Joe Cawley, de Britse schrijver die voor langere perioden op de Canarische Eilanden verblijft

Joe Cawley is een bekroond auteur, scenarioschrijver, reisschrijver en copywriter die alles weet over de voordelen van een lang verblijf op de Canarische Eilanden.

Contenido

De Canarische Eilanden staan onder andere bekend om hun uitgestrekte stranden, vulkanische landschappen, eindeloze zonneschijn, zachte temperaturen en indrukwekkende sterrenhemels. Van jongs af aan bracht Cawley vaak langere perioden door op de archipel om de koude Britse winter te ontvluchten en te profiteren van lange dagen zon om nieuwe ervaringen op te doen, te ontspannen en in een ander ritme te leven.

Zijn eerste boek, Even More Ketchup than Salsa, werd verkozen tot het "Beste reisverslag" door de British Guild of Travel Writers en werd een Kindle-bestseller. Hij is ook de auteur van Moving to Tenerife, all you need to know.

Contenido

De eerste keer dat ik Canarische Eilanden bezocht was tijdens een familiebezoek aan Tenerife toen ik 14 jaar oud was. Mijn stiefvader was betrokken bij de ontwikkeling van vastgoedprojecten en met name dat wat tegenwoordig bekend is als Costa Adeje. De beelden die me zijn bijgebleven, zijn de bananenplantages rond Abama en de rustige baaien van Los Abrigos en La Caleta.

Contenido

Mijn vriendin en ik kwamen voor een vakantie van zes weken toen ik 22 was. Dat was waarschijnlijk mijn vierde of vijfde bezoek.

Contenido

Als ik op vakantie ging, kwam ik in de winter om de grijze luchten, de vochtigheid en de kou van Engeland te ontvluchten.

ID
me-quote-68483f20-4b67-4eb6-8cc3-77d7d7fd09ed
Cita

Om een idee te krijgen van wat de Canarische Eilanden te bieden hebben, zou je een aantal van die prachtige kustplaatsjes van de archipel moeten bezoeken, of enkele kleine charmante dorpjes in het binnenland of in de bergen.

Alineación texto
Centro
Contenido

Ik had geen kennis van de geschiedenis, zoals de slag die de admiraal Horatio Nelson van de Britse vloot aan het eind van de 18e eeuw tegen de stad Santa Cruz de Tenerife begon om de Canarische archipel onder de heerschappij van de Britse kroon te brengen. Ik wist ook niets over het leven van de oorspronkelijke bewoners en was me er niet van bewust dat de Canarische Eilanden een indrukwekkende culturele mengelmoes vormen, met mensen uit vele delen van de wereld, van Noord-Europa tot aan Latijns-Amerika en de landen daar tussenin. Ik was me ook niet bewust van de verscheidenheid aan landschappen op de eilanden, wat me echt verraste.

Contenido

De Canarische Eilanden kunnen zo ontspannend of zo actief zijn als je zelf wilt, maar voor mij is het vooral een toevluchtsoord weg van het hectische stadsleven.

Waar kan volgens jou iemand het beste beginnen die al bekend is met Canarische Eilanden en overweegt om voor het eerst voor een langer verblijf te komen?

Ik zou hem aanraden zijn reis te beginnen op een plaats buiten de belangrijkste toeristische centra. Om een idee te krijgen van wat de Canarische Eilanden te bieden hebben, zou je een aantal van die prachtige kustplaatsjes van de archipel moeten bezoeken, of enkele kleine charmante dorpjes in het binnenland of in de bergen. Ik zou ook een bezoek aan de verschillende historische bezienswaardigheden aanraden. Natuurlijk kan de reis eindigen bij een van de prachtige stranden op een van de eilanden. 

