Wielerstage op Tenerife

EEN WEEK OP DE FAVORIETE BESTEMMING VAN PROFWIELRENNERS

De trainingsstage van een week op de favoriete bestemming van profwielrenners. Verbeter jouw prestaties op meer dan 2000 meter boven zeeniveau, zelfs in de winter.

Contenido

Het Team Jumbo-Visma heeft Tenerife als hoofdkwartier gekozen voor de voorbereiding van de grote evenementen op de internationale wielerkalender. De Nederlandse wielerploeg profiteert van de voordelen van het eiland, het uitzonderlijke reliëf en de uitgebreide mogelijkheden die het biedt om op hoogte te trainen, vooral in een tijd van het jaar waarin dat niet zo gemakkelijk is vanwege de kou op andere breedtegraden.

De kopmannen van het team, Primoz Roglic en Wout van Aert, zijn regelmatig op de wegen van Tenerife te zien en hebben er het ideale terrein van gemaakt om in optimale vorm te komen en de successen te behalen die ze hebben verzameld.

Contenido

De Canarische Eilanden beschikken over gespecialiseerde sportcentra zoals het Tenerife Top Training (Tenerife), het Playitas Resort (Fuerteventura) of de Club La Santa en Sands Beach (Lanzarote). Ze bieden allemaal vervoer van de luchthaven naar het hotel en het centrum. Ze leveren ook gespecialiseerde diensten voor reparaties van fietsen en materiaal. Om het herstelproces na een wielertraining te bevorderen, beschikken ze bovendien over specialisten in biomechanica en ruimtes voor massages en ijsbaden.

Contenido

Sinds enkele jaren heeft Tenerife zich gepositioneerd als een ideale trainingsbestemming voor profwielrenners op grond van de diversiteit van het terrein, het reliëf en de hoogte, die van fundamenteel belang zijn voor hoogtetraining en om de prestaties van deze sporters naar het hoogste niveau te tillen.

Teams zoals Team Jumbo-Visma kiezen elk jaar voor Tenerife om er wekenlang te trainen en te fietsen als voorbereiding op het wedstrijdseizoen. In 2020 reisden ze zelfs drie keer af naar het eiland voor hun trainingsstages, in de overtuiging dat "er geen betere plek ter wereld is om je op hoogte voor te bereiden", zoals Jon Iriberri, hoofd biomechanica van de Nederlandse ploeg, verklaarde.

Contenido

Hier is het mogelijk om over een heel korte afstand van meer dan 2.000 meter hoogte in het nationaal park Teide naar zeeniveau te gaan, waardoor de wielrenners zowel hun uithoudingsvermogen als hun prestaties kunnen verbeteren. "Bergen met dezelfde kenmerken als de Teide zijn ofwel besneeuwd of de temperaturen op de top zijn extreem hoog," legt Iriberri uit.

Als je een liefhebber bent van deze sport en je je prestaties wilt verbeteren, is Tenerife ongetwijfeld jouw bestemming. De beste wielerploeg ter wereld bereidt immers het seizoen voor op het eiland...

Denk je erover jouw volgende trainingsstage op Tenerife te organiseren? Wij stellen een planning voor van zes trainingsessies die berekend zijn op het niveau van de beste wielrenners ter wereld:

Imagen
Contenido

Doel: aanpassing en kilometers fietsen.

Gemiddeld stijgingspercentage: 2%.

Afstand: 50 km.

Klimmen: 780 meter.

Afdalen: 915 meter.

Licht aeroob fietsen: 50-75%

Dit is een van de meest populaire routes voor professionele wielrenners die op Tenerife trainen. De route begint in de plaats El Médano in het zuiden van het eiland en loopt tot Granadilla. Het is ideale route om bij aankomst aan het eiland gewend te raken, vanwege de lage hoogteverschillen en de terreinomstandigheden, op maximaal 640 meter boven zeeniveau in Granadilla, waardoor de renners na hun aankomst geleidelijk kunnen acclimatiseren.

De route begint in het centrum van El Médano en loopt omhoog naar San Isidro, op ongeveer 4,7 kilometer en op 211 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van de route ligt tussen de dorpen Chimiche en Granadilla, een traject met een stijgingspercentage van 4% die meer inspanning tijdens de beklimming vraagt.

