La Gomera: de plaats met de meeste endemische soorten

La Gomera is een oase van de biodiversiteit van flora en fauna, met twee endemische soorten per vierkante kilometer

Contenido

La Gomera, dat door de UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat, is een van de grootste biologische juwelen ter wereld vanwege de rijkdom van zijn natuurlijke biodiversiteit. Het is de Europese regio met de hoogste endemiciteit, met twee endemische soorten per vierkante kilometer. De 17 beschermde natuurgebieden vormen een erfgoed dat nog waardevoller wordt vanwege het vulkanische karakter, de geografische ligging, de bijzondere morfologie, de hoogteligging en het gunstige klimaat. De bijna ronde vorm van de nauwelijks 370 vierkante kilometer herbergt duizelingwekkende ravijnen en sprookjesachtige valleien die naar zee leiden. Dankzij de passaatwinden is het er het hele jaar door goed weer. Het isolement van La Gomera is dus een zegen geweest voor de flora- en faunasoorten die hier behouden zijn gebleven. Vanaf de 1.487 meter hoge Pico de Garajonay tot aan de zee is het een privilege om het gebied te voet te aanschouwen, langs de meer dan 600 kilometer aan wandelpaden, of per fiets langs de bijna 92 kilometer aan aangegeven fietsroutes.   

Contenido

La Gomera is een oase van dierlijke biodiversiteit. Het herbergt 4.182 terrestrische soorten, waarvan er 1.021 endemisch zijn. Van dit aantal is 25 procent, zo'n 264, uniek voor het eiland. Ze komen voor in drie grote terrestrische ecosystemen: stugge kustvegetatie, thermofiele bossen en dennenbossen. Op zeeniveau is de soortenrijkdom verrassend als we de Natuurroute Costas de La Gomera (GR-132) volgen, die kan worden geraadpleegd op de app Info La Gomera. Via de route van Sabinares in de gemeente Vallehermoso kunnen we alle pracht aanschouwen van het thermofiele bos, dat zich uitstrekt in gebieden die worden beïnvloed door de zee van wolken als gevolg van de passaatwinden. Dankzij de passaatwinden vinden we op het eiland soorten zoals de palmboom of de Retamal en de uitgestrekte bossen van monteverde, bestaande uit laurisilva, een zeldzaamheid uit het Tertiair en op het eiland, dat in het Nationaal Park van Garajonay onder natuurbescherming staat. Dit is ook een van de weinige plaatsen ter wereld waar natuurlijke dennenbossen voorkomen op grotere hoogten dan de monteverde. Ze groeien in de nabijheid van rotsen, zoals in de omstreken van Roque de Agando in San Sebastián de La Gomera, Roque de Imada in Alajeró, of Roque Garabato in Vallehemoso. 

Contenido

Het Nationaal Park Garajonay is door de UNESCO erkend als werelderfgoed. Hier groeit één van de beste voorbeelden van laurisilva, een vochtig woud van gevarieerde altijdgroene boomsoorten dat in het Tertiair vrijwel geheel Europa bedekte, maar dat tegenwoordig nog slechts in enkele redoutes zoals dit ongerepte natuureiland bewaard is gebleven. Al wandelend door het park kunt u genieten van de pracht van het laurierbos, met zijn klimplanten, zijn mossen en de wereld van zwammen die er leeft. Langs de route van Meriga in de gemeente Agulo zien we bomen tot 35 meter hoog met wijnranken, die verbazingwekkende galerijen vormen, geflankeerd door varens. "Het is indrukwekkend vanwege de schoonheid en mystiek. In dit bos begrijpen we waarom de natuur een erfenis is die we moeten beschermen", verklaart Amparo Herrera Rodríguez, gids van het Nationaal Park Garajonay. 

Contenido

De reuzenhagedis van La Gomera is een van de vier meest bedreigde reptielen op onze planeet. Hij werd enkele jaren geleden herontdekt in de rotswanden van La Merica in Valle Gran Rey. Tot dan werd het dier als uitgestorven beschouwd en was het alleen bekend door de fossielen die her en der zijn gevonden. Het gaat om exemplaren van meer dan een meter lang en die ons ook vele, vele duizenden jaren terug in de tijd voeren. Er zijn nog drie endemische reptielen op het eiland. Zij leven in de kustgebieden van Vallehermoso en San Sebastián de La Gomera. 

Ook de inheemse fauna van het eiland is uitbundig; de ongewervelden zijn legio, vooral in het laurierbos waar zij een sleutelrol spelen in de levenscycli van het bos. Alleen al in het Nationaal Park Garajonay komen 153 inheemse soorten van La Gomera voor. Daarnaast valt het vogelleven op met de aanwezigheid van 50 soorten, waarvan er drie endemisch zijn, zoals de Bolles laurierduif en laurierduif, endemische soorten die gelieerd zijn aan de monteverde, de houtsnip en de reuzenhagedis, die authentieke levende relikwieën zijn.