 

Contenido

Ja, ik ken er verschillende op Tenerife, vooral in Puerto de la Cruz, Los Gigantes en de toeristische centra in het zuiden van Tenerife bijvoorbeeld. Dat zijn gemeenschappen van buitenlanders die volledig geïntegreerd zijn in de Canarische samenleving en ik denk dat ze een grote hulp kunnen zijn voor buitenlanders die voor langere tijd komen, omdat ze de bezoeker het gevoel geven dat ze in hun eigen land wonen, maar dan in een totaal andere omgeving. 

Mijn advies is om de 'kroegvliegen' te mijden en te gaan voor een van de vele wandel- of duikgroepen, ideaal om mensen te ontmoeten en een buitengewone ervaring op te doen in de prachtige natuur die Tenerife te bieden heeft.

Daarnaast ken ik ook buitenlandse gemeenschappen op andere eilanden, zoals La Gomera of Gran Canaria

Ik begrijp dat je naast de buitenlandse gemeenschap ook van de lokale cultuur hebt kunnen genieten, hoe is jouw relatie met de bewoners van de Canarische Eilanden?

Ik probeer me ervan bewust te zijn dat ik een buitenlander ben die op hun eiland woont, maar na hier al zo lang te zijn voel ik me nu thuis, bijna alsof ik hier altijd al ben geweest.

Contenido

Om eerlijk te zijn was ik jong, onbezorgd en ambitieus, en ook onwetend over wat het feitelijk inhoudt een bedrijf te runnen vanaf een zonnig subtropisch eiland. Ik denk dat al die factoren me geholpen hebben om de stap te zetten!

Ik zou bijna zeggen dat hoe meer we over dingen nadenken, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze gebeuren. Voor een verblijf van langere duur moeten we ons verblijf van tevoren plannen en heel goed weten waar we verblijven, over welke diensten we beschikken, hoe we onze dagelijkse werkzaamheden plannen, hoe we ons telewerken organiseren... Gelukkig bieden de Canarische Eilanden de bezoekers tal van mogelijkheden en informatie om ervoor te zorgen dat de sprong in het diepe ze geen hoofdbrekens kost en dat ze kunnen genieten van een lang verblijf met alle gemakken van thuis.

ID
me-quote-9da01adb-32ab-4ab1-8a79-62a9d81ef359
Cita

De Canariërs hebben een heel mooie opvatting van het leven: met absolute gastvrijheid geven ze het beste van zichzelf en bovendien altijd met een glimlach.

Alineación texto
Centro
Contenido

Bij een kort bezoek heb je de behoefte om zoveel mogelijk dingen te doen en te zien, zodat je niets mist. Bij een langer verblijf kun je gewoon de tijd nemen en op die manier nieuwe en onverwachte ervaringen opdoen.   

Wat me het meest heeft verrast, is dat de bewoners je laten voelen dat je dichter bij ze staat. De Canariërs hebben een heel mooie opvatting van het leven: met absolute gastvrijheid geven ze het beste van zichzelf en bovendien altijd met een glimlach. Ze zorgen ervoor dat je je thuis voelt, alsof je familie van ze bent. Als je een tijdje in een gemeenschap hebt geleefd en echt ontdekt wat de bestemming inhoudt, besef je dat de mensen, de geschiedenis en de cultuur één geheel vormen. Daarna is het onmogelijk je de Canarische Eilanden nog voor te stellen als enkel een zon- en strandbestemming, want ze zijn veel meer dan dat. 

 

Contenido

Ik heb ze allemaal kunnen bezoeken, behalve El Hierro. Elk eiland van de Canarische archipel is weer anders en ze hebben allemaal hun eigenaardigheden, dus ik denk dat de beste manier om ze te ervaren is ze te bezoeken met de rust die ze verdienen en de energie van elk eiland te voelen.

De eilanden zijn het perfecte toevluchtsoord om de stress en spanningen van het stadsleven van je af te zetten. Ze bieden kleur, een deken van warmte die verkwikkend werkt en mogelijkheden te over om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe landschappen te ontdekken en nieuwe levensstijlen te proberen. Waar wacht je nog op om ons te bezoeken!