Nautische informatie voor veilig varen op de Canarische Eilanden

Meer dan 30 jachthavens voor alle soorten boten. De Canarische Eilanden ontvangen elk jaar honderden boten die de archipel aandoen om te genieten van het goede weer en de uitstekende vaaromstandigheden. Sommigen blijven voor langere tijd. Anderen bereiden hun Atlantische oversteek voor. Maar ze hebben allemaal gedetailleerde informatie nodig over aanlegplaatsen, nautische diensten of communicatiekanalen. Hier vertellen we je waar je al deze informatie kunt vinden.

Imagen
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Marina Muelle Deportivo. Gran Canaria
Contenido

De Canarische Eilanden staan bekend als een zeer veilige toeristische bestemming. En die veiligheid, zowel te land als ter zee, is een van de meest gewaardeerde aspecten in vergelijking met andere vaarbestemmingen, zelfs wanneer de strengste Europese normen gelden.

Varen op de Canarische Eilanden kan behoorlijk veeleisend zijn. De passaatwinden, die voor uitstekende zeilomstandigheden op de archipel zorgen, vereisen soms ervaring. Daarom is een goede jachthaven vinden waar je aan land kunt gaan, bedrijven die gespecialiseerd zijn in bootreparaties waar je een beroep op kunt doen en een compleet netwerk van communicatie en maritieme nooddiensten essentiële elementen voor elke schipper ter wereld. En op de archipel zijn al deze omstandigheden aanwezig, waardoor varen een unieke, maar vooral veilige ervaring wordt.

Contenido

Hoewel er een ruim aanbod aan jachthavens op de Canarische Eilanden is, is het raadzaam om van tevoren een ligplaats te reserveren. Als je de route, de havens van bestemming en de vaardagen plant, kun je de nacht doorbrengen met een gerust gevoel van een ligplaats aan een steiger. En je hoeft niet te zoeken naar een beschutte plek om voor anker te gaan.

Daarom is het aan te raden om voordat je op reis gaat, contact op te nemen met de haven van bestemming voor actuele informatie, aanbevelingen en informatie over de diensten die de jachthaven biedt. Hoewel er steeds meer online boekingsdiensten zijn en websites van jachthavens gedetailleerde informatie geven, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met het havenkantoor, hetzij per e-mail of telefoon.

Contenido

Bovendien zijn er bepaalde tijden van het jaar waarin het moeilijker is om ligplaatsen te vinden. Daarom zijn kennis van de typische eigenschappen van de Canarische Eilanden en vooruit plannen van vitaal belang om een veilige en rustige reis te garanderen.

Tussen september en november kan het moeilijker zijn om ligplaatsen te vinden die beschikbaar zijn. De archipel wordt bezocht door een groot aantal boten die zich voorbereiden op de oversteek van de Atlantische Oceaan. Dit is de beste tijd van het jaar om de oversteek te maken. Honderden boten liggen verspreid in de verschillende jachthavens van de eilanden om proviand in te slaan, reparaties uit te voeren of gewoon weer op kracht te komen alvorens koers te zetten naar Amerika.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben meer dan 30 jachthavens met capaciteit voor alle soorten boten en van verschillende lengte. Deze faciliteiten kunnen havens met een particuliere concessie of eigendom van de staat of de overheid zijn. Elke haven organiseert zijn logistiek om aan de vraag te voldoen en biedt via zijn website alle informatie die de schippers moeten weten.

Contenido

Het VHF-communicatiekanaal waarop je je aankomst moet melden, staat aangegeven op elke webpagina. Het is raadzaam om via dit kanaal contact op te nemen met het havenkantoor of de havenmeester en de aanwijzingen te volgen. In sommige gevallen hebben jachthavens een wachtplaats waar je eerst moet stoppen om alle formaliteiten af te handelen. Het is ook gebruikelijk dat het havenpersoneel hulp biedt bij het aanmeren.

Contenido

De pagina Canarische havens biedt uitgebreide informatie over informatiediensten en dienstverlening voor de vaart, evenals een lijst met alle havens van algemeen belang, jachthavens onder concessie en havenfaciliteiten. Bij de informatiediensten kunnen schippers waarschuwingen en voorspellingen over weersomstandigheden vinden die van invloed kunnen zijn op de veiligheid, zoals wind en golven, evenals de toestand van de getijden. Dit alles is beschikbaar via links naar de website van het Staatsbureau voor Meteorologie.

Andere relevante informatie die is opgenomen zijn telefoonnummers en radiofrequenties in geval van nood, diensten gecoördineerd door Salvamento Marítimo (reddingsdienst op zee) die 24 uur per dag actief zijn. De noodfrequenties voor de Canarische Eilanden bevinden zich op VHF-kanalen 16 en 70, en het noodnummer vanaf land is 900 202 202.

Contenido

Bovendien kan elk havenkantoor of kantoor van de havenmeester dat een noodoproep ontvangt de voorzieningen activeren door Salvamento Marítimo te bellen, die zich belast met het beheer en de coördinatie van de benodigde middelen. Kortom, de Canarische Eilanden beschikken over een compleet netwerk van middelen die een veilige vaart garanderen.