Een korte gids om met kinderen naar de hemel te kijken

Wie is wie in de Canarische hemel? Enkele aanwijzingen om met kinderen de hemel te observeren.

Contenido

Van de Canarische Eilanden naar de hemel. Letterlijk. Want een van de grote attracties van de archipel is de heldere hemel, die elke astronomieliefhebber, maar ook iedereen die 's nachts graag omhoog kijkt, in verrukking brengt, omdat het onmogelijk is de magnetische schoonheid van zoveel hemellichamen boven het hoofd te weerstaan. Kinderen zijn erdoor gefascineerd. En met recht.

Contenido

De Grote Telescoop van de Canarische Eilanden

We zouden kunnen beginnen met het vertellen dat de Canarische Eilanden beschikken over de Gran Telescopio Canarias, oftewel de Grote Telescoop van de Canarische Eilanden, die zich op een hoogte van 2396 meter bevindt in het observatorium Roque de los Muchachos op La Palma, omdat je van daaruit alles helder kunt zien; er is nauwelijks lichtvervuiling, een fenomeen dat wereldwijd steeds moeilijker te vinden is. Het beschikt over de grootste optische telescoop ter wereld, waardoor we meer te weten kunnen komen over zwarte gaten, de verste sterren en melkwegstelsels in het heelal en de beginomstandigheden na de oerknal.

Contenido

Het liefst tijdens de nieuwe maan

Maar dat is te veel voor de kleintjes in huis en de niet-ingewijden, dus stellen we voor een rustig hoekje op een van de eilanden te zoeken en bij helder weer te gaan zitten of liggen om het spektakel te bewonderen. Telescoop? Nee, niet nodig, echt niet. Verrekijker? Dat hoeft ook niet. Natuurlijk is een verrekijker altijd beter, maar de heldere Canarische hemel maakt het mogelijk om met het blote oog wonderen te zien die voor de overgrote meerderheid van de bezoekers op hun plaats van herkomst "verborgen" blijven. En aangezien kinderen een zeer goed gezichtsvermogen hebben, zullen ze er veel plezier aan beleven! Het volstaat je te verwijderen van de meest bewoonde gebieden, waar de verlichting het uitzicht kan vertroebelen, een plaats zo hoog mogelijk te zoeken en met een horizon vrij van bergen en bomen en, indien mogelijk, tijdens de nieuwe maan. Genoeg om sterren (ook vallende sterren), sterrenstelsels, sterrenbeelden, satellieten, nevels en planeten te bekijken...

Contenido

De sterren fonkelen, de planeten niet

Omdat er niet alleen sterren aan de hemel staan. In feite, wat je ziet fonkelen zijn sterren. Degenen die schitteren zonder te fonkelen (zij geven meer licht af dan de sterren) zijn de planeten: Venus is bijvoorbeeld wit tot geel, terwijl Mars roodachtige tinten heeft en Saturnus, meer oranje, is naast Jupiter een van de gemakkelijkst te spotten planeten.

Contenido

Wijziging van positie

Door de translatiebeweging van de aarde rond de zon verandert het panorama van de hemel met de seizoenen. Dit betekent dat zelfs tijdens dezelfde nacht de sterren van positie veranderen. Je kunt dus het beste een planisfeer gebruiken (een hemelkaart die je kunt verplaatsen en waarop je datum en tijd kunt instellen om uit te vinden wat je die nacht kunt zien) of op zoek gaan naar gespecialiseerde apps.

Contenido

De Grote Beer

Naast de kwadranten, graden en breedtegraden waarmee men de sterren kan lokaliseren, kan men voor beginners en kinderen het beste beginnen met de sterrenbeelden, die helpen om zich aan de hemel te oriënteren, omdat ze kunnen worden gebruikt om de vier windstreken te lokaliseren. Op het noordelijk halfrond is de Grote Beer, ook bekend als de Big Dipper of de Helix, de referentie. Dit sterrenbeeld, dat in de 2e eeuw door de Griekse astronoom Ptolemaeus werd gecatalogiseerd, is het op twee na grootste aan de hemel. Het is heel gemakkelijk te herkennen aan zijn vorm als een pollepel, braadpan of strijdwagen, en is het hele jaar door zichtbaar op het noordelijk halfrond. Het heeft zeven hoofdsterren: Merak, Dubhe, Megrez, Pechda, Alioth, Mizar en Benetnasch.

Contenido

De Poolster markeert het Noorden

Merak en Dubhe, de twee vooraan op de "wagen", wijzen naar de Poolster, een van de zeven sterren van Kleine Beer (die doet denken aan een kleine waterspreeuw, maar dan omgekeerd ten opzichte van Grote Beer) en de helderste van allemaal. En als de Poolster is gevonden, is het Noorden gevonden. Om deze te vinden, moet je een denkbeeldige lijn trekken ongeveer vijf keer de afstand tussen Merak en Dubhe. Het is een andere manier om 's nachts plezier te maken met een oneindige schat: de hemel. Een hemel die beter te zien is vanaf de Canarische Eilanden.