Trainen in de winter met het beste klimaat ter wereld

De zomer loopt ten einde en de professionele sporters hebben hun trainingsroutine voor de wintermaanden al voorbereid, maar waarom kiezen er velen om te trainen voor de grijze lucht te verruilen voor de zon van de Canarische Eilanden?

Contenido

Team Jumbo-Visma, Patrick Lange, Sifan Hassan, Anders Mol, Christian Sørum, Adam Peaty, zijn slechts enkele van de atleten die de archipel hebben gekozen voor hun voorseizoen of om zich voor te bereiden op hun deelname aan de Olympische Spelen. Ze hebben hiervoor gekozen vanwege de unieke omstandigheden: de verscheidenheid aan landschappen, hoogwaardige faciliteiten, hoogte, luchtverbindingen... maar vooral omdat ze in de Europese winter het beste klimaat ter wereld bieden.

Contenido

De Canarische archipel heeft het voorrecht een van de Europese bestemmingen te zijn met een uiterst stabiel klimaat het hele jaar door, met temperaturen van gemiddeld zo’n 23 ºC in de zomer en 19 ºC in de winter. De eilanden hebben ook meer zonuren dan gemiddeld, een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een bestemming als trainingsbasis, vooral in die tijden van het jaar waarin buiten trainen vrijwel onmogelijk wordt.

Terwijl op andere breedtegraden de winter begint en de kou invalt, is het op de Canarische Eilanden mogelijk te trainen in gecontroleerde omstandigheden voor wat betreft temperatuur en vochtigheid, met een stabiel gemiddeld aantal uren zonlicht. Dit betekent dat sporters hun trainingsprogramma niet hoeven te onderbreken vanwege het weer, zoals het geval is op andere bestemmingen, waar het onmogelijk is om gedurende meerdere maanden van het jaar een routine in het sporten buiten aan te houden.

Contenido

Stabiel weer is gunstig voor beroepssporters, onder meer omdat trainen op bestemmingen waar lage temperaturen heersen, risico's inhoudt voor de sportprestaties, zoals een grotere kans op blessures als gevolg van spiercontractie, waardoor de spieren overbelast worden.

Bovendien verlaagt het sporten met een door het weer veroorzaakte daling van de lichaamstemperatuur onvermijdelijk de temperatuur van de spieren, wat leidt tot krampen en spierpijn.

Echter het sporten op plaatsen zoals de Canarische Eilanden, met zachte temperaturen en een groot aantal zonuren, 4.800 per jaar, verbetert de doorstroming van het bloed, waardoor de spiervezels worden gevoed en hersteld. Bovendien verbeteren in de loop van de tijd het uithoudingsvermogen en het vermogen van de sporter om minder energie te verbruiken en te herstellen aanzienlijk.

Contenido

Het is bewezen dat zonlicht direct van invloed is op de aanmaak van vitamine D, een stof die essentieel is voor de gezondheid van ons beendergestel en voor de afscheiding van serotonine, een hormoon dat geassocieerd wordt met emotioneel welbevinden. Zozeer zelfs dat bekend is dat op plaatsen met minder uren zonlichtde neiging tot apathie en lusteloosheid groter is omdat er minder serotonine wordt aangemaakt. En als er één ding is waaraan het een sporter nooit mag ontbreken, is het motivatie en energie...

Contenido

Deze klimatologische stabiliteit, gecombineerd met het grillige reliëf van de Canarische Eilanden, stelt bovendien sporters in staat op hoogte te trainen, een fundamentele oefening om hun prestaties te verbeteren. Daarom zoeken ze gebieden op die op meer dan 1.500 meter boven zee liggen, zoals het nationaal park Teide op Tenerife of de Pico de Las Nieves op Gran Canaria, om te trainen in een omgeving waar de lucht een laag zuurstofgehalte (hypoxie) heeft. Hiermee trainen ze hun lichaam in omstandigheden die hen in staat stellen veel beter te presteren wanneer ze weer op normale hoogte sporten. Op de Canarische Eilanden is het mogelijk om binnen 100 kilometer vanaf de kust naar een bergtop te gaan, zonder extreme temperatuurschommelingen.

Contenido

Wielrenners, zwemmers, atleten... de beste atleten van de nationale en internationale sportwereld kiezen de Canarische Eilanden als trainingsbestemming en laten wolken en kou voor wat ze zijn om de warmte te voelen van een zon die bijna het hele jaar door schijnt: heb je nog meer redenen nodig om hier te gaan trainen?