Tot slot kan men terugrijden naar de toeristische plaats El Médano, op ongeveer 11 kilometer, maar deze route is ideaal om het voorgestelde doel voor aanpassing en kilometers fietsen te bereiken en verder te gaan en af te dalen naar het strand Playa de Las Américas, een traject van ongeveer 20 kilometer vanaf Granadilla.

Imagen
Contenido

Doel: met sets werken.

Gemiddeld stijgingspercentage: 4%.

Afstand: 60 km.

Klimmen: 1.415 meter.

Afdalen: 1.547 meter.

Verbeteren van de VO2: max.

HIIT: 2x2x3/klimmen.

Het doel van deze tweede route is het werken met sets, waarbij trajecten met een hoge intensiteit worden gecombineerd met andere met een matige intensiteit. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van de prestaties, en om hiermee te beginnen gaan we naar de in het zuiden gelegen plaats Arona, of beter gezegd het plaatsje La Camella, op 320 meter boven zeeniveau.

Hier begint de route die 2,9 kilometer over vlak terrein gaat om op te warmen voordat we het volgende plaatsje Valle San Lorenzo bereiken. Nadat we Valle San Lorenzo achter ons hebben gelaten, gaat de route omhoog en loopt verder over goed geasfalteerde secundaire wegen naar San Miguel 5,2 kilometer verderop. Bij het uitzichtpunt Mirador de La Centinela is het mogelijk om even te stoppen en weer op kracht te komen.

Na San Miguel gaat de route verder naar Granadilla, waar de klim van de col van deze dag begint naar het hoogste dorp van Tenerife: Vilaflor. Een ononderbroken klim van 15 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6% tot een hoogte van 1.375 meter boven zeeniveau, die iedere renner op de proef stelt.

De inspanning loont de moeite, niet alleen voor het ongelooflijke werk dat de renners moeten verrichten, maar ook voor het uitzicht op het unieke landschap met de dichte dennenbossen rondom Vilaflor. Op dit punt aangekomen, begint de afdaling naar het het strand van Playa de Las Américas op zo’n 30 kilometer.

Imagen
Contenido

Doel: weerstand.

Gemiddeld stijgingspercentage: 3%.

Afstand: 65 km.

Klimmen: 2.100 meter.

Afdalen: 1.575 meter.

Stimuleren van de cadans: 5x1 min.

De meest veeleisende en aantrekkelijke route van het eiland. Indrukwekkende verticale wanden en scherpe bochten door enkele van de meest pittoreske en uitzonderlijke locaties van Tenerife.

De route begint in het plaatsje Guía de Isora, in het zuiden van het eiland, en loopt vervolgens naar het buurtschap Chío op 5,3 kilometer. In dit deel is er een variant waarmee de zwaarte van deze training nog kan worden verhoogd: neem de afslag naar het naburige buurtschap Chirche op 7 kilometer over een van de cols die het meest door professionele wielrenners wordt gebruikt om hun conditie te testen.

Met een klim van 2,9 kilometer naar het uitzichtpunt en een stijgingspercentage van 12% heeft de col profrenners van het kaliber Alberto Contador voor zich ingenomen, die deze col meermaals heeft getrotseerd tijdens zijn bezoek aan het eiland.

Eenmaal voorbij Chío loopt de route nog 8 kilometer verder naar Santiago del Teide. Vanaf een hoogte van 1092 meter boven zeeniveau beginnen we een afdaling van 22,8 kilometer over goed geasfalteerde wegen richting het noorden van het eiland tot aan Buenavista del Norte, waar een vlak stuk van 10 kilometer begint tussen de karakteristieke bananenplantages op het eiland. Op dit punt heeft de renner een negatief hoogteverschil van 2.955 meter afgelegd.

En hier begint de echte uitdaging van de dag: de klim naar Masca. Dit is een van de zwaarste routes op het eiland, over slechts 4 km, met hellingen van 19% tot 20% en een gemiddeld stijgingspercentage van 11,1%. Om deze het hoofd te bieden is het noodzakelijk om over de juiste verzetten te beschikken.

De weg is in goede staat en er zijn verschillende haarspeldbochten. Opgemerkt moet worden dat er geen gedeeltes met afdalingen of schaduw zijn, waardoor het uithoudingsvermogen en prestaties zwaar op de proef worden gesteld en deze route alleen geschikt is voor renners met een fysieke voorbereiding op gevorderd niveau.

Imagen
Contenido

Doel: aerobe capaciteit verbeteren.

Gemiddeld stijgingspercentage: 4%.

Afstand: 75 km.

Klimmen: 1.121 meter.

