De beste zeilroutes van de Canarische Eilanden

Acht verschillende eilanden, talloze jachthavens her en der verspreid over de archipel en een perfect klimaat om het hele jaar door te varen. De Canarische Eilanden is een van de beste plaatsen om van de pleziervaart te genieten. En ook om zeilroutes te volgen en een onvergetelijke ervaring op te doen, die dicht bij het oceaanzeilen ligt. De perfecte combinatie voor de liefhebbers van deze sport.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben meer dan 30 havens en jachthavens verspreid over de eilanden. Het plannen van een zeilroute is dus vrij eenvoudig omdat de afstand tussen elke haven in minder dan een dag zeilen kan worden afgelegd. De archipel biedt ook talloze mogelijkheden om te genieten van fantastische landschappen en prachtige zeebodems die zich onderscheiden door een rijke biodiversiteit.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te beslissen welke route je gaat nemen. Je kunt een tocht voorbereiden om rond een van de acht eilanden te varen, ervoor kiezen twee of meer verschillende eilanden gedurende meerdere zeildagen te bezoeken of een ambitieuzer project plannen zoals een zeiltocht rondom de hele archipel. Dit hangt af van de beschikbare tijd, de weersomstandigheden en de vaardigheden van de bemanning. Want de overtochten tussen de verschillende eilanden vereisen een zekere mate van ervaring in zeilen op open zee.

Contenido

Het weer op de archipel wordt sterk beïnvloed door de anticycloon van de Azoren en de passaatwinden. Het is dan ook vrij normaal dat de wind voornamelijk uit noordelijke en noordoostelijke richting komt. Als je naar het noorden of noordoosten moet zeilen, betekent dit dat je aan-de-wind of tegen wind in moet zeilen, wat altijd meer aandacht vraagt dan wanneer je een ruimere koers vaart.

Bij het plannen van een zeiltocht, ongeacht het aantal dagen of de eilanden die worden bezocht, is het belangrijk om rekening te houden met de tijd van het jaar waarin het project uitgevoerd wordt. Hoewel dit het hele jaar door mogelijk is, gezien het goede weer in alle seizoenen, is met name het winterseizoen aan te raden.

De beste tijd is van november tot februari. In deze periode zijn de passaatwinden wat zwakker en de omstandigheden zijn relatief gunstig. Juni, juli en augustus zijn de maanden waarin de omstandigheden zwaarder zijn en de passaatwinden harder waaien, terwijl september en oktober een rustige tijd is met zwakke tot matige winden.

De overige maanden zal de invloed van de passaatwinden in meer of mindere mate aanhouden, maar wisselend in kracht en richting. Op bepaalde momenten is het mogelijk dat er weken zijn met winden uit zuidelijke of westelijke richting. Ongeacht de tijd van het jaar waarin je wilt zeilen, is het dus raadzaam om de voorspellingen voor wind en golfslag zorgvuldig te analyseren met behulp van gespecialiseerde toepassingen.

Contenido

Een ander gevolg van de invloed van de passaatwind op de Canarische Eilanden is de versnelling van de wind in sommige kustgebieden. De archipel bestaat uit acht eilanden en enkele kleinere eilandjes, waar het grootste deel van het jaar de passaatwinden vanuit het noorden of het noordoosten waaien.

Als ze in contact komen met het eiland, ondergaan deze winden in bepaalde zones een versnelling tot een windkracht van meer dan 25 knopen (46 kilometer per uur). Deze windvlagen kunnen het zeilen bemoeilijken als men niet bekend is met het gebied of als de zeiltrim van de boot wordt aangepast door de zeilen bij te stellen en de bemanning voor te bereiden. Deze gebieden liggen meestal ten oosten of zuidoosten van verschillende eilanden, zoals bij Arrecife (Lanzarote), ten zuiden van Puerto del Rosario en het schiereiland van Jandía (Fuerteventura) of ten zuidwesten van Gran Canaria en Tenerife.

Contenido

Langs Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura zeilen is een perfect plan voor een zeilprogramma van 10 tot 15 dagen. Met 7 zeildagen voor de overtocht kan de overige tijd worden besteed aan ontspanning in de jachthavens, het ontdekken van de zeebodem en de prachtige landschappen van deze eilanden en een kennismaking met de gastronomie en het vrijetijdsaanbod. Een unieke ervaring die bezoekers in staat stelt de eilanden vanaf zee te leren kennen.

