De Canarische banaan: een identiteitszegel voor kwaliteit

De meest herkenbare vrucht van de Canarische Eilanden

De Canarische banaan is de enige banaan in Europa met het BGA-zegel (Beschermde Geografische Aanduiding). De banaan is wereldwijd bekend om zijn zwarte vlekken en zijn uitzonderlijke smaak en textuur. Dit is alleen mogelijk dankzij de goede rijpingsomstandigheden en het Canarische klimaat. Het is ook een vrucht die rijk is aan kalium, magnesium en fosfor, waardoor het een zeer gezond voedingsmiddel is.

Contenido

De Canarische banaan onderscheidt zich door zijn intense geur, zijn onmiskenbare zwarte vlekken die zichtbaar zijn in de rijpingsgebieden en zijn zeer zoete smaak. Omdat hij een hoger vochtgehalte heeft, is hij bovendien sappiger dan de gewone banaan.

Volgens doctor Lluís Serra, hoogleraar preventieve geneeskunde en volksgezondheid aan de universiteit van Las Palmas de Gran Canaria: "Veel mensen vragen zich af hoeveel calorieën een banaan bevat en de waarheid is dat het er niet zoveel zijn als we wel denken." Er banaan bevat vrijwel geen vet en is vrij van cholesterol".

De samenstelling in suikers, vezel en vitamines van deze vrucht hangt af van de rijpheid. Hij voegt eraan toe dat het eten van de banaan als hij net rijp is, ook goed is voor mensen met een neiging tot of risico op obesitas en diabetes. Volgens een studie van de universiteit van Harvard kan het eten van halfrijpe bananen helpen ziektes te voorkomen.

Imagen
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Contenido

Hoewel de eerste bananenbomen in de 15e eeuw op de archipel werden geplant, stimuleerden de Britten pas in 1880 de verbouw van bananen voor de export naar het Verenigd Koninkrijk op de stoomschepen die de havens van Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas aandeden. Op dat moment werd de variëteit ontwikkeld die het best geschikt was voor het klimaat en de bodem van de Canarische Eilanden: de "kleine dwerg".

De belangrijkste kenmerken van de Canarische banaan zijn het lage zetmeel- en het hoge suikergehalte. Omdat de vrucht op de Canarische Eilanden bovendien ongeveer zes maanden rijpt (drie maanden langer dan de banaan), heeft deze meer smaak en geur.

De Canarische banaan is zonder twijfel een symbool van de identiteit van de Canarische Eilanden: een product dat ook nog eens gezond, natuurlijk en lekker is.

Contenido

De bananenteelt op de Canarische Eilanden valt onder de gezondheids- en milieunormen van de Europese Unie. De bananenboom is een zeer bladrijke plant, maar produceert slechts één grote tros bananen. Nadat hij vrucht heeft gedragen, sterft hij af en wordt de oude stam afgesneden om een nieuwe plant te kweken. Aan de voet van de bananenboom groeien jonge spruiten, maar de teler mag er maar één behouden, dus snijdt hij de andere af met een scherpe ijzeren staaf: de 'barreta'.

Tegenwoordig wordt de plant echter verkregen door in vitro teelt en worden bananenbomen geleverd door kwekerijen wanneer de teler erom vraagt.
 

Contenido

De bananenboom heeft veel water van goede kwaliteit en goede mest nodig, waarvoor veemest wordt gebruikt. Het gebruik van deze natuurlijke meststof heeft bijgedragen aan het behoud van een inheems schapenras dat met uitsterven wordt bedreigd: het Canarische haarschaap of pelibuey-schaap.