Transgrancanaria HG

EEN EXTREME HARDLOOPWEDSTRIJD IN EEN CONTINENT IN MINIATUUR

Een van de ultra-trailevenementen op wereldniveau op de Canarische Eilanden is ongetwijfeld de Transgrancanaria HG. Het is een van de meest veeleisende wedstrijden op de internationale wedstrijdkalender, die elk jaar professionals en liefhebbers van ultra-trailrunning op het hoogste niveau bijeenbrengt, zoals Pau Capell, Luca Manfredi, Tófol Castanyer, Luca Papi, Magdalena Laczak of Claudia Tremps.

Imagen
Cumbre Transgrancanaria
Cumbre Transgrancanaria
Contenido

Sinds 2003 loopt de route over het eiland Gran Canaria, van noord naar zuid en van kust tot kust, en bijna de helft van het parcours ligt in het UNESCO-biosfeerreservaat. Er zijn acht verschillende modaliteiten en de belangrijkste wedstrijd, de Classic 126 km, loopt door indrukwekkende landschappen en pittoreske dorpjes over 126 kilometer op een route met een cumulatief hoogteverschil van 6.919 meter.

De meest extreme ultra-trailrunners trotseren in de verticale kilometer van "El Gigante" adembenemende hoogteverschillen en de liefhebbers van wandelen, familiesporten of hardlopen op verharde wegen meerdere keren per week kunnen deelnemen aan de wedstrijden met verschillende afstanden variërend van 15 tot 62 kilometer.

Imagen
Transgrancanaria 1
Transgrancanaria 1
Contenido

Zoals de Canarische schrijver Domingo Doreste Fray Lesco ooit zei: "Gran Canaria is een continent in miniatuur". En dat is het zeker. Vraag het maar eens aan trailrunners zoals Pau Capell, Pablo Villa of Ragna Debats, die zeker beamen dat hardlopen in een unieke omgeving met vulkanisch gebergte en inheemse flora niet in geld is uit te drukken

Ze komen op voor dat wat de Transgrancanaria HG kenmerkt: een diep respect voor de natuur en voor het dagelijkse leven van de inwoners van de`plaatsen die op de route liggen.

De bergpas van Las Nieves, het dennenbos van TamadabaArtenaraFontanalesValleseco of de legendarische pas Paso de la Plata zijn slechts enkele van de punten op het eiland waar de route door heen loopt. En de paden die emblematische dorpen als  Teror en Tejeda met elkaar verbinden, verwelkomen de lopers  op hun tocht, zodat ze even de titanische inspanning van dit evenement vergeten. 

Hardlopen voor je plezier is op zich al een beloning, maar wordt een prijs van onschatbare waarde als je de finish bereikt en je de warmte van het strand van Maspalomas voelt terwijl je de imposante vuurtoren gewaar wordt, een werk van Juan de León y Castillo in 1890. Het zwaartepunt van de Transgrancanaria HG ligt in de zuidelijke gemeente San Bartolomé de Tirajana, een van de warmste plaatsen van het eiland en waar alle verschillende wedstrijdafstanden eindigen.

00:00
Título
Transgrancanaria
Vídeo
Póster
Roque Nublo, Gran Canaria.
Roque Nublo, Gran Canaria.
Tipo
Englobado

Classic 126 KM

Contenido

Wil je de meest emblematische plaatsen van Gran Canaria te voet en in minder dan 30 uur leren kennen? Dan is dit de race voor jou.

Met 6.919 meter positief hoogteverschil en een afstand van 126 kilometer, is de Classic perfect voor wie ervaring heeft met ultra-trailwedstrijden en van natuur en avontuur houdt. De route loopt in noord-zuid richting door bekende punten op Gran Canaria zoals Roque Nublo, la Cruz de Tejeda of Garañón.


Het strand van de hoofdstad, het 
Playa de Las Canteras, is het vertrekpunt van de ultratrail van de Transgrancanaria HG en maakt deel uit van het Spartan Trail World Championship.. In 2020 maakte deze ook deel uit van de Spain Ultra Cup, samen met zes andere erkende wedstrijden in ons land, zoals o.a. de Santa Cruz Extreme op Tenerife, de Penyagolosa Trails of de Gran Trail de Peñalara.

62 KM Advanced

Contenido

De tocht begint in een van de meest ruige gebieden van het eiland, Artenara,  en gaat over een totale afstand van 62 kilometer met een positief hoogteverschil van 2.765 meter. Een perfecte cocktail voor sporters die hun mannetje staan en over een groot uithoudingsvermogen en ervaring in berglopen over lange afstanden bezitten.

Maratón 43 KM

Contenido

1.355 m positief hoogteverschil in een van de snelste wedstrijden op nationaal niveau, perfect voor wie een paar keer per week op verharde wegen traint en ervaring heeft met bergwandelen waarbij een zekere fysieke inspanning wordt gevraagd. 

Deze maakt deel uit van het Spartan Trail World Championship en loopt door gebieden van het eiland zoals Tunte of het buurtschap Ayagaures.

Starter 26 KM

Contenido

Ongetwijfeld de perfecte modaliteit voor beginners in dit soort wedstrijden, met een parcours van 562 m positief hoogteverschil en 1.469 m negatief hoogteverschil waarin de afdalingen de overhand hebben tussen Tunte en Maspalomas.

Promo/ Youth / Family Trans 15 KM

Contenido

Transgrancanaria HG wil de familiesport bevorderen, amateurlopers ondersteunen en een interessante route bieden voor de explosieve hardloper van korte afstanden. Voor hen is er de loop van 15 kilometer, met als vertrekpunt Ayagaures met een positief hoogteverschil van 238 meter.

Imagen
Transgrancanaria 12
Transgrancanaria 12
Contenido

In 2022, vierde de Transgrancanaria HG zijn 20e jubileum en werd de verticale kilometer 'El Gigante' geïntroduceerd: 1.130 m positief hoogteverschil over 5,7 kilometer over het Tamadaba-massief, een van de spectaculairste gebieden van Gran Canaria. 

Deze wedstrijd maakt gebruik van het tijdritsysteem, met individuele starts en een beperkt aantal lopers, en ongetwijfeld spreekt de uitdaging in "El Gigante" voor zich, zoals het genot van onovertroffen uitzichten in dit gebied van het eiland. 

De race begint in de wijk San Pedro en eindigt in het dennenbos van Tamadaba, wat jarenlang het startpunt van de Transgrancanaria HG is geweest: Agaete.