Easkey Britton: "De spirituele band met de oceanen moet hersteld worden"

De Ierse surfer Easkey Britton heeft iets te zeggen over de zorg voor de zeeën rond de Canarische Eilanden en daarbuiten.

Contenido

"Je kunt niet zorgen voor iets waar je niet van houdt”. Dit zijn de woorden van de Ierse surfer en oceaanactivist Easkey Britton, medeoprichter van de NGO Waves of Freedom, die de kracht van het surfen gebruikt als middel voor sociale verandering, en het speerpunt is van de eerste wereldwijde Surf for Social Good Summit op Bali (Indonesië). "Mijn doel als activist is vooral gericht op herverbinding, op het opnieuw in contact brengen van mensen met de oceaan, omdat de meeste mensen leven met het idee dat die niet bestaat," legde Britton uit tijdens een conferentie in het kader van de Fixing the Future-conferentie, die plaatsvond in het Centro de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). "Alleen als je een diepe band hebt met een plek, voel je de verantwoordelijkheid om in actie te komen: het gebrek aan banden tussen mens en natuur is de belangrijkste oorzaak van de milieucrisis.

Contenido

Dit vat in grote lijnen de filosofie samen van deze vasthoudende en moedige vrouw, die de halve wereld - waaronder de Canarische Eilanden - heeft rondgereisd om te surfen en die zich nu inzet om de noodzaak van het beschermen van de oceanen te bevorderen, die haar zoveel vreugde hebben gegeven. De oceaan, die momenteel toch meer dan 8 miljoen ton plastic bevat, een cijfer dat, als het niet wordt omgekeerd, tegen 2050 zal leiden tot een scenario dat onomkeerbaar kan zijn: de zee zal evenveel plastic als vis bevatten. Het zijn deze gegevens, naast die in van overbevissing en de snelle verdwijning van mariene soorten, die Britton ertoe hebben gebracht zich te wijden aan de taak de bevolking op te voeden om "de geestelijke band met de oceanen te herstellen", iets wat vooral nodig is op plaatsen als de Canarische Eilanden, met bijna 30.000 km2 zee ten opzichte van de 7.000 km2 landoppervlakte.

Contenido

Britton won vijf jaar op rij het Ierse nationale surfkampioenschap en was de eerste Ierse vrouw die genomineerd werd voor de Billabong XXL Awards omdat ze als eerste met succes had gesurft op Mullaghmore, de grootste surfspot van Ierland met gigantische golven, een favoriet van de profs. Ze staat ook bekend als een van de eerste vrouwen die in 2007 op de grote Aill na Serrach-golf in de Cliffs of Moher heeft gesurft. Ze heeft zich altijd onderscheiden door haar activisme voor zowel milieu- als genderkwesties, wat ze wist te combineren met een onberispelijke sportcarrière op het hoogste niveau. Zij werkt momenteel samen met SOPHIE (Seas, Ocean & Public Health in Europe), een onderzoeksprogramma dat tot doel heeft de oceanen te beschermen en de gezondheidsvoordelen ervan te vergroten. “Je bent geen druppel in de oceaan, je bent de oceaan in een druppel,” zegt Britton, verwijzend naar “dat unieke gevoel van geïsoleerd zijn, verbonden met de omgeving, levend... kortom, je jezelf voelen, wat je alleen in de oceaan kunt krijgen.”

“Naast bewustmakingscampagnes en milieueducatie is er ook behoefte aan spiritueel werk met betrekking tot de oceaan: niet langer met de rug naar de oceaan toe leven maar de oceaan als de onze voelen, is de enige manier waarop we geboren kunnen worden om voor de oceaan te zorgen.”

Contenido

Als zus van longboarder Becky-Finn Britton is de surfer zich bewust van het feit dat zij een vrouw is in een mannenwereld, en is zij zich er altijd bewust van dat "de oceaan nooit discrimineert, het zijn de mensen die dat doen". Deze roeping bracht haar er onder meer toe om in 2010 in Iran een project te leiden met de regisseur en cameraman Marion Poizeau, de Iraanse surfster Mona en de duiker Shalha om het surfen in Iran te introduceren en het verplichte gebruik van de hijab op de stranden aan de kaak te stellen. Terugdenkend aan die ervaring, zegt Britton: "De oceaan is zuiverheid, eerlijkheid. Hard en woest, ja, maar altijd eerlijk". Het is daarom feministisch, "het scheidt ons nooit, integendeel: de oceaan verbindt ons," concludeert Britton.

Contenido

"Naast bewustmakings- en milieu-educatiecampagnes moeten we spiritueel werk verrichten met betrekking tot de oceaan: stoppen met leven met de rug naar de oceaan toe en de oceaan voelen als iets dat van ons is, is de enige manier waarop we geboren zullen worden om voor de oceaan te zorgen", zegt de surfer, die de bevolking uitnodigt om kleine gebaren te maken, zoals "een paar minuten doorbrengen met het ons herinneren van die gevoelens die we ervoeren bij contact met het water: hoe de zee ons ontspant, onze hartslag verlaagt en ons meeneemt naar een multisensoriële omgeving die ons leidt naar een verbinding die verder gaat dan het fysieke". Britton spoort gebruikers ook aan kleine gebaren te maken om geleidelijk hun relatie met de oceanen te veranderen. "Als je het strand bezoekt, neem dan een paar minuten de tijd om naar de wolken te kijken en je te concentreren op de lucht die we inademen, en maak het zand om je heen schoon - dat zijn kleine dingen die de wereld kunnen veranderen.