Ideale trainingsbestemming voor professionele zeilers

Lange dagen, met veel uren daglicht die dubbele trainingssessies mogelijk maken, een breed netwerk van professionele nautische diensten en een perfect klimaat om het hele jaar door te zeilen. De Canarische Eilanden zijn een referentie voor de professioneel wedstrijdzeilen op wereldniveau. Talloze internationale teams reizen elk jaar naar de archipel om zich voor te bereiden op hun lange regattaseizoen van het wereldbekercircuit.

Contenido

De Canarische Eilanden zijn een referentie voor het sporttoerisme voor professionele sporters. Internationale topsporters benutten de natuurlijke omstandigheden op de eilanden en de aanwezige faciliteiten om zich voor te bereiden op de belangrijkste evenementen wereldwijd. Dit gebeurt ook in de zeilsport, en niet alleen voor de Olympische training.

Contenido

Al sinds jaren worden er op verschillende eilanden trainingskampen voor nationale en internationale zeilers georganiseerd. Deze trainingskampen worden voornamelijk in de wintermaanden gehouden, wanneer het zachte klimaat van de archipel en de uitstekende windomstandigheden lange trainingsdagen op het water mogelijk maken. "In de winter is het grotere aantal uren daglicht, vergeleken met andere delen van Europa, aantrekkelijk voor professionele zeilers," zegt Aarón Sarmiento, een Canarische zeiler die heeft deelgenomen aan twee Olympische Spelen (Beijing en Londen) en momenteel coach van het Portugese team in de mixed 470-klasse. "Net zoals de archipel wereldwijd een referentie is op het gebied van toerisme, kunnen wij dit zijn op het gebied van de watersporten", zegt Sarmiento.

ID
me-quote-75583dc0-2497-4616-beeb-c0f184bcc9f9
Cita

In de winter is het grotere aantal uren daglicht, vergeleken met andere delen van Europa, aantrekkelijk voor professionele zeilers,

Autor

Aarón Sarmiento

Alineación texto
Centro
Contenido

Professionele zeilers zijn enkele maanden van huis, op een onbekende plek, en zijn er uitsluitend op gericht de uren daglicht optimaal te benutten. Ze willen geen andere zorgen aan hun hoofd hebben. Daarom houdt een coach bij het kiezen van een bestemming voor hun trainingssessies rekening met een aantal overwegingen, afgezien van de factoren die met het zeilen zelf te maken hebben.

"Het is belangrijk dat de locatie alle aanvullende diensten biedt die het team nodig heeft," benadrukt Aarón Sarmiento. "Verhuur van opblaasbare boten, zeilmakerijen voor zeilreparaties en winkels met nautische apparatuur zijn essentieel, maar ook buitenruimtes voor het beoefenen van andere sporten. De archipel voldoet aan al deze vereisten en bezit bovendien een indrukwekkend gastronomisch aanbod. De buitenlandse zeilers waarderen de Canarische Eilanden voor alles wat ze hen bieden en niet alleen voor de wind. Uiteindelijk maakt dit het leven van een topsporter tijdens de zware trainingsdagen er gemakkelijker en aangenamer op."

Contenido

Wind is iets dat je niet onder controle hebt. Dit weten coaches van professionele zeilteams maar al te goed, want zij moeten ervoor zorgen dat de omstandigheden op de trainingslocatie zo goed mogelijk zijn. "Wij zeilers zijn gewend lange afstanden af te leggen om te kunnen zeilen. De Canarische Eilanden bieden de mogelijkheid om op slechts een paar kilometer afstand en in korte tijd goede omstandigheden te vinden. En we kunnen ook heel gemakkelijk van eiland wisselen. Hierdoor kunnen we het maximale uit de trainingsperiode halen en profiteren van de specifieke kenmerken van elk wedstrijdparcours", zegt Aarón Sarmiento.

Contenido

De voortdurende aanwezigheid door de jaren heen van internationale teams op de Canarische Eilanden, vooral in de wintermaanden, heeft ertoe geleid dat er op de archipel internationale zeilwedstrijden in de jollenklasse, van Europese en wereldkampioenschappen tot wedstrijden voor het wereldbekercircuit van de Olympische zeilklassen, worden gehouden.

De Canarische Olympische Zeilweek, georganiseerd door de Real Club Náutico de Gran Canaria, brengt al sinds meer dan twintig jaar de beste internationale jollenzeilers in de baai van Las Palmas de Gran Canaria bijeen. Deze regatta is mede tot stand gekomen door de blijvende aanwezigheid van talloze internationale zeilteams in de faciliteiten van de zeilvereniging van Gran Canaria tussen november en januari. Deze bijeenkomst begin december is een klassiek evenement geworden op de agenda van enkele van de beste Europese zeilers en maakt deel uit van het Spaanse Olympische wedstrijdcircuit.

Van haar kant heeft Marina Rubicón zich ook aangesloten bij dit initiatief voor wedstrijden op hoog niveau. De jachthaven in het zuiden van Lanzarote verwelkomt elk jaar meer dan 300 Olympische jollen- en iQFoil-zeilers die er tijdens de winter trainen. De jachthaven bruist van activiteit als de internationale zeilliefhebbers voor de Internationale Regatta van Lanzarote samenkomen. Deze zeilwedstrijd ontstond tevens om de aanwezigheid aan te grijpen van enkele van 's werelds meest getalenteerde zeilers die in de wateren van Lanzarote trainden.

Contenido

Een ander hoogtepunt voor de zeilfans was het bijwonen van de trainingen van de zeilteams voor de prestigieuze Ocean Race (voorheen de Volvo Ocean Race) op de Canarische Eilanden. In de zeilgemeenschap zijn deze teams zeer bekend en op hun reizen worden ze door heel hun entourage begeleid, wat voor veel stemming zorgt en natuurlijk voor veel bedrijvigheid in de lokale gemeenschappen.

Johan Salen, mede-eigenaar en mededirecteur van de Ocean Race, herinnert zich de keuze voor Lanzarote voor de eerste trainingscampagne van de Volvo Ocean Race op de Canarische Eilanden: "Bij ons eerste bezoek aan Lanzarote, al weer meer dan 10 jaar geleden, waren we op zoek naar een geschikte trainingsbasis op verschillende locaties in Europa, en al snel waren we overtuigd van de geschiktheid van het eiland voor de trainingscampagne van onze Volvo Ocean Race".

ID
me-quote-483e8012-31e2-4fc1-89a2-c4b0a4fc942a
Cita

Een van de beste plaatsen ter wereld voor zeiltrainingen op open zee,

Autor

Johan Salen

Alineación texto
Centro
Contenido

Dankzij de toegang tot de trainingszones 24 uur per dag, een uitzonderlijk zacht klimaat waardoor ze zeiltijd, bootreparaties en fysieke training konden maximaliseren, en een breed scala zeilomstandigheden, konden ze hun voorbereiding op deze zeilrace rond de wereld volledig optimaliseren. "Aan wal richtten we direct aan de kade kantoren, werkplaatsen en cateringfaciliteiten in, de woningen bevonden zich op slechts een paar minuten lopen afstand en het vliegveld lag op slechts 15 minuten met de auto. De mogelijkheid om scholen in de buurt te hebben voor de kinderen en tal van mogelijkheden om te surfen, e windsurfen, fietsen en te duiken, waren doorslaggevend. Deze campagne leverde een winnend team op en was de eerste van de vele campagnes op Lanzarote, ongetwijfeld een van de beste plaatsen ter wereld voor zeiltrainingen op open zee," verklaart vol overtuiging de mededirecteur van de Ocean Race.