Afdalen: 1.239 meter.

HIIT: 5x3 min.

Een van de wegen waar wielrenners op Tenerife het meest gebruik van maken is de TF-28, die de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife met de plaatsen in het zuiden verbindt. Het is een route met veel hoogtemeters en met talloze bochten over 100 kilometer, hoewel er geen lange, constante klimmen zijn. Deze gevarieerde route is ideaal om de aerobe capaciteit te verbeteren en daarom bevelen de toprijders van het peloton deze route aan om zich te testen.

De route begint in het plaatsje Güímar, met een lichte klim naar het uitzichtpunt Don Martín. Geadviseerd wordt hier een stop te maken om weer op kracht te komen voordat verder wordt gereden. Vanaf hier loopt de route langs panoramische uitzichten en komt door verschillende plaatsen op hoogtes tussen 400 en 700 meter boven zeeniveau.

Bovendien wordt door het constante klimmen en dalen van het parcours, het uithoudingsvermogen en de prestaties van de renners getest. Bij aankomst in Granadilla kan de route worden afgesloten met een afdaling van 20 kilometer naar het Playa de Las Américas.

Imagen
Contenido

Gemiddeld stijgingspercentage: 5%.

Afstand: 105 km.

Klimmen: 2.550 meter.

Afdalen: 2.665 meter.

Oxidatie: 60/75%

De populairste etappe bij de wielrenners die Tenerife bezoeken is ongetwijfeld de etappe die eindigt in het Nationaal Park Teide, waar naast het Team Jumbo-Visma ook teams als Bahrain McLaren, Astana Pro Team of INEOS Grenadiers en renners als Chris Froome of Tadej Pogacar zich voorbereiden.

Een zeer veeleisende route die veel renners trekt vanwege de uitzonderlijke hoogte waar op meer dan 2.000 meter hoogte met gemiddelde stijgingspercentages van 4,5% en 5,5% kan worden getraind.

De beste route naar het Nationaal Park, gelegen in het hoogste gebied van Tenerife en Spanje, begint in het plaatsje La Camella in het zuiden en zorgt voor een goede warming-up van ongeveer 16 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5-6% tot aan Granadilla. Hier begint de klim naar Vilaflor, een traject van 14 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Dit traject stelt het uithoudingsvermogen van de renners op de proef, omdat ze zich moeten acclimatiseren aan de verschillen in hoogte doordat de partiële zuurstofdruk afneemt.

Nog 14 kilometer scheiden Vilaflor van het Nationale Park dat het doel is. Hier geniet de renner van nog eens 8 kilometer hoogtetraining in een omgeving die beschut is door de schaduw van de Teide, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Nadat het Parador de Las Cañadas del Teide op deze marathondag bereikt is, rest alleen nog de afdaling, die eindigt in het Playa de Las Américas, op zo'n 45 kilometer.

Imagen
Contenido

Gemiddeld stijgingspercentage: 3%

Afstand: 57 km.

Klimmen: 950 meter.

Afdalen: 1.175 meter.

Aeroob fietsen: 50/65%.

Een route ontworpen om de trapfrequentie te verbeteren en die langs Los Acantilados de Los Gigantes oploopt, een van de emblematische gebieden van Tenerife.

Het vertrekpunt is Playa de Las Américas om deze laatste route te trotseren die over een afstand van 34 kilometer loopt door kustplaatsen als Playa San Juan, Fonsalía, Alcalá en El Varadero. Het is niet alleen een uitzonderlijke route langs de zuidwestkust van Tenerife maar ook een gevarieerde route met veel klimmen en dalen waardoor de renners de mogelijkheid hebben om hun trapfrequentie, aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen te trainen.

Na deze plaatsen achter zich te hebben gelaten en bij de Los Gigantes te zijn aangekomen, worden de renners geconfronteerd met het zwaarste deel van de route: de beklimming van Tamaimo, met een lengte van 10 kilometer en een stijgingspercentage van 7% tot 609 meter boven zeeniveau.

Op de afdaling loopt de route door het buurtschap Chío, op zo'n 6 kilometer van Tamaimo, en eindigt in Guía de Isora.

Contenido

Verhuur van gespecialiseerde wieleruitrusting:

Gespecialiseerde bureaus:

Vervoersbedrijven:

 

Contenido

Gespecialiseerde trainingscentra: 

Fysiotherapie:

Voeding:

Herstel:

Gespecialiseerde media-agentschappen: