Gofio

Het supervoedsel van de gastronomie op de Canarische Eilanden

Gofio is een voedingsmiddel dat in de loop van de geschiedenis een symbool van de Canarische cultuur is geworden. Het is een meel dat wordt gemaakt van geroosterde granen, hoofdzakelijk maïs (op de eilanden bekend als 'millo') of tarwe. Een product dat in vrijwel iedere Canarische keuken te vinden is en dat elke bezoeker zou moeten proberen tijdens zijn reis op deze archipel. Wil je meer weten over dit supervoedsel?

00:00
Título
El gofio
Vídeo
Póster
Producto Canario - Gofio
Producto Canario - Gofio
Tipo
Ancho completo
Contenido

Dit eenvoudige voedingsmiddel vormde het hoofdbestanddeel van de voeding van de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Door zijn hoge voedingswaarde was het zelfs essentieel om te overleven tijdens perioden van hongersnood op de eilandengroep. De bewoners van de Canarische Eilanden verbouwden, roosterden en maalden gerst om gofio te maken, die ze vervolgens mengden met andere voedingsmiddelen zoals honing en geitenmelk. Een belangrijke bron van energie die al in de Canarische cultuur aanwezig was voor de komst van de Spaanse kolonisten.Contenido


 

Imagen
Contenido

Dit typisch Canarische product is rijk aan mineralen aangezien het ook alle voedingsstoffen van granen bevat: kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer... Een veelzijdigheid die het optimaal functioneren van het menselijk organisme bevordert. Bovendien is gofio rijk aan eiwitten en koolhydraten, maar het bevat weinig vet. Het is dus een ideale optie voor de versterking van de spieren, de verbetering van de darmtransit en de stimulering van het verzadigingsgevoel. Deze positieve eigenschappen voor de gezondheid samen met de heerlijke smaak van gofio verklaren waarom dit voedsel zo geliefd is bij de inwoners van de Canarische Eilanden.

Contenido

Er zijn eindeloos veel manieren om gofio in de keuken te gebruiken, zowel in zoete in hartige gerechten. Dit voedingsmiddel is hét steringrediënt in de heerlijke recepten van de Canarische keuken.


 

Contenido

Een bijzondere plaats neemt de 'gofio escaldado' in, die wordt gemaakt van gekookte visbouillon vermengd met dit meel. Het resultaat is een smakelijke puree met een textuur die lijkt op die van hummus, die kan worden gegeten als aperitief of als bijgerecht bij bekende gerechten zoals 'papas arrugadas' (in de schil gekookte aardappeltjes). Ook 'pella de gofio', geknede gofio, is erg populair. Het bestaat uit een buisvormig stuk gofio, vermengd met water, zout, suiker en olie, dat in plakjes wordt gesneden om bij allerlei gerechten te serveren. 

Zonder enige twijfel is gofio een voedingsmiddel dat de Canarische identiteit heeft weten te behouden sinds de pre-Spaanse tijden en het is de koning van de gastronomie van het eiland geworden. Heb je zin om de meest authentieke smaak van de Canarische Eilanden te proeven?