Een oceaan vol leven

Schildpadden, roggen, mantaroggen, makrelen en zee-engels, zwaardvissen en grote tonijnen, evenals een grote verscheidenheid aan vissen en zoogdieren zoals dolfijnen, tonijnen en walvissen. Een van de bijzonderheden van de mariene populatie van de Canarische Eilanden is dat talloze soorten naast elkaar leven in dezelfde omgeving. De archipel biedt bezoekers een oceaan vol leven om te ontdekken.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben kilometers kust waar zeilliefhebbers kunnen deelnemen aan talloze zeiltochten. Deze kusten verbergen ook schatten onder water, een onderwaterwereld die je kunt ontdekken zonder echt diep te hoeven duiken.

De invloed van de oceaan rondom de Canarische Eilanden en hun geografische ligging hebben geleid tot een uitbundige mariene flora en fauna. De passage van de Golfstroom, de grote dieptes tussen de eilanden en de schaarste aan onderwaterplateaus zijn bepalend geweest voor de natuurlijke selectie van soorten die in de wateren van de archipel leven. Bovendien vind je op de zeebodem van de eilanden vaak verschillende milieus. Van beschutte gebieden tot gebieden die blootgesteld zijn aan de open zee, rotsachtige maar ook zanderige bodems, ondiepe gebieden en gebieden met grote dieptes, lokale stromingen en sterk wisselende watertemperaturen.

Dit maakt de mariene flora en fauna uniek. Bij de Canarische Eilanden kunnen we soorten vinden die overvloedig voorkomen in de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan, andere die meer kenmerkend zijn voor gematigde wateren (tropische invloed), of dieren die leven aan de oostkust van Amerika, vooral in de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico.

Contenido

De mariene diversiteit van de Canarische Eilanden vertaalt zich in het aantal soorten dat op de zeebodem leeft. De archipel heeft minstens 500 vissoorten, 80 soorten zoogdieren en 5 soorten zeereptielen, evenals een grote verscheidenheid aan bruine en rode algen, sponzen, zee-egels, weekdieren en inktvissen zoals octopussen, zeekomkommers, zeesterren, enz. Van de vissen zijn de bekendste soorten de papegaaivis, de zeepaling, de moeraal en de wrakbaars, die veel in de Canarische keuken worden gebruikt.

Op rotsachtige bodems zijn de goede lichtomstandigheden bevorderlijk voor de biologische diversiteit, in tegenstelling tot zandbodems, die armer zijn door de voortdurende beweging van het zand als gevolg van de golven. Weg van de kusten en op grotere diepte vinden we de ‘sebadales’, velden met zeealgen waar een groot aantal kleine ongewervelden vissen en jonge vis van verschillende vissoorten leeft.

Contenido

Een ander kenmerk van de Canarische Eilanden is de aanwezigheid van talloze walvisachtigen in de wateren. Tot wel 30 verschillende soorten van deze zeezoogdieren kunnen van dichtbij en in hun natuurlijke omgeving worden gezien. Tussen Tenerife en La Gomera ligt het gebied met het grootste aantal walvissen en dolfijnen van de archipel. Hoewel ze ook regelmatig gespot worden voor de kusten van Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura en El Hierro.

De variatie is zo groot dat het op één dag mogelijk is om tot negen verschillende soorten te zien, iets wat op maar heel weinig plaatsen ter wereld voorkomt. De schippers kunnen grienden, grampers en potvissen, en zelfs tuimelaars, Atlantische gevlekte dolfijnen, Edens vinvissen en spitssnuitdolfijnen spotten.

Contenido

Het spotten van de vin van een van deze opvallende dieren is een geweldige attractie voor schippers die de Canarische Eilanden bezoeken. Maar het is ook een uitdaging en een grote verantwoordelijkheid, want ze moeten weten hoe ze het welzijn van deze zeezoogdieren moeten beschermen en hoe ze benaderd moeten worden om ze van dichtbij te zien.

Bovendien zijn deze soorten beschermd om hun ecosysteem te behouden en te voorkomen dat ze de wateren van de archipel verlaten. Boten die de spotgebieden naderen, moeten zich houden aan de geldende regels en aan de aanbevelingen die ze van de dichtstbijzijnde havens of jachthavens ontvangen.