De coach van de Italiaanse zwemploeg kiest voor de Canarische Eilanden

De bondscoach, Claudio Rossetto, neemt de Canarische Eilanden op in de trainingsplannen van zijn zwemmers omdat, zoals hij zegt, "ze hier alles hebben wat nodig is" om hun maximale prestatieniveau te bereiken.

Contenido

De Italiaanse zwemploeg heeft geschiedenis geschreven door het grootste aantal medailles van het land tot nu toe te winnen. Dit succes is grotendeels te danken aan het werk van de coach, die met zijn team naar Tenerife Top Training is gekomen. 

 

Imagen
Claudio Rosetti1
Claudio Rosetti1
Contenido

Voordat we beginnen, kunt u ons vertellen met wie we praten en welke rol u binnen de Italiaanse zwemploeg heeft?

Ik ben Claudio Rossetto en verantwoordelijk voor de sprintafstanden in Italië, een rol die ik al meer dan 20 jaar vervul voor de nationale zwemploeg. In die jaren ben ik coach geweest van Magnini, Dotto, Rossolino, Rogan... en nu is het mijn taak om alle sprinters te begeleiden".

Hoe bevalt het u op de Canarische Eilanden? Wat doet u hier?

Heel goed, op Tenerife bevalt het ons altijd heel goed. Ik kom al meer dan tien jaar naar het eiland, vanaf het moment dat Tenerife Top Training zijn deuren opende. De zwemmers zijn echt enthousiast om hier naar toe te komen en gaan zelfs meerdere keren per jaar op eigen gelegenheid naar het eiland.

Imagen
Natacion italiana 1
Natacion italiana 1
Contenido

Vertel ons met wie u dit trainingskamp gaat doen.

Momenteel ben ik met tien zwemmers van de nationale ploeg, waaronder de wereldkampioen en recordhouder op de 100 m rugslag, Thomas Ceccon, de Olympische medaillewinnaar in Tokio, FedericoBurdisso, en andere leden van de selectie zoals Alessandro Miressi, Manuel Frigo en Lorenzo Zazzeri die deel uitmaken van het 4x100 m estafetteteam (zilver op de Olympische Spelen en brons op de laatste Wereldkampioenschappen in Boedapest). Ik word begeleid door andere trainers zoals de verantwoordelijke trainers van elke individuele zwemmer en de personal trainers van onder andere Ceccon en Burdisso.

Dit jaar zijn er geen Olympische Spelen, maar op de kalender stonden en staan veel belangrijke data. Wat is het belangrijkste doel van een nationale zwemploeg als er geen Olympische Spelen zijn?

Ons doel op de korte termijn is deelname aan de Europese kampioenschappen in Rome in augustus en we werken met deze groep zwemmers toe naar de Olympische Spelen in Parijs, wat de huidige werkcyclus is.

We beginnen met het heden. 9 medailles, waaronder 5 goud, en namen als NicoloMartinenghi en BenedettaPilato, winnaars op de 100 m schoolslag, Thomas Ceccon, winnaar van de 100 m rugslag en wereldrecordhouder op de laatste wereldkampioenschappen in Boedapest... het nationale team lijkt alles te winnen. Kunt u ons vertellen wat het geheim is van het succes van het team?

Een van de factoren is dat Italië belangrijk werk verricht om deze discipline te bevorderen. Bijvoorbeeld met de Bond, die de beste zwemmers bijeenbrengt, ook het promoten van collegiale trainingen om ze erin te laten geloven en zich te ontwikkelen... alles draagt eraan bij dat het zwemmen elke dag wat meer groeit in het land.

ID
me-quote-7ad56434-e102-4d59-995e-422a76b0764a
Cita

"We trainen op de Canarische Eilanden omdat het een prachtige plek is vanwege het klimaat. Tenerife is het eiland van de eeuwige lente.

Alineación texto
Centro
Contenido

Het moet een bron van trots zijn om bij een groep te horen die zoveel succes boekt. We begrijpen dat deze medailles niets anders dan het resultaat van een goede planning en teaminspanning zijn. Hoe was de planning voor zo'n belangrijk seizoen als dit?

Dit seizoen is gepland op basis van verschillende doelstellingen. Het wereldkampioenschap in Boedapest was het belangrijkste doel en nu is dat het Europees kampioenschap in Rome. We hebben drie werkcycli gedaan, als eerste de kampioenschappen van Abu Dhabi, de tweede voor Boedapest en deze derde voor Rome.

Het is gebruikelijk dat nationale teams op trainingskamp gaan in het buitenland. De Italiaanse zwemploeg traint regelmatig op de Canarische Eilanden. Waarom hebt u de eilandengroep als trainingsbestemming gekozen?

"We trainen op de Canarische Eilanden omdat het een prachtige plek is vanwege het klimaat. Tenerife is het eiland van de eeuwige lente en het weer is hier altijd geweldig (warm maar niet te heet). In Italië is het namelijk op dit moment erg heet en hier zoeken we een warmte waarbij je goed kunt ademen en je je goed voelt.

Imagen
Claudio Rosetti 4
Claudio Rosetti 4
Contenido

Welke periodes van het seizoen hebben uw voorkeur en waarom?

Het is heel belangrijk voor ons om hier te komen, vooral in de winter, wanneer het in Italië meestal erg koud is, hier kun je buiten zwemmen en zonnen. De jongens vinden hier meer rust en voelen zich opperbest.

Veel mensen kennen de geweldige natuurlijke omstandigheden van de Canarische Eilanden, maar afgezien daarvan beschikt de archipel over gespecialiseerde infrastructuren voor training op het hoogste niveau die in grote mate bijdraagt aan de ontwikkeling van beroepssporters, niet?

In welke aspecten onderscheiden zich volgens u de faciliteiten van Tenerife Top Training?

Bij Tenerife Top Training beschikken we over een aantal faciliteiten die in de rest van Europa, en ik zou zelfs zeggen in de rest van de wereld, moeilijk te vinden zijn. In het centrum heb je alle mogelijkheden: zwembad, fitnessruimte, zeer flexibele tijden en je kunt er heel goed trainen.

Ik draag T3 in mijn hart omdat de jongens er altijd vol enthousiasme komen, het centrum is geweldig, het is vrij beschermd tegen de wind (en niet zoals op andere plaatsen op de Canarische Eilanden waar het nogal hard kan waaien) en het heeft alles, dus de jongens zijn altijd bereid om flink te werken.

ID
me-quote-11196f6a-3cec-4ec6-a5e8-2adcac84d2f0
Cita

Bij Tenerife Top Training beschikken we over een aantal faciliteiten die in de rest van Europa, en ik zou zelfs zeggen in de rest van de wereld, moeilijk te vinden zijn.

Alineación texto
Centro
Contenido

Ter afsluiting een paar vragen die niets met zwemmen te maken hebben...

Bezoeken jullie de eilanden als je niet aan het trainen bent?

We hebben walvissen gespot, we zijn ook naar de Teide geweest, naar Los Gigantes... sommigen zijn gaan deltavliegen... We vinden alles leuk, maar waarschijnlijk hebben we het meest genoten van een boot of een jetski!

Hoe zou je de eilanden in één woord omschrijven?

Als een paradijs waar rust heerst.

Wat is uw favoriete plek op de Canarische Eilanden?

Ik kan niet echt kiezen... Het is niet dat er sommige plekken beter zijn dan andere, het is gewoon fijn om hier te zijn. Als we het eiland bezoeken doen we dat met plezier en dat is een mooie aanvulling op de harmonieuze trainingen.