Waarom een hoogtestage op de Canarische Eilanden?

DR. ALEJANDRO DE LA ROSA LEGT DE VOORDELEN UIT VAN EEN HOOGTESTAGE OP DE CANARISCHE EILANDEN.

Dr. Alejandro de la Rosa kan bogen op een succesvolle loopbaan met veel onderzoekservaring. In 2018 presenteerde hij een baanbrekende studie waarin hij het gedrag en herstel van het hart van ultra-traillopers heeft geobserveerd, dankzij zijn samenwerking met de trailwedstrijd op Tenerife die bekend staat als de Tenerife Bluetrail. Hij is momenteel Hoofd Cardiologie van het academisch ziekenhuis Hospiten Rambla op Tenerife en legt uit wat de voordelen zijn van hoogtetraining op de Canarische Eilanden.

Imagen
Teide, Tenerife.
Teide, Tenerife.
Contenido

Een van de vele redenen om de Canarische Eilanden als sportbestemming te kiezen is de zogenoemde hoogtestage. Aangezien het zeer gebruikelijk is onder topsporters, wordt dit type voorbereiding vaak gebruikt als middel om betere resultaten te behalen in wedstrijden over langere afstanden.

Het Hoofd Cardiologie van ziekenhuis Hospiten Rambla zegt dat sport en voortdurende, intensieve lichamelijke activiteit veranderingen in het hart van mensen teweegbrengen en legt uit dat dit orgaan bij sporters groter wordt om zich aan te passen aan de hoeveelheid bloed die het hart moet rondpompen bij de inspanningen die ze tijdens de training leveren.

"De sporters trainen onder hypoxie, wat betekent dat er meer rode bloedcellen worden aangemaakt naarmate ze zich op grotere hoogte bevinden, omdat de partiële zuurstofdruk afneemt, en daardoor het hart zich iets anders aanpast", zegt hij. 

ID
me-quote-7233413c-c8e3-4dba-9076-85ff56ae8a28
Cita

Bij training onder hypoxie neemt de partiële zuurstofdruk af waardoor het hart zich iets anders aanpast.

Autor

Dr. Alejandro de la Rosa, Hoofd Cardiologie van het academisch ziekenhuis Hospiten Rambla

Alineación texto
Centro
Contenido

De hoogste eilanden van de eilandengroep, zoals Tenerife, La Palma of Gran Canaria, zijn de beste plaatsen voor dit type voorbereiding. Bij training op grote hoogte, met weinig zuurstof, verhogen de longen en het hart geleidelijk ademritme en hartslag om zich aan de hoogte aan te passen.

De belangrijkste voordelen van hoogtetraining voor de sporter zijn dus een groter uithoudingsvermogen, het vermogen om kracht op een constanter niveau te houden, een betere tolerantie voor vermoeidheid en een beter herstelvermogen na een zware training of wedstrijd.

Contenido

De arts benadrukt dat deze professionals tot 15 dagen na hun trainingsstage de voordelen merken van het trainen op hoogte en wijst erop dat de Canarische Eilanden een ideale plek is om zowel op hoogte als op zeeniveau te trainen. "Wij hebben een perfect klimaat en wanneer topsporters zoals wielrenners of triatleten moeten trainen, kiezen ze deze bestemming om in de winter tijdens het voorseizoen te trainen, wanneer het in hun land erg koud is.

"En omdat ze bovendien op 2.000 of 3.000 meter hoogte kunnen trainen op paden, in bossen en op de weg, kunnen we zeggen dat de Canarische Eilanden een paradijs zijn voor elke sporter", besluit hij.  

Imagen
MTB en Roque Nublo
MTB en Roque Nublo
Contenido

De bijzondere orografie van de Canarische Eilanden, die het resultaat is van de vulkanische oorsprong van de eilanden, maakt dat je snel van zeeniveau naar een hoogte van meer dan 1800 meter kunt gaan. De gemiddelde hoogten van de archipel zijn dan ook een gebruikelijke trainingsbestemming geweest voor sporters als Jordi Llopart, zilveren medaillewinnaar op de 50 km snelwandelen op de Olympische Spelen van Moskou (1980), die de Teide meermaals bezocht heeft tijdens zijn trainingen. Bovendien verbleven wielrenners als Chris Froome, Primoz Roglic, Alberto Contador o Vincenzo Nibali, in het Parador de las Cañadas del Teide om zich voor te bereiden op de Tour de France.

Het is niet verwonderlijk dat grote sportwedstrijden die internationaal algemeen erkend zijn, zoals de Transvulcania, de Transgrancanaria of de Tenerife Bluetrail, op de Canarische Eilanden worden gehouden. Dit soort bergwedstrijden, vooral de zwaarste modaliteit, vergt constante training en een grondige voorbereiding om het lichaam gewend te laten raken aan de inspanning en afmatting op grote hoogte.

Het is een extreme situatie, alleen aan te raden voor uitzonderlijk goed voorbereide sporters, maar die op de Canarische Eilanden ten volle ervaren kan worden.