LAATSTE NIEUWS |

 Coronavirus (Covid-19)

Meest representatieve volksfeesten van La Gomera

Chácaras en trommels ondersteunen de vieringen in dit unieke natuurgebied, altijd met gezang en dans.

Contenido

In La Gomera verstrijkt de tijd en weten we nooit waarheen hij ons zal leiden. Dit kwetsbare, bijna ronde eiland met zijn hoge bergen en diepe ravijnen, verenigt op 397 vierkante kilometer bossen uit het Tertiair, afgelegen baaien en paradijselijke stranden. In dit gebied zijn tradities zoals de gefloten taal van La Gomera, door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid, vrijwel intact gebleven. Deze vorm van communicatie, uniek in de wereld, is een graadmeter voor de authenticiteit van de eilandbevolking, die de hindernissen van haar orografie heeft weten te overwinnen. 

Ongerepte natuur is de voornaamste reden waarom het door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Het telt 17 beschermde natuurgebieden, waaronder het Nationaal Park Garajonay dat door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. Overal in de dorpen hoort men de klanken van de chácaras en de trommels, die de geest bezielen en zingend groepen begeleiden die al dansend van de ene streek naar de andere trekken, vaak berg opwaarts en bergafwaarts door deze unieke natuurlijke omgeving. Dit zijn de datums die u niet mag missen om aan hun feesten deel te nemen: 

Contenido

Lustrumfestiviteiten ter ere van de Maagd van Guadalupe. Deze worden om de vijf jaar in oktober gehouden ter ere van de Maagd die liefkozend "la Morenita de Puntalla" (de Kleine Maagd van Puntalla) wordt genoemd. De pelgrimstocht die daar plaatsvindt, is een belangrijke traditie onder de vissers uit de streek. Degenen die het feest bijwonen, reizen per boot naar de kapel en het heiligdom van Nuestra Señora de Guadalupe in de omgeving van Puntallana en brengen van daaruit de Maagd naar San Sebastián de La Gomera. 


Fiestas Colombinas. Deze worden in september gevierd met een groot aantal activiteiten zoals tentoonstellingen, concerten, conferenties, theater en sportevenementen. Zij herdenken het vertrek van Christoffel Columbus uit La Gomera naar de Nieuwe Wereld, daar dit de laatste haven was waar de karvelen werden bevoorraad en waar het water waarmee Amerika werd gedoopt, werd verzameld.  

Carnaval van San Sebastián de La Gomera. Het carnaval vindt plaats in februari en heeft zijn eigen gekostumeerde optocht en muzikale optredens. Met de verkiezing van de Carnavalskoninginnen, stadsomroepers en praalwagens zijn dit intense festivaldagen waarbij met talkpoeder wordt gegooid, een populaire traditie die alles nog gezelliger maakt. De essentie ervan is de vreugde van het vieren, zelfs ver weg van de menigte, van de kleur en de originaliteit van een bevolking die de straat opgaat om dansend onder de zon en de sterren mooie momenten te delen.

Contenido

Fiestas del Paso. Deze worden in september gevierd en zijn een van de beste gelegenheden om te genieten van de klanken van de chácaras, de trommels en de romantiek van La Gomera. 

Festiviteiten van Santiago Apóstol. Deze worden in juli in Playa de Santiago gevierd met toernooien, kermissen, kinderfeesten en religieuze evenementen waarbij de chácaras en trommels de processie begeleiden, wat het evenement een grote emotie geeft.

Contenido

De Ramo de Arure. Deze offerande, die samenvalt met de viering van San Salvador, vindt plaats in augustus en bestaat uit een raamwerk gemaakt van een zoete rietstengel, rijkelijk versierd met bloemen, fruit en snoepgoed. Het moment is gekoppeld aan het religieuze ritueel, begeleid door chácaras en trommels, het zingen van romantische melodieën en dansen.

Contenido

Vreugdevuren van San Marcos. In april, aan de vooravond van San Marcos, vindt met het ontsteken van de vreugdevuren één van de meest magische nachten van La Gomera plaats. Het is een feestelijke, religieuze en heidense bijeenkomst die elk jaar een oude traditie bevestigt die van generatie op generatie werd doorgegeven. 

Fiesta de las Rosas. Deze festiviteit vindt plaats in augustus in de buurt van de gelijknamige stad en is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de eilandbewoners die hier komen om te dansen en voor de traditionele markt. Hier vindt u waardevolle werken van keramiek van La Gomera en producten gemaakt van palmhoning, waarvan het informatiecentrum in Vallehermoso is gevestigd. Het informatiecentrum Las Loceras ligt in Chipude, eveneens in het dorp Vallehermoso en is een bevoorrechte plaats om het traditionele pottenbakkersproces van La Gomera te ontdekken. 
 

Contenido

Fiestas de la Candelaria. Deze worden in augustus gehouden in de omgeving van Chipude. De traditie bestaat erin romantische liederen voor de Maagd te zingen, waardoor het een ontmoetingsplaats wordt voor de belangrijkste chácaras en trommelaars van het eiland. 

Contenido

Fiestas de El Cedro. Deze vinden in augustus plaats in de hermitage van Lourdes, gelegen op de route van één van de wandelpaden in het laurierbos van El Cedro in het Nationaal Park van Garajonay.   Het blijft indrukwekkend om La Virgen de Lourdes in processie door het bos naar het gehucht te zien trekken onder begeleiding van trommels, chácaras en volksdansen.