De Europese gastronomie op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn ook een ideaal kader om de gastronomie uit heel Europa te proeven.

De gastronomie van de Canarische Eilanden verwerkt vele producten die voor de bezoekers een waar genot zijn, en heeft bij talrijke evenementen een opvallende rol gespeeld dankzij het gebruik van lokale producten op talrijke evenementen. Dit toont de kwaliteit van de grondstoffen en de verscheidenheid van het aanbod aan levensmiddelen op de eilanden aan. Het komt echter vaak voor dat mensen die langer op de Canarische Eilanden verblijven, zich van tijd tot tijd ook graag thuis willen voelen en zich de typische gerechten van hun land weer willen laten smaken.

Contenido

Er is een breed gastronomisch aanbod met gerechten uit heel Europa die we op de Canarische Eilanden aantreffen. Van Frankrijk tot Polen of van Scandinavië tot Italië, elke Europese burger die een langere reis naar de Canarische Eilanden maakt, kan deze traditionele gerechten proeven in een uitzonderlijke omgeving met een benijdenswaardig klimaat. Hier zijn enkele suggesties.

Contenido

Op Tenerife ligt het Casa Juan De los Ahumados, een restaurant dat aanvankelijk een privé-woning was waar de Duitse eigenaars, Rosemarie Frind en Hans Frind, begonnen met het roken van vis volgens de recepten die ze in hun land hadden geleerd. Naast gerookte vis hebben ze nu een kaart met een grote verscheidenheid aan gerechten met een Duits tintje. Voor liefhebbers van gerechten met gerookte vis is de Ahumadería de Uga, op Lanzarote, een van de plekken die je niet mag missen, waar een van de best gerookte zalm van Europa wordt geproduceerd.

De Hannen Brouwerij in Puerto de la Cruz is ook zo’n plek met een authentiek Duits karakter. Een etablissement waar je de beste Duitse bieren en een complete selectie traditionele gerechten kunt proeven. Bovendien vindt in deze stad het oudste bierfestival van Spanje plaats, waarmee het Oktoberfest op Tenerife werd geïntroduceerd. Voor liefhebbers van lekker brood en zoetigheden is een bezoek aan de Panadería Zipf in het zuiden van Gran Canaria een must. Deze is gespecialiseerd in ambachtelijk brood dat gebakken wordt door meesterbakkers die zijn opgeleid aan de prestigieuze vakscholen in Duitsland.

Tot slot vermelden we het Oso Café Valle Gran Rey op La Gomera, een eethuis gerund door Duitse eigenaren die een Germaans tintje geven aan alle gerechten die ze voor hun gasten bereiden.

Contenido

Als je naar Frankrijk wilt reizen zonder de Canarische Eilanden te verlaten, is een bezoek aan de crêperie Les Îles een uitstekende optie na een wandeling door San Cristóbal de La Laguna. Deze stad waar dit etablissement is gevestigd, staat op de Werelderfgoedlijst. De beste zoete en hartige crêpes worden hier ambachtelijk bereid zoals ook de verse en originele salades. Een andere optie is het restaurant Historias para no dormir, gelegen in het midden van het landschapspark van Anaga op Tenerife, een klein restaurant dat bekend staat in de omgeving, niet alleen om zijn originaliteit, zijn gerechten met wild en zijn overvloedige desserts, maar ook omdat het zich in een droomlandschap bevindt.

Contenido

De Belgische keuken is ook vertegenwoordigd op de Canarische Eilanden. Een van de bekendste is het Restaurant Westhaven Bay Tenerife, gelegen in Costa del Silencio, dat een breed scala aan typisch Belgische gerechten met vlees en zeevruchten biedt, naast een uitgebreid assortiment Belgische en andere Europese bieren.

Contenido

De Italiaanse gastronomie is over de hele wereld bekend en ook duidelijk aanwezig op de Canarische Eilanden. Je vindt de essentie van dit land op bijna iedere plek op de eilanden. De pizza’s van Pizzería Da Luigi in Las Palmas de Gran Canaria staan bekend als de beste pizza's van het eiland. Om met ditzelfde gerecht door te gaan: in San Cristóbal de La Laguna bevindt zich ISLA Pizza, dat een van de 30 speciale vermeldingen won tijdens het Wereldkampioenschap pizza bakken van 2021. Oro di Napoli, in het zuiden van Tenerife, maakt ook een van de 50 beste pizza's van Europa en in de hoofdstad zelf vind je de originele gefrituurde pizza's van Convivio.

Italië is ook goed vertegenwoordigd op de andere eilanden, zoals op Fuerteventura. Het Restaurante La Villa in La Oliva wordt gerund door een Italiaans echtpaar en biedt een uitstekende selectie gerechten uit dit mediterrane land en een zorgvuldige selectie wijnen. In Llanos de Aridane (La Palma) vinden we de Piadineria Calle del Medio 13, een plek die, zoals de naam al doet vermoeden, zijn gasten de beste specialiteiten in wraps, de 'piadinas', biedt naast andere Italiaanse gerechten.

Contenido

De Scandinavische landen zijn een andere Europese regio waarvan de gastronomie goed vertegenwoordigd is op de Canarische Eilanden. Een van de meest gebruikelijke en gewaardeerde opties in Las Palmas de Gran Canaria is het Casa Suecia, een etablissement met een lange traditie van meer dan 60 jaar. Het ligt dicht bij het Playa de Las Canteras en is gespecialiseerd in Zweeds gebak dat zowel bij de lokale bevolking als bij de buitenlanders in trek is met een grote verscheidenheid aan sandwiches, hartige taarten en speciale ontbijten.

Zonder de hoofdstad te verlaten noemen we nog de Skandi Tapas, een kleine zaak in de Mercado del Puerto (de havenmarkt) met typisch Zweedse en Noorse gerechten, Fins bier en allerhande Scandinavische producten. Voor een voorproefje van de Finse gastronomie kun je aan het Playa del Inglés, in het zuiden van Gran Canaria, de kwaliteit en verscheidenheid van hun gerechten proeven. Een voorbeeld is Ravintola Kuparipannu, een restaurant dat afhankelijk van het seizoen geopend is en waar het gewoon is Scandinavische bezoekers onder de gasten aan te treffen. De Finse smaak vergezelt je hier vanaf de eerste hap op een uitzonderlijke avond.

In het zuiden van dit eiland ligt Copenhagen by Hannibal, een restaurant dat net als het eerder genoemde restaurant afhankelijk van het seizoen geopend is en een uitstekende kaart met Deense gerechten biedt, zoals ook een volledig buffet op zondag.

Als je nu naar Santa Cruz de Tenerife gaat, is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Nielsen Restaurante, dat sinds 2017 een aantal Scandinavische recepten van zijn in Denemarken geboren chef-kok Danny Nielsen aanbiedt.

Contenido

Bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland vinden op de archipel veel plaatsen waar ze zich thuis zullen voelen. In de toeristische gebieden is het gemakkelijk om plaatsen te vinden die doen denken aan Engelse of Ierse pubs, waar je een van de typische biersoorten kunt proeven of een aantal van hun gerechten kunt proberen, zoals de beroemde 'fish and chips' of een compleet Engels ontbijt.

Contenido

De Canarische Eilanden onderscheiden zich niet alleen door het brede culinaire aanbod van agrarische producten die zorgvuldig volgens de tradities worden verbouwd, maar ook vanwege het internationale aanbod dat garandeert dat degenen die een langere periode op de eilanden willen doorbrengen, zich thuis zullen voelen.