Waterrecreatie op de Canarische Eilanden

Naast genieten van zeilen biedt de zee bij de Canarische Eilanden een breed scala aan mogelijkheden voor waterrecreatie. Suppen, kajakken, duiken, surfen, windsurfen, kitesurfen... Dankzij het goede klimaat kun je het hele jaar door alle watersporten beoefenen. Activiteiten binnen ieders bereik en op alle eilanden van de archipel. Een perfecte omgeving voor liefhebbers van zee en wind.

Contenido

Op de Canarische Eilanden is het mogelijk om buiten aan sport en recreatieve activiteiten te doen bij aangename temperaturen het hele jaar door: Met een gemiddelde temperatuur in de zomer van 23 ºC en 19 ºC in de winter, met veel uren daglicht per jaar en weinig neerslag, zijn de eilanden een perfecte bestemming om te genieten van zee en wind. Schippers die de eilanden met hun boot bezoeken, hebben de mogelijkheid om het zeilen te combineren met een veelheid aan activiteiten waarin de zee een belangrijke rol speelt.

Contenido

Wie van varen houdt, houdt van de zee in al haar facetten. Het komt vaak voor dat zeilers ook andere watersporten beoefenen of genieten van activiteiten die met de zee, de wind en de golven te maken hebben. Veel boten die de Canarische Eilanden bezoeken, hebben surf- en supboards en ook een duik- en snorkeluitrusting aan boord. De bemanningsleden genieten van deze activiteiten op de bestemmingen die ze met hun boot bezoeken.

Maar ze hebben ook de mogelijkheid om materiaal te huren of zich in te schrijven voor activiteiten die worden aangeboden door bedrijven die zich in waterrecreatie hebben gespecialiseerd. Suppen, kajakken, duiken, surfen, windsurfen, kitesurfen en zeilen zijn slechts enkele van de waterrecreatiemogelijkheden die we op de Canarische Eilanden kunnen vinden.

Contenido

De passaatwinden die op de Canarische Eilanden van invloed zijn, garanderen het hele jaar door uitstekende zeilomstandigheden. Dit heeft de archipel tot een wereldreferentie op het gebied van wedstrijdzeilen gemaakt, dankzij de mogelijkheden voor zeilers om vrijwel permanent in de zeilscholen te kunnen trainen. Leren zeilen op de Atlantische Oceaan is een andere aantrekkelijke optie die de zee bij de Canarische Eilanden te bieden heeft.

Op elk eiland vind je minstens wel één zeilschool of -centrum. Hoewel er tegenwoordig talloze alternatieven zijn, zijn de zeilclubs en -federaties van de eilanden al jarenlang de grote voorlopers van deze sport geweest. Leren in een van deze centra geeft de mogelijkheid om de activiteit voort te zetten nadat de beginnerscursus is afgelopen.

Hoewel het voor kinderen ideaal is om met zeilen te beginnen als ze 8 jaar zijn, is het mogelijk om vanaf 6 jaar voor de eerste keer op zee te zeilen. Het is een goede manier voor de kleintjes voor een eerste contact met het zeilen. Maar je kunt er ook cursussen voor volwassenen vinden. Elke leeftijd is goed om met deze sport te beginnen.

Contenido

Op Gran Canaria biedt de Federación Insular de Vela twee opties, naast de zomercursussen die worden georganiseerd door de Real Club Náutico de Gran Canaria, de Club Marítimo Varadero en de Real Club Victoria Zeilen leren in Las Palmas de Gran Canaria, in de thuisbasis aan de Muelle Deportivo, of bij de Zeilschool van Puerto Rico, in het zuiden van het eiland. Deze school is een van de oudste van de archipel en werd in de jaren 70 opgericht door Joaquín Blanco Torrent, die wordt beschouwd als pionier van het Canarisch latijnzeil. Puerto Rico heeft veel nationale en internationale topsporters, wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars voortgebracht.

Contenido

De vele opties om te leren zeilen in Tenerife kun je vinden in het clubgedeelte van de website van de Territoriale Federatie. In Lanzarote zijn er verschillende alternatieven, te beginnen met Arrecife en het aanbod van de Real Club Náutico. In Puerto Calero bevindt zich de zeilschool Código Cero, in Playa Honda het Centro Insular de Deportes Náuticos dat onder het Cabildo van Lanzarote valt, en in het zuiden van het eiland de zeilschool van de Club de Regatas 4 Vientos.