Contenido

Vanaf Gran Canaria is het relatief eenvoudig om naar Fuerteventura te varen, tenzij de wind uit het oosten komt. De route naar Morro Jable, in het zuiden van het eiland, kan in één dag zeilen worden gedaan. Als de wind uit het noorden of noordoosten waait, varen we een ruime koers. Dus kun je in ongeveer 8 uur de 57 zeemijlen (105 kilometer) afleggen die de twee havens van elkaar scheiden.

Vanaf Morro Jable is de ideale route het eiland Fuerteventura rond te zeilen langs de lijzijde (oostkust), met de mogelijkheid om aan te leggen in Gran Tarajal, Caleta de Fuste of Puerto del Rosario, voordat je Corralejo (in het noorden) bereikt. Deze havens liggen relatief dichtbij, dus de stopplaats hangt af van hoe ver je langs het eiland op wilt zeilen om zo dicht mogelijk bij Lanzarote te komen. Een andere optie, voor degenen die van een overtocht houden, is om rechtstreeks van Morro Jable naar Corralejo te gaan, een route van ongeveer 60 zeemijl die heel goed in één dag kan worden afgelegd.

Contenido

Wanneer we Corralejo verlaten, is het aan te raden om langs de lijzijde van het eiland Lanzarote te varen. Ook hier hebben we twee opties. Rechtstreeks naar het eiland La Graciosa varen en de 50 mijl (92 kilometer) tussen beide punten afleggen of aanleggen in een van de vele jachthavens die aan deze kust liggen: Puerto Calero, Puerto del Carmen of Marina de Arrecife. Marina Rubicón, in het zuiden van het eiland, laten we buiten beschouwing omdat we hier een stop maken op de route terug naar Gran Canaria.

La Graciosa, het kleinste eiland van de Canarische Eilanden, ligt ten noorden van Lanzarote en wordt gekenmerkt door het feit dat het het grootste zeereservaat van Europa is. Het wordt aangeraden om de tijd te nemen het eiland te bezoeken en te ontspannen aan de stranden met kristalhelder water.

Het strand Playa Francesa biedt een goede bescherming en is de beste plek om voor anker te gaan. De zeebodem bestaat uit zand, zonder rotsen, en heeft een diepte van 8 meter bij vloed en 4 meter bij eb. Om voor anker te gaan is een vergunning nodig, die kan worden aangevraagd bij de milieudienst van het Cabildo van Lanzarote (het eilandbestuur).

Contenido

Bij het verlaten van La Graciosa, na te hebben uitgerust en van de rust van het eiland te hebben genoten, varen we terug naar Gran Canaria langs de westkust of de loefzijde van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura. Een eerste route kan zijn naar Marina Rubicón in het zuiden van Lanzarote. Een eenvoudige tocht van 36 mijl (67 kilometer) en met wind mee kan deze in ongeveer 5 uur zeilen worden voltooid.

Om deze zeiltocht langs de oostelijke eilanden af te sluiten en opnieuw de haven in Gran Canaria aan te doen, kun je direct vanuit Marina Rubicón naar Marina Las Palmas varen. Hoewel het de langste van de voorgestelde overtochten is, 95 mijl (175 kilometer), is het mogelijk om dit in één dag te doen, op voorwaarde dat je 's ochtends heel vroeg vertrekt, want je moet rekenen op minstens 12 uur zeilen.

Een andere optie is om opnieuw te stoppen in Morro Jable, in het zuiden, hier de nacht door te brengen en de volgende dag in ongeveer 8 uur naar Gran Canaria zeilen. Houd er rekening mee dat de terugkeer naar Gran Canaria vanaf Lanzarote en Fuerteventura normaal gesproken wordt gedaan bij omstandigheden met ruime wind of voor de wind.

Contenido

Een andere prachtige route die je met een zeilboot op de Canarische Eilanden kunt maken is rond de westelijke eilanden te zeilen. Dit avontuur begint in een van de jachthavens op Tenerife met vervolgens stopplaatsen op La Palma, La Gomera en El Hierro. Op de tocht langs deze eilanden combineer je het prachtige uitzicht op onmetelijke kliffen met de adrenaline van een veeleisende zeilervaring. De juiste tijd van het jaar kiezen en de weersvoorspellingen voor wind en golfslag raadplegen is essentieel voor een onvergetelijke ervaring.

