De zee als energiebron

Sporters zoals Rafael Nadal of de triatleet Antón Ruanova proberen uitdroging en kramp te voorkomen door gefilterd zeewater te drinken, en talrijke studies kiezen voor thalassotherapie als aanvulling op sportherstel. Dit, omdat al eeuwenlang de geneeskrachtige eigenschappen van de zee gezien worden als een directe bron van gezondheid.

Imagen
Kitesurf en playa de la Barca
Kitesurf en playa de la Barca
Contenido

De Griekse dichter Euripides zei ooit: "Zeewater geneest alle kwalen van de mens".

In deze zin zijn de Canarische Eilanden de ideale bestemming voor de training en het herstel van topsporters. Geneeskrachtig water dat rijk is aan voedingsstoffen, een zeebries vol minerale zouten en negatieve ionen, en vooral zonlicht en de talloze voordelen daarvan, vormen de perfecte combinatie om weer de noodzakelijke energie te voelen voor een volgende uitdaging.

We mogen niet vergeten dat het aantal zonuren nauw samenhangt met de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die nodig is om goed te slapen en een goed humeur te houden, en die onze mentale kracht versterkt en ons helpt moeilijkheden te overwinnen.

Imagen
Corredores sol
Corredores sol
Contenido

De zon is een belangrijke bron van vitamine D, die helpt calcium beter op te nemen en de botten te versterken, en van endorfines, de zogenoemde gelukshormonen, die helpen om pijn te verminderen en een gevoel van geluk te op te roepen.

De zeewind reinigt ook de longen en verbetert de werking ervan door het hoge gehalte aan mineraal zouten, die de ademhaling bevorderenen aandoeningen van de luchtwegen en symptomen van ziekten zoals astma verminderen. Het jodium dat in deze zouten zit, is een natuurlijk bacteriedodend middel dat helpt om infecties van de luchtwegen en de ogen te bestrijden.

Het baden in en genieten van de zee kan ons ook helpen onze fysieke prestaties te verbeteren. We kunnen hiermee bijvoorbeeld een toename van onze spiermassa en -kracht bereiken, onze bloedcirculatie verbeteren en onze botten versterken.

ID
me-quote-d4573e0c-484b-441b-8d6e-5f4e11fd9cd1
Cita

De zon is een geweldige bron van vitamine D, die helpt calcium beter op te nemen en de botten te versterken, en van endorfine, het hormoon dat voor een geluksgevoel zorgt.

Alineación texto
Izquierda
Imagen
Lanzarote Ironman
Lanzarote Ironman
Contenido

De heen en weer gaande bewegingen die door de stromingen, golven en getijden worden veroorzaakt, zorgen ervoor dat de sporter een grotere weerstand in het water ondervindt, waardoor hij/zij betere zwemprestaties kan leveren. Deze toename veroorzaakt een grotere spierwerking, en dus een verbetering van de prestaties, omdat de gewrichten en spieren van het lichaam beter worden aangesproken. 

Training in zout water vermindert ook het risico op blessures, omdat water een van de beste media is voor het beoefenen van sport vanwege het dempende effect en de geringere impact op gewrichten en spieren in vergelijking met training in andere omgevingen. Ook is de dichtheid van zout water groter dan die van zoet water, waardoor het risico op blessures tot een minimum wordt beperkt.

Het hogere drijfvermogen van zout water stelt bovendien de sporter in staat een juiste zwemhouding aan te houden, waardoor de positie van de wervelkolom nauwkeuriger wordt.

ID
me-quote-e6e62115-4f5e-4ffe-a4ac-089d7912eb23
Cita

De heen en weer gaande bewegingen die door de stromingen, golven en getijden worden veroorzaakt, zorgen ervoor dat de sporter een grotere weerstand in het water ondervindt, waardoor hij/zij betere zwemprestaties kan leveren.

Alineación texto
Centro
Imagen
buceo la restinga
buceo la restinga
Contenido

Zwemmen in een zeereservaat

Dit kan in het zeereservaat Punta de La Restinga - Mar de Las Calmas, op een eiland dat bovendien biosfeerreservaat van de UNESCO is: El Hierro.

De Mar de las Calmas kenmerkt zich doordat het kristalheldere water voor 95% vrijwel het hele jaar door in rust is en een stabiele temperatuur kent, die aan het begin van de herfst rond de 21-23 ºC ligt.

Het is ook het decor van een van de populairste zwemtochten van de archipel: de Travesía Las Calmas, die langs de zuidwestkust van het eiland oploopt en door de Mar de Las Calmas, tussen de vuurtoren van Orchilla en La Restinga, en verder naar de punt van Tifirabe, Tacorón en het hart van het reservaat, de baai Bahía de Naos loopt.

De zee die de Canarische Eilanden omringt is dus de perfecte bondgenoot voor ieder die zijn sportprestaties wil verbeteren op een bestemming die voldoet aan alle noodzakelijke voorwaarden voor de meest veeleisende professionele sporter.