La Palma: een eiland vol avontuur

Een gids voor onvergetelijke ervaringen op Isla Bonita

La Palma heeft alles in huis om duizend en één avonturen te beleven die van een uitje een levenslange herinnering maken. Mountainbiken, wandelen, duiken of een bergloop tussen vulkanen is mogelijk op dit eiland, waar bezoekers ook kunnen genieten van de stilte van de bossen of de magie van de kusten.

La Palma is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldbiosfeerreservaat en is de thuisbasis van verschillende berglopen, waarvan sommige van uitgesproken internationale aard, waarbij topsporters samenkomen om te genieten van een uniek landschap waar stilte en natuur als nergens anders ter wereld worden ervaren. Een landschap waar de tijd stilstaat en avontuur in elke hoek verborgen zit.

Contenido

Voor de meer avontuurlijke bezoekers is het eiland La Palma de thuisbasis van twee van de meest interessante natuursportevenementen op het internationale toneel. 

De Transvulcania is een bergloop met verschillende modaliteiten, waarvan de ultramarathon de meest intense is met een traject van meer dan 80 kilometer lang. Maandenlang trainen de Palmeros en atleten van over de hele wereld op steile bergtoppen en vulkanisch terrein om een slopende 83 kilometer aan paden en een cumulatief hoogteverschil van 8.500 meter af te leggen. Bovendien loopt bijna de hele route over gemarkeerde paden volgens de internationale standaard van de European Ramblers' Association. Deze loop, met prachtige routes, zoals de Route van de Vulkanen, die door de 14 gemeenten van het eiland loopt en normaal gesproken in de maand mei plaatsvindt. Bij elk verfrissingspunt worden de lopers meestal opgewacht door een hartverwarmend en aanmoedigend publiek dat hun energie en enthousiasme bijdraagt. 

De Reventón Trail, in El Paso, is ook een race die het voorrecht heeft om langs de grenzen van het Nationaal Park Caldera de Taburiente en het Natuurpark Cumbre Vieja te lopen, waar de nieuwe vulkaan van La Palma, die in 2012 uitbarstte, zich bevindt. Deze cirkelvormige race van 42.200 meter start en eindigt in El Paso en wordt meestal in april gehouden. In totaal 70,5 kilometer en meer dan 8.100 meter gecumuleerde hoogtewinst. 

Contenido

Voor wandelliefhebbers is het Nationaal Park Caldera de Taburiente een van de topbestemmingen.Dit is een kloof met een diameter van acht kilometer en een diepte tot anderhalve kilometer, bedekt met dichte Canarische dennenbossen en doorkruist door diepe ravijnen.

De meest aanbevolen route is die vanuit Los Brecitos, in Los Llanos de Aridane, en die door het park loopt, langs bewegwijzerde paden naar de camping, naast de rivierbedding. Je kan de afgelegde weg gewoon terug wandelen om het park te verlaten, maar als je het volledige circuit van het nationale park wilt afleggen en de waterval Cascada de Colores niet wilt missen, kies je beter voor het pad dat bekend staat als El Reventón, dat eindigt bij de monding van het ravijn Las Angustias, in Tazacorte. Je hebt geen vergunning nodig om de Caldera de Taburiente op dezelfde dag te betreden en te verlaten. Om er te overnachten, heb je die wel nodig, en je kunt die online aanvragen op de website van de nationale parken of persoonlijk in het Bezoekerscentrum van de Caldera de Taburiente in El Paso.

Contenido

Walvissen en dolfijnen spotten, is een topervaring die je op Isla Bonita kunt beleven aan boord van een van de geautoriseerde boten die deze ervaring aanbieden en vanuit de haven van Tazacorte vertrekken. De verschillende soorten walvisachtigen die je het hele jaar door kan spotten, zijn onder meer grienden, dolfijnen, potvissen, haaien en vliegende vissen, en zelfs schildpadden. 

In het water van La Palma is er een grote diversiteit aan dieren met meer dan 30 geïdentificeerde soorten (7 soorten mysticetes en 23 odontocetes) van de 89 tot nu toe bekende soorten, behorend tot 7 families, waaronder dolfijnen, grienden, spitssnuitdolfijnen, vinvissen, potvissen en orka's. 

Contenido

Isla Bonita heeft een bijzonderheid voor walvisspotten en dat is dat de walvisachtigen heel dicht langs de kust zwemmen. Ze zijn soms zelfs vanaf het strand en de havens te zien. Maar om meer van dit avontuur te genieten, is het beter om van de kust weg te gaan om de grotere soorten te zien, zoals vinvissen en potvissen.

Deze ervaring wordt is pas helemaal af met het uitzicht op de steile, rotsachtige kustlijn van het eiland, bevolkt door traditionele Porís zoals die van Candelaria of Puntagorda. Een waar spektakel.

En zo wordt een reis naar La Palma dus een groot avontuur van sport, ongerepte natuur en nabijheid van zeedieren. Ongetwijfeld een unieke kans om nieuwe sensaties op te wekken die je onmogelijk zal vergeten.