Als je bijvoorbeeld vanuit Santa Cruz de Tenerife vertrekt, zijn er twee mogelijkheden om deze route via de westelijke eilanden te volgen. De eerste optie is een lange oversteek maken en vanuit het beginpunt naar La Palma varen en vervolgens verder naar La Gomera en El Hierro. En weer terug naar Tenerife via het zuiden van dit eiland. Het andere alternatief is om eerst naar het zuiden van Tenerife te varen, El Hierro en vervolgens La Gomera te bezoeken en de route op La Palma af te sluiten. Terug naar Tenerife via het noorden van dit eiland. De keuze van het plan hangt in hoge mate af van de windrichting en de toestand van de golven.

Contenido

Als je ervoor kiest om eerst La Palma te bezoeken, bereid je boot en bemanning dan voor op een lange route. Santa Cruz de Tenerife en Santa Cruz de La Palma liggen op ongeveer 110 mijl (203 kilometer) van elkaar en 14 uur ononderbroken zeilen.

De eerste proef is om het noordoostelijke punt van het eiland Tenerife varen tot je Roques de Anaga bereikt. Dit gedeelte zal waarschijnlijk met tegenwind moeten worden gevaren. Dit is tevens het moeilijkste deel, maar daarna wordt de oversteek één lange en comfortabele laveergang op een ruimere koers met ruime wind.

Contenido

Eenmaal in Santa Cruz de La Palma is de volgende stop La Gomera. Deze route is relatief kort en kan in een halve dag zeilen worden voltooid. Op dit eiland kun je kiezen tussen Marina La Gomera, in het oosten, Playa Santiago, in het zuiden, of Valle Gran Rey, in het westen. Elke optie is goed voordat je koers zet naar het eiland El Hierro.

Contenido

Bij het verlaten van La Gomera, en afhankelijk van de jachthaven die als rustplaats is gekozen, is het verstandig om naar de haven van La Estaca, in het oosten van het eiland El Hierro, te gaan. Een andere optie is om naar het zuiden van het eiland te varen en de haven van La Restinga aan te doen, vlak bij een van de meest indrukwekkende zeereservaten van de Canarische Eilanden

Hoewel het een kleine haven is met een visserstraditie, biedt La Restinga tegenwoordig bepaalde diensten aan tourzeilers die El Hierro aandoen. Het heeft weinig aanlegplaatsen, maar een ruim gebied om voor anker te gaan. Ook deze oversteek kan in een halve dag zeilen worden afgelegd.

Contenido

Na een bezoek aan La Palma, La Gomera en El Hierro is het tijd om terug te keren naar Tenerife en het bezoek aan de westelijke eilanden van de archipel te besluiten. Een stop in Marina San Miguel, in het zuiden van Tenerife, na ongeveer 70 mijl, is het beste alternatief om weer op krachten te komen voor de laatste zeildag.

Om de rondreis af te sluiten, en op de terugweg naar Santa Cruz de Tenerife, kiezen we ervoor om langs de oostkust het eiland op te varen. Deze tocht gaat langs de kust en het is belangrijk om attent te zijn tijdens het varen want er zijn sommige plaatsen op het eiland waar de wind versnelt.

Kortom, voor een bezoek aan de westelijke eilanden moet je minimaal 10 dagen uittrekken voor 5 dagen zeilen, uitrusten en niet alleen vanaf zee van de eilanden te genieten, maar ook om de pracht van elk eiland op land te ontdekken.

Contenido

Er is nog een alternatief voor de voorgestelde tochten. De Canarische Eilanden bieden zeilers acht routes, één per eiland, die korter zijn en dicht langs de kust lopen. Deze tochten zijn mogelijk dankzij de aanwezigheid van talrijke jachthavens verspreid over de hele archipel.

Als je met een boot rond een van de acht eilanden vaart, kun je landschappen ontdekken die vanaf land niet te zien zijn. Je kunt ook de zeebodems en hun diversiteit ontdekken. Bij deze optie wordt tevens vermeden dat lange zeildagen te moeten maken of op volle zee te varen wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn.

Afhankelijk van het eiland kan de rondtocht in 3 of 5 dagen zeilen worden voltooid. Het is een zeer aan te bevelen alternatief om niet alleen de magie aan boord van een boot te ervaren maar ook de ontspanning, het plezier en het avontuur in elke haven die wordt aangedaan.