De populairste feesten van La Palma

Een route langs de leukste en meest traditionele feesten op het Isla Bonita (mooie eiland).

La Palma is een eiland waar altijd tijd is voor plezier. Of het nu in de berg- of kustgemeenten is, de feesten op Isla Bonita zijn onvergetelijk vanwege hun muziek en gebruiken, waar bezoekers het hele jaar door kunnen genieten van authentieke en vermakelijke festiviteiten. Het aanbod is gevarieerd en talrijk, van evenementen van Nationaal Toeristisch Belang, zoals de Dans van de Dwergen ter gelegenheid van de Bajada de la Virgen de las Nieves (die om de vijf jaar plaatsvindt), tot unieke festiviteiten zoals de Indianos (op carnavalsmaandag), met hun talkpoeder.

Contenido

Hoewel alle Canarische Eilanden bekend staan om hun carnaval, is het carnaval van La Palma bijzonder omdat in alle gemeenten de deelnemers in kostuum talkpoeder naar elkaar gooien en zelfs kanonnen gebruiken die op voor de gelegenheid versierde vrachtwagens zijn geplaatst. Los Indianos, op carnavalsmaandag, is het feest waar het meest naar wordt uitgekeken tijdens het carnaval van Santa Cruz de La Palma, zowel voor de inwoners van het eiland als voor degenen die uit andere delen van de wereld komen, met een toestroom van meer dan 70.000 mensen. Iedereen verkleedt zich als Cubanen die de Canariërs imiteren die aan het begin van de 20e eeuw terugkeerden uit de Parel van de Caraïben.

Contenido

Het feest van San Antonio del Monte, in Garafía, is een van de langstverwachte feesten van het jaar en vindt meestal plaats op de zaterdag die het dichtst bij 13 juni ligt. Religie, vee, openluchtdansen, kunstnijverheid en lokale gerechten worden gecombineerd in deze viering, die een aanrader is voor liefhebbers van populaire cultuur. Op deze dag stroomt het gebied rond de Ermita de San Antonio del Monte vol met bezoekers van over het hele eiland die genieten van de dierententoonstellingen en wedstrijden tussen vee van verschillende families.

Ook in de gemeente Puntagorda, in het meest westelijke punt van het eiland, wordt de bloei van de amandelbomen, die de velden vullen met roze, blauwe en witte bloemen, gevierd tijdens het populaire Fiesta del Almendro eind januari, de opmaat naar het carnaval van La Palma. De nieuwsgierigen die naar dit evenement komen, kunnen genieten van muziek, dansen en een verscheidenheid aan zoetigheden gemaakt met amandelen (en ook van het eerste carnavals talkpoeder).

Contenido

Met meer dan een halve eeuw traditie wordt La Fiesta del Diablo, in Tijarafe, gevierd in de vroege ochtend van 8 september. Dit is het moment waarop de lokale bevolking El Diablo, een gigantisch vuurspuwend wezen, loslaat.

Een ander feest waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, is Corpus Christi in Villa de Mazo, een feest dat is uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang, met zijn bogen en tapijten die maandenlang door de lokale bevolking zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals bloemen, mos, enz.

Contenido

Een bijzonder iconisch feest is het feest van de Virgen de las Nieves, in Santa Cruz de La Palma. Elke vijf jaar, tijdens de maand juli, komt het hele eiland samen om de Maagd mee te nemen op een pelgrimstocht van het heiligdom van Las Nieves naar het stadscentrum en de parochiekerk van El Salvador. Tijdens deze dagen kunnen bezoekers de beroemde Dwergen van La Palma zien dansen, na hun wonderbaarlijke transformatie van monniken naar dwergen op een spectaculair podium. Er is ook de langverwachte Minuetdans, geïnspireerd op de dansen van het Franse hof in de 17e en 18e eeuw.

Imagen
Santuario Virgen de Las Nieves
Santuario Virgen de Las Nieves
Contenido

Tijdens het feest van Las Cruces, in Santa Cruz de La Palma, Villa de Mazo, Breña Alta en Breña Baja, dat een eeuwenlange traditie kent, worden de kruizen versierd die in overvloed op de wegen van de twee plaatsen staan. Elk kruis is versierd met het beste dat elk huis te bieden heeft, inclusief de familiejuwelen. Naast de kruizen, die ze bewaken, staan de mayo's of lappenpoppen die alledaagse beelden uitbeelden van het leven op het eiland of personages uit dat leven.

De Caballos Fufos, gevierd in Tazacorte in september, bestaan uit een groep paarden met rieten structuren bedekt met zijdepapier, die door de straten dansen op het ritme van het lied ‘Vuela, vuela palomita’, onder de aandachtige leiding van een giraffe die het tempo aangeeft. Deze dans trekt zowel inwoners als bezoekers aan vanwege de kleur en vreugde en is het middelpunt van de beschermheiligenfeesten van deze gemeente.

De Caballos Fuscos vinden plaats in Fuencaliente en dansen op het ritme van een polka tijdens de druivenoogstfeesten (een grote traditie in deze gemeente) in augustus.

Om de exacte datum van een van de festiviteiten te weten te komen, kun je de festiviteitenkalender op deze link raadplegen en vergeet niet dat ze allemaal gemeen hebben dat ze een pure manifestatie zijn van de eigenaardigheid van het eiland, evenals de gastronomie, ambachten en folklore.