Miguel Luque trainde op de Canarische Eilanden voordat hij zijn zevende medaille won op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen van Tokio had paralympische zwemmer Miguel Luque de eer om als eerste het medailleklassement voor Spanje te openen door zilver te winnen op de 50 m schoolslag SB3 na zijn trainingsstage in het sportcentrum Tenerife Top Training.De Catalaan, die in Tokio het podium haalde in zijn zesde deelname aan de Paralympische Spelen sinds zijn debuut in Sydney 2000, heeft zeven medailles op zijn naam staan: twee gouden, drie zilveren en twee bronzen.

Imagen
Miguel Luque 1
Miguel Luque 1 web
Contenido

Ik ben 44 jaar oud en ik kom uit Barcelona.Ik ben geboren met de handicap congenitale arthrogryposis, die een dwarslaesie van 10 op zintuiglijk niveau heeft veroorzaakt.Ik zwem al jaren als therapeutisch middel, omdat het me helpt met mijn handicap en mijn levenskwaliteit verbetert.Dankzij het zwemmen kan ik me gedurende de dag veel beter ontwikkelen. 

Ik beschouw mezelf als een persoon met een groot doorzettingsvermogen, die altijd heeft gevochten om iets te bereiken.Ik zorg goed voor mijn gezondheid, ben actief .... en zet me volledig in voor de sport vanwege alle voordelen die deze met zich meebrengt. 

Ik be met zwemmen begonnen toen ik heel jong was, en na de Paralympische Spelen in Barcelona'92 te zien, ben ik me professioneel aan de sport gaan wijden.

Mijn eerste deelname aan de Paralympische Spelen was in Sydney 2000 en ik heb inmiddels al aan zes Paralympische Spelen deelgenomen.Na Sydney kwamen Athene, Peking, Londen, Brazilië en Tokio, en in alle Spelen heb ik het podium gehaald.Ik won goud in Sydney en Athene, brons in Peking, zilver in Londen en Brazilië, bijna goud met slechts enkele honderdsten van een seconde, en zilver in Tokio.  

Bovendien heb ik deelgenomen aan talrijke kampioenschappen in Catalonië en in verschillende Spaanse autonome regio's, in Europa en in heel de wereld.

Imagen
Miguel Luque 2
Miguel Luque 2 web
Contenido

Na een paar maanden niet in actie te zijn geweest vanwege de pandemie in 2020, heb je de training voor Tokio hervat zij het later dan je had gewild. In welke vorm verkeerde je voor de deelname aan je zesde Olympische Spelen?

Dat lag moeilijk.Na de stop waar wij als sporters mee te maken hadden door de covid-19-pandemie en allerlei beperkingen die dat met zich meebracht, zoals de beperkingen in het aantal gebruikers van de sportscholen en in de openingstijden, merkten we allemaal een achterstand in onze prestaties.

Maar beetje bij beetje voelde ik me beter tijdens de training, omdat de maatregelen versoepeld werden en ik weer redelijk normaal kon trainen. 

Ik voelde me fysiek en psychologisch beter (een heel belangrijk aspect om de druk van deelname aan de Paralympische Spelen aan te kunnen).Ik voel steeds meer enthousiasme en illusie om dat te doen wat ik graag doe.

Hoe ziet een trainingsdag eruit in het leven van Miguel Luque?

Ik train van maandag tot zaterdag en doe tien zwemsessies, vier gewichtsessies en twee of drie fysiosessies per week.Ik begin om 9 uur en train tot 11 uur (op de dagen dat ik met gewichten train, begin ik een uur eerder), en 's middags van 17 tot 19 uur.

ID
me-quote-267c7cd3-e178-4a14-bd62-3e293abb7c11
Cita

Ik kom al jaren naar de Canarische Eilanden om te trainen.Ik heb de bestemming gekozen vanwege het klimaat en de trainingsfaciliteiten die aangepast en concurrerend zijn.

Alineación texto
Centro
Imagen
Miguel Luque Tenerife Top Training
Miguel Luque Tenerife Top Training
Contenido

Wat was jouw beeld van de Canarische Eilanden voordat je hier voor de eerste keer kwam?En is dat veranderd nadat je hier getraind hebt?

Ik heb eigenlijk altijd al een goed beeld van de Canarische Eilanden gehad, en dat is beaamd vanaf de eerste dag dat ik hier begon te trainen.

Elke keer als ik hier voel ik me opperbest.Het eten is erg goed, de mensen zijn erg aardig, het weer is goed... De archipel doet zeker niet onder voor andere bestemmingen.

Bovendien is er voor vrijwel elke tak van sport alles wat je nodig hebt om te trainen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het klimaat en de trainingslocaties veranderen in minder dan 100 kilometer!

En daar komt bij dat ik mijn eigen taal kan gebruiken en dat de eilanden zo dicht bij het vasteland liggen... Ze hebben gewoon alles.  Bovendien hebben de bewoners iets speciaals dat aanstekelijk werkt op de bezoeker die ze al wat beter kent.Iedereen die naar de eilanden komt, wil er weer naartoe gaan. 

Hoeveel tijd breng je op de Canarische Eilanden door als je komt trainen en welk type accommodatie kies je meestal als je hier bent?

Als ik kom, kom ik voor periodes van een week of 10 dagen en ik blijf meestal dicht in de buurt van het trainingscentrum.De laatste keer ben ik in het zuiden van Tenerife geweest, omdat het vlak bij de Tenerife Top Training (T3) was. 

 

Imagen
Miguel Luque 7
Miguel Luque 7 web
Contenido

Hoe was je ervaring met trainen bij T3?Wat zijn volgens jou de kenmerken van dit centrum die het interessant maken voor topsporters?

Ik heb hier altijd goede ervaringen met het trainen gehad.Ik kies voor de T3 om verschillende redenen, maar als ik er één zou moeten noemen, dan is het dat het een van de meest complete faciliteiten ter wereld is.Hier heb je een 25-meter bad, een 50-meter bad en een hydrodynamisch kanaal die vlak bij elkaar liggen, dat vind je op geen enkele plek ter wereld?

Dit kanaal registreert alles terwijl je tegen de stroom in zwemt, en dat in drie dimensies.Hiermee krijg je een nauwkeuriger beeld van hoe je zwemt en kun je je techniek verbeteren door op de bewegingen van je handen, je hoofd, enz. te letten 

Er zijn ook hoogwaardige faciliteiten zoals tennisbanen, sportzalen, enz. die echt compleet zijn.Ik denk dat het alle noodzakelijke voorwaarden heeft voor elke sporter die hier wil trainen, zowel amateurs als professionals. 

Heb je verbeteringen in je prestaties gemerkt sinds je op de Canarische Eilanden traint?

Ik probeer altijd een of twee keer per jaar te komen in periodes waarin ik een aerobe vorm moet hebben, want als ik in een specifieke vorm moet zijn, kan ik ook dicht bij huis trainen. 

Sinds ik het hydrodynamische kanaal van T3 gebruik, heb ik mijn prestaties verbeterd, onder andere omdat ik kon zien hoe ik mijn schoolslag uitvoerde, ik zag dat ik met mijn handen praktisch het water niet raakte, waardoor ik honderdsten van seconden verloor.Dankzij het kanaal, kon ik dit corrigeren en mijn tijden verbeteren.