De Real Club Náutico de La Palma, de oudste vereniging van de Canarische Eilanden, organiseert ook zeilcursussen voor beginners in zijn installaties. En op Fuerteventura is de activiteit gekoppeld aan de watersportschool van de Cabildo in Puerto del Rosario.

Contenido

De Canarische Eilanden worden beschouwd als het Hawaï van Europa voor surfen en windsurfen. Het grote aantal stranden, de verscheidenheid aan golven en de aanwezigheid van een constante, krachtige wind bieden alles wat deze sporten vereisen. Er zijn talloze spots voor beide sporten, elk met zijn eigen bijzonderheden en geschikt voor beginners en gevorderden. Daarom is het zowel mogelijk om met deze sporten te beginnen als om meer veeleisende gebieden aan te durven, die alleen binnen het bereik liggen van gevorderde surfers of windsurfers.

Terwijl surfen op de archipel het hele jaar door mogelijk is, is windsurfen meer seizoensgebonden omdat het afhankelijk is van de wind. De beste tijd om te surfen is in de herfst en winter. Het windsurfen wordt in de zomer meer beoefend wanneer de passaatwinden harder waaien. Het zijn dus sporten die liefhebbers van de zee kunnen combineren, omdat ze elkaar aanvullen en de beoefenaars eindeloze mogelijkheden bieden.

Elk eiland heeft zijn eigen surf- en windsurfspots, met talloze gespecialiseerde centra waar je aan de slag kunt als je nog geen ervaring hebt, of waar je materiaal kunt huren. De golven delen met de vele lokale en buitenlandse riders is een bijzondere ervaring voor de meer avontuurlijke zeiler die de Canarische Eilanden bezoekt.

Contenido

De zeebodem van de Canarische Eilanden verbergt een wereld aan diversiteit die elke bezoeker zou moeten ontdekken. Duiken op de eilanden is een voorrecht om verschillende redenen. Een uitstekend zicht, een rijk zeeleven, de mogelijkheid om te duiken met verschillende moeilijkheidsgraden, een aangenaam warme watertemperatuur en duikdieptes tussen 10 en 50 meter. Het vulkanische karakter van de eilanden zorgt voor prachtige rotsformaties op de zeebodem en een biodiversiteit die elders in Europa moeilijk te vinden is.

Dankzij deze uitstekende omstandigheden is duiken een zeer populaire sport op de eilanden, zowel voor toeristen als voor de Canarische eilandbewoners zelf. Op alle eilanden zijn gemakkelijk duikscholen te vinden waar je kunt leren duiken of gespecialiseerde centra waar je een uitrusting kunt huren en kunt deelnemen aan moeilijkere vormen van duiken, altijd onder toezicht van instructeurs.
 
Het meest eenvoudige en vaak het meest lonende deel begint na het opzetten van bril en snorkel met het observeren van het onderwaterleven in de kustgebieden. De rotsformaties van vulkanische oorsprong trekken op een diepte van slechts een paar meter een prachtige diversiteit van zeeleven aan.

Contenido

Kajakken, kanoën en suppen zijn enkele van de peddelsporten die het hele jaar door op de Canarische Eilanden beoefend kunnen worden. De kust van de eilanden op zee verkennen is een onvergetelijke ervaring. Op veel punten op de archipel is het mogelijk een van deze boten of boards te huren om het indrukwekkende natuurlijke habitat en de verborgen stranden, baaien en zeegrotten van vulkanische oorsprong te ontdekken.

Deze modaliteiten bieden de mogelijkheid om dicht bij de kust te komen en deze op een heel bijzondere manier te leren kennen. De vulkanische oorsprong van de eilanden ontdekken, de kliffen van dichtbij aanschouwen en de zeebodem in het heldere water observeren zijn slechts enkele van de ervaringen. Tal van bedrijven bieden deze dienst aan, ideaal om met familie of vrienden van te genieten. Het is echter raadzaam om de instructies van de gespecialiseerde bedrijven te volgen, want de zee en de wind op de eilanden kunnen de tocht bemoeilijken.