Werken op afstand, een duurzame manier om voor de Canarische Eilanden te zorgen

Telewerken als perfecte bondgenoot voor de bescherming van het milieu.

De praktijk van telewerken verandert niet alleen de manier waarop we tegen de arbeidsmarkt aankijken, maar het is ook de perfecte bondgenoot voor de bescherming van het milieu geworden.

Contenido

Organisaties zoals Greenpeace bevestigen dat telewerken een van de meest ecologische en economische opties is, die een positief effect heeft op het milieu dankzij het terugdringen van het woon-werkverkeer, een lager gebruik van stedelijke grond of veranderingen in de consumptie.

Contenido

Telewerken heeft een positieve impact op het ecosysteem, voornamelijk door de vermindering van de uitstoot van vervuilende gassen in de atmosfeer die verband houden met het woon-werkverkeer. Een eenvoudige handeling zoals het met de auto naar het werk gaan, heeft zeer negatieve gevolgen voor het milieu, waarvan een deel van de samenleving zich niet bewust is. Het vervoer vormt de grootste bron van CO2-emissies en is in grote mate verantwoordelijk voor de slechte luchtkwaliteit.


Contenido

Het veranderen van de manier waarop we ons verplaatsen is de sleutel tot deze transformatie. De Canarische Eilanden zijn een perfecte omgeving om te kiezen voor efficiëntere vormen van vervoer, zoals lopen of fietsen. Het goede klimaat en de zachte temperaturen van de Canarische Eilanden bieden gezondere alternatieven voor de mobiliteit. Bovendien maakt een goed openbaar vervoersnetwerk het mogelijk om voor langere afstanden de auto te laten staan en je optimaal over de eilanden te verplaatsen.

Contenido

Met de komst van telewerken bestaat de mogelijkheid om overal te kunnen werken en is elke plekje op aarde een haalbare en reële optie geworden om te werken. Telewerkers geven zo een kans aan plaatsen die van oudsher als vakantiebestemming gelden of waarvan de toekomst bedreigd wordt door de ontvolking zoals het binnenland.

Contenido

Telewerken heeft ervoor gezorgd dat niet alleen steden zoals Las Palmas de Gran Canaria of Santa Cruz de Tenerife zelfstandigen ontvangen die op afstand werken, maar ook plaatsen zoals Icod de los Vinos in Tenerife of Antigua in Fuerteventura ervaren een grotere activiteit, zowel sociaal als economisch, dankzij telewerkers die op zoek zijn naar rust, integratie met de lokale gebruiken of een grotere verbondenheid met de natuur.

Contenido

Een voorbeeld van deze trend is Pueblos Remotos (afgelegen dorpen), een initiatief dat plattelandsgebieden nieuw leven wil inblazen en een sociaaleconomische impact wil genereren op de lokale gemeenschap door telewerkers aan te trekken en een duurzamer toerisme te ontwikkelen, waarmee ze plattelandsomgevingen willen positioneren als verbonden en innovatieve plaatsen. 

Het is een nieuwe kans voor plaatsen die door hun geografische ligging moeilijk toegang hebben tot bepaalde soorten banen. Ze dienen ook als duurzaam alternatief voor werknemers die besluiten de grote steden te verlaten zodra hun aanwezigheid op het kantoor of op de werkplek niet langer nodig is.

Contenido

Digitalisering en de mogelijkheid om te telewerken hebben ons in staat gesteld om duurzamere gewoonten aan te nemen, zoals minder papier gebruiken of het gebruik van de airconditioning rationaliseren, maar voor anderen betekende het een beslissende stap naar een meer milieubewuste levensstijl, door zich - zij het tijdelijk - te vestigen op plaatsen waar ze de impact van hun ecologische voetafdruk kunnen verminderen.

 

Contenido

Op de Canarische Eilanden kun je in harmonie met de omgeving leven, bijvoorbeeld door te winkelen op boerenmarkten, nul-kilometer-producten rechtstreeks bij de producent te kopen, deel te nemen aan initiatieven op het gebied van circulaire economie of duurzame mobiliteit. De verhuur van fietsen en elektrische steppen heeft zich over de eilanden verspreid en alleen al in Las Palmas de Gran Canaria zijn er 33 kilometer aan fietspaden aangelegd.

Het duurzame groeimodel van de Canarische Eilanden houdt ook in dat er sterk wordt ingezet op het gebruik van hernieuwbare energie, aangezien we rijk zijn aan zon, wind, golven en aardwarmte. Het verst gevorderd is El Hierro, het eerste eiland dat energetisch zelfvoorzienend is waarmee het een referentie voor de hele wereld is geworden. 

Het eiland is door de UNESCO uitgeroepen tot "Biosfeerreservaat en Geopark" en heeft een waterkrachtcentrale, Gorona del Viento die het eiland voorziet van energie uit schone, hernieuwbare bronnen. Het idee is dat El Hierro voor 100% hernieuwbare energie gebruikt.

Telewerken betekent dat men zich ervan bewust is dat een andere manier van werken mogelijk is door zich te richten op duurzame acties en rekening te houden met respect en zorg voor het milieu, waardoor een schonere omgeving wordt gecreëerd. De Canarische Eilanden zijn een van de ecologisch rijkste plekken op aarde en het is essentieel zich bewust te zijn van het belang van de zorg voor het ecosysteem. Het is raadzaam dat werknemers die de eilanden kiezen als telewerkplek belang hechten aan duurzame acties en respect voor het milieu.