Volksfeesten op de Canarische Eilanden

Er is meer dan alleen carnaval

De Canarische Eilanden zijn wereldberoemd om hun carnaval, wanneer de straten veranderen in feestgedruis en plezier. Hoewel de volksfeesten internationaal niet zo bekend zijn, kennen zij op de eilanden een groot aantal feesten en diepgewortelde tradities die door de jaren heen, bijna eeuwen, onveranderd zijn gebleven.

Contenido

Bezoekers en toeristen die naar de Canarische Eilanden komen, hebben steeds meer belangstelling voor hun volksfeesten. Hieraan deelnemen, kennismaken met de godsdienstige feesten of je laten meevoeren op de klanken van hun traditionele ritmes en dansen is een andere manier om de lokale cultuur te ontdekken en iets meer te weten te komen over het authentieke Canarische karakter, dat gemoedelijk en sereen is.

 

Contenido

El Hierro
Om de vier jaar, op de eerste zaterdag van juli, viert het eiland El Hierro haar belangrijkste feest, een feest waarbij de inwoners van El Hierro de beschermheilige van het eiland, de Virgen de Los Reyes, in processie van haar kluizenaarshut naar de hoofdstad Valverde brengen. Een parcours van bijna 28 kilometer dat wordt opgeluisterd door tientallen in het wit geklede dansers met veelkleurige hoeden, die dansen op de maat van chácaras en trommels. 

 

Contenido

La Palma
Deze lustrumfeesten, die sinds 1680 worden gevierd, zijn van nationaal toeristisch belang en maken van Santa Cruz de La Palma het toneel van talrijke festiviteiten die bijna twee maanden duren. Zodra de beeltenis van de Maagd de parochiekerk van El Salvador op de Plaza de España binnengaat, beginnen de evenementen waar duizenden mensen op afkomen om te genieten van concerten, dansen, bedevaarten en vooral van de magie van de hoofdact: de Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen), die de hele nacht door de straten dansen op het ritme van een levendige polka tot ze, bijna bij zonsopgang, aankomen bij de Barco de la Virgen (Boot van de Maagd).

 

Contenido

La Gomera
Tijdens dit typische religieuze feest, dat eveneens om de vijf jaar wordt gevierd, zal de Virgen de Guadalupe, beschermheilige van het eiland La Gomera, vergezeld van een groot aantal vissersboten vanaf haar heiligdom in Puntallana naar de hoofdstad,San Sebastián, in een indrukwekkende maritieme processie varen waarbij hartstocht en traditie elkaar afwisselen. 
 

Contenido

Tenerife
De straten van La Orotava, in het noorden van het eiland, komen tot leven wanneer duizenden mensen door de kleurrijke straten slenteren, die bedekt zijn met spectaculaire tapijten van bloemen, zaden en gekleurd zand. Op het Stadhuisplein worden alle bezoekers verwelkomd door een indrukwekkend tapijt met allegorische afbeeldingen van de feesten, vervaardigd met natuurlijk zand uit het Teide Nationaal Park.
 

Contenido

Gran Canaria
Hoewel 5 augustus het belangrijkste feest ter ere van de maagd in Agaete is, is de dag ervoor het Fiesta de la Rama, dat sinds 1972 erkend is als Feest van Nationaal Toeristisch Belang. Het is uitgegroeid tot één van de belangrijkste symbolen van de identiteit van het eiland Gran Canaria en trekt duizenden mensen die bijeenkomen en dansen om om regen te smeken terwijl ze met een takje in de lucht zwaaien. De dansers dansen in een wonderlijke mars, aangevoerd door de "papahuevos", tot zij het bedevaartsoord van de Virgen de las Nieves bereiken, waar zij een religieuze offerande brengen. 
 

Contenido

Lanzarote
Het eiland Lanzarote kleedt zich op zijn mooist om de bedevaart ter ere van de Virgen de Los Dolores, in de volksmond ook wel Virgen de los Volcanes genoemd, te vieren. Mensen van over het hele eiland vertrekken 's morgens vroeg vanuit hun dorpen, onder begeleiding van pauken en gitaren, naar de kapel waar producten en bloemen aan de maagd worden aangeboden. Het Fiesta del Fuego de Mancha Blanca gedenkt eveneens een belangrijke datum: 31 juli 1824, toen volgens de legende de maagd de lava van Timanfaya tot staan bracht na het horen van de smeekbeden van haar gelovigen.
 

Contenido

Fuerteventura
Dit is één van de oudste feesten van de Canarische Eilanden en het belangrijkste feest van Fuerteventura. Het belangrijkste evenement, de pelgrimstocht, wordt gehouden ter ere van La Peñita, de naam waarmee de inwoners van Fuerteventura hun beschermheilige liefkozend aanduiden, die in processie met muziek en lokale producten naar haar heiligdom wordt gedragen. Aan dansen in de open lucht, muziekuitvoeringen, worstelen en andere culturele activiteiten is geen gebrek.
 

Contenido

Gran Canaria
Het evenement, dat is uitgeroepen tot Toeristisch Belang, vindt elk jaar plaats op 12 augustus in de wijk Lomo Magullo in Telde, waar meer dan 15.000 mensen midden in de zomer bijeenkomen om zich te amuseren en verkoeling te zoeken door met emmers water uit de sloten en fonteinen te gooien, terwijl ze dansen op het ritme van de muziek. Het is een drukbezocht evenement dat met de dag populairder wordt.
 

Contenido

La Palma
Eén van de meest unieke evenementen op de Canarische Eilanden is de ontscheping van de Indianos in Santa Cruz de La Palma, een ludieke vertoning, typisch voor het carnaval van La Palma, die herinneringen oproept aan en karikaturen maakt van de Canariërs die uit Las Indias, met name Cuba, zijn teruggekeerd en waarbij de inwoners van het eiland, dansend op de klanken van Cubaanse muziek geheel in het wit gekleed, deelnemen aan een kolossale veldslag met talkpoeder.