Primoz Roglic. De beste wielrenner ter wereld van 2020 traint op de Canarische Eilanden

Primoz Roglic van het Team Jumbo-Visma, winnaar van de 'Vélo d'Or' 2020 als beste wielrenner van het jaar, heeft vrijwel alles gewonnen sinds hij zijn carrière begon op 23-jarige leeftijd.Deze voormalige skispringer bleek veel toekomst op de fiets te hebben, zoals zijn staat van dienst aantoont met drie keer winnaar van de Ronde van Spanje en Olympisch goud in Tokio.Zijn geheim is misschien wel dat hij op de Canarische Eilanden traint, een van de favoriete bestemmingen van profwielrenners.

00:00
Título
Primoz Roglic entrena en Tenerife
Vídeo
Póster
Primoz Roglic Teide
Primoz Roglic Teide
Tipo
Ancho completo
Contenido

Geboren in een kleine industriestad in het midden van Slovenië, voelde hij zich van jongs af aan aangetrokken tot het skiën, een sport met traditie in dit land, en hij zou zich specialiseren in het schansspringen.

Het skiën ging hem goed af en hij blonk daarin uit, hij won zelfs met het Sloveense team de wereldtitel bij de junioren. Kort nadat hij deze medaille had gewonnen, maakte hij echter een zware val waardoor hij zijn carrière in het skispringen heroverwoog.

Roglic raakte in de lucht uit balans en landde in de sneeuw. En hoewel hij behalve een gebroken neus en enkele hersenkneuzingen geen ernstige verwondingen opliep, raakte hij vanaf dat moment zijn motivatie kwijt.Deze val heeft me de ogen geopend. Je moet veel respect hebben voor schansspringen en dat heb ik verloren", zei hij enkele jaren geleden in een televisiereportage.

De Sloveen geeft toe dat hij zich na dit ongeluk in een impasse verkeerde. En hoewel hij bleef trainen, besloot hij op 21-jarige leeftijd voorgoed te stoppen met skiën.Hij zegt dat hij een nieuwe uitdaging nodig had, dus besloot hij wielrennen te proberen, ook al had hij niet eens een eigen fiets.

ID
me-quote-412cb552-b98b-42d7-91c2-795d1b2d66f5
Cita

Ik wist niet hoe ik mijn kleren aan en uit moest doen, hoe ik moest eten, hoe ik moest drinken... op de fiets.

Alineación texto
Centro
Imagen
Primoz Roglic en El Teide
Primoz Roglic en El Teide
Contenido

Ik had de goede lichaamsbouw, de motivatie, de discipline en het vermogen mezelf te overtreffen. Meer dan voldoende eigenschappen om deel te nemen aan enkele regionale wedstrijden waardoor hij beetje bij beetje meer vertrouwen kreeg."Ik wist niet hoe ik mijn kleren aan en uit moest doen, hoe ik moest eten, hoe ik moest drinken... op de fiets.Ik moest alles heel snel leren. En ja, ik ben vaak gevallen bij de bevoorradingsposten," zei hij in een interview met Bicycling.Maar na verloop van tijd had hij voldoende vertrouwen gekregen om Andrej Hauptman, manager van Radenska, een van de Sloveense topteams, advies te vragen.

Hauptman stemde toe en Roglic deed uiteindelijk een stage bij Radenska, waar hij zijn vaardigheden verbeterde en het gevoel kreeg een wielerprof te zijn. Na deze ervaring tekende hij twee jaar later voor Adria Mobil: op 23-jarige leeftijd begon een bliksemcarrière met vele successen.

Imagen
Team Jumbo Visma en el Teide
Team Jumbo Visma en el Teide
Contenido

Roglic behaalde gemiddeld zes overwinningen per jaar sinds hij profrenner is, hoewel hij in 2020 zijn eigen record brak met 12 zeges. Zijn palmares omvat een Olympische gouden medaille, drie keer winnaar van de Ronde van Spanje, drie etappezeges in de Tour, drie in de Giro en vijf in de Vuelta, twee keer winnaar van de Ronde de Romandie, twee keer winnaar van de Ronde van het Baskenland en een zilveren medaille op de WK tijdrijden, naast andere overwinningen en podiumplaatsen.

Sinds 2019 maakt hij deel uit van het Nederlandse Team Jumbo-Visma, waarmee hij drie tot vier keer per jaar Tenerife bezoekt om zich voor te bereiden op de wedstrijden, want "het eiland biedt de perfecte combinatie voor wielrenners, met veel beklimmingen, zeer goede wegen en een uitzonderlijk klimaat", zei de Jumbo-Visma-renner tijdens zijn verblijf op het eiland begin 2021.

Dankzij het reliëf van het eiland, de verscheidenheid in het terrein en de hoogte op sommige plaatsen, zoals het Nationaal Park Teide, is het een onbetwistbare bestemming geworden voor deze professionals , waar het hele jaar door op hoogte kan worden getraind.