Een strand bedekt met popcorn - feit of fictie?

Contenido

De Canarische Eilanden herbergen een aantal echte natuurlijke schatten. Sommigen zijn welbekend (vaak wereldwijd) en anderen moeten nog door de meeste toeristen worden ontdekt. In de meeste gevallen verbazen ze ons vanwege hun schoonheid en zuiverheid. En soms laten ze je met open mond staan vanwege hun zeldzaamheid. Dit is het geval bij verschillende stranden in het noorden van Fuerteventura, die de laatste tijd enorm populair zijn geworden nadat ze viraal zijn gegaan op sociale media. Televisie en kranten over de hele wereld hebben over deze eigenaardige plaatsen bericht. De reden? De "popcorn" die het terrein bedekt.

Contenido

Eigenlijk is er niet maar één: er zijn er meerdere. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het strand van El Hierro en het strand van Bajo de la Burra, gelegen in de gemeente La Oliva, en Punta Elena, in Corralejo. Je vindt al deze stranden in Fuerteventura. Het is natuurlijk geen popcorn, maar het lijkt zo op popcorn dat het fenomeen populair geworden is op Instagram onder de hashtag #popcornbeach.

Contenido

Maar nee, het is geen popcorn (de Canariërs noemen het "roscas" of "cotufas"), hoezeer het oog je ook zou doen geloven dat het wel zo is. Het zijn witte koralen, het resultaat van de vermenging en erosie van kalkalgen met het witte zand van het strand. Ze worden rhodolieten genoemd. Om deze unieke vorm te krijgen, gaat er minstens 50 jaar voorbij (voordat ze op de kust belanden, groeien ze onder water één millimeter per jaar, dus als ze 25 centimeter lang zijn, zijn ze 250 jaar oud). Een strand als dat van El Hierro heeft dus eeuwen nodig gehad om eruit te zien zoals het er vandaag uitziet. In de tijd dat het veelbezocht werd door piraten (17e eeuw) zag het er al zo uit, en zelfs veel eerder, want sommige rhodolieten zijn meer dan 4.000 jaar oud. Ze laten bezoekers met open mond staan, die tijdens hun poses vaak doen alsof ze er een opeten, en de foto vervolgens uploaden op sociale media.

Contenido

Net zoals niemand eraan zou denken om de "popcorn" op te eten, is het niet nodig om het in stukken te breken, laat staan mee naar huis te nemen. Het is een plundering van de natuur die, volgens sommige bronnen, neerkomt op een verlies van tien kilo koraal per maand. Zelfs de piraten die het eiland eeuwen geleden bezochten deden dit niet. In dit tempo zullen er binnenkort nauwelijks nog rhodolieten over zijn op de popcornstranden.

Contenido

Dit koraal met zijn eigenaardige en grillige vorm is van zeer groot belang voor het milieu. De bioloog Francisco Otero van het Ecoaqua Instituut van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria verklaarde aan El País dat het koraal onder water kooldioxide uit de zee absorbeert, waardoor zij bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering, en dat in hun holten eieren van verschillende zeedieren zijn aangetroffen. In de loop der jaren, eenmaal aan de kust, eroderen ze en worden uiteindelijk opgenomen in het strandzand.

Contenido

Er moeten maatregelen worden genomen om dit buitengewone erfgoed te beschermen. Daarom voert de overheid bewustmakingscampagnes en is er wetgeving om dit natuurwonder te beschermen (met sancties voor degenen die rhodolieten of andere elementen, zoals zand of stenen, verwijderen, zoals uitdrukkelijk in de kustwet is bepaald). Touroperators, toeristische gidsen en de plaatselijke bevolking zelf maken de bevolking ook bewust van het belang van het behoud van deze stranden. Het is van essentieel belang de bekendheid van deze natuurlijke ruimte te bevorderen, zodat iedereen er vandaag en morgen van kan genieten, net zoals in het verleden het geval was. Verantwoordelijk toerisme is precies dat. En op de Canarische Eilanden is het van groot belang.