Columbus’ passage door de Canarische Eilanden

Een tussenstop op de eilanden onderweg naar de Nieuwe Wereld

De Canarische Eilanden speelden een cruciale rol in de reis van Christoffel Columbus naar de Nieuwe Wereld. Zij waren niet alleen de laatste haven in Europa van waaruit de karvelen vertrokken, maar ook een bevoorradingsplaats in elke zin van het woord. De natuurlijke rijkdom van de eilanden, de kwaliteit van hun drinkwater en de hartelijkheid van hun inwoners zorgden ervoor dat de expeditie zich er enkele weken vestigde om nieuwe energie op te doen alvorens aan de lange reis te beginnen.

Contenido

Op 3 augustus 1492 zetten de karvelen Santa María, La Pinta en La Niña vanuit Palos de la Frontera koers naar de Canarische Eilanden, de laatste haven alvorens uit te varen om een alternatieve route naar Indië te zoeken.

Zij bereikten de eilanden op 9 augustus, waar zij van de gelegenheid gebruik maakten om de uitrusting van de schepen te voltooien en een aantal zeelieden van de Canarische Eilanden aan te werven die bekend stonden om hun vaardigheid en kennis van de wateren. Uiteindelijk zette de expeditie van Christoffel Columbus op 6 september koers naar de oostelijke kusten van Azië. 

Op 12 oktober 1492, na een reis van 36 dagen, zong de zeeman Rodrigo de Triana vanaf de top van La Pinta het langverwachte "land in zicht". Maar het was niet het Aziatische continent waar zij voet aan wal zetten, maar een nieuwe wereld. Christoffel Columbus heeft de loop van de geschiedenis veranderd.

Contenido

Door twee omstandigheden werden de Canarische Eilanden een verplichte tussenstop op de route naar de Nieuwe Wereld: zij lagen in het centrum van de passaatwinden en vormden het laatste westelijke bastion van Europa. Sinds Columbus zich van beide bewust was, zijn de geschiedenis van de Canarische Eilanden en die van Amerika nauw met elkaar verbonden.

Het was van de Canarische Eilanden dat de eerste zaden van suikerriet en bananen naar Indië werden vervoerd. Hetzelfde zou gebeuren met varkens, geiten, honden en schapen, die zich spoedig ook over West-Indië zouden verspreiden. De Amerikaanse aardappel daarentegen zou via de Canarische Eilanden reizen, waar de aardappel snel acclimatiseerde alvorens naar Europa te worden geëxporteerd.

Bovendien zijn vele Canarische eilandbewoners aan boord gegaan van de reizen die uiteindelijk tot de stichting van steden als Buenos Aires in 1536, of Santa Marta, Caracas, Montevideo en Havana zouden leiden, waar hun invloed vandaag de dag nog steeds voelbaar is.

Contenido

Het is opgetrokken waar vroeger het huis van de gouverneur stond, aan wie Christoffel Columbus hulp vroeg om La Pinta te herstellen van de schade die tijdens de reis vanaf het schiereiland was opgelopen. Dit gebouw, van grote historische waarde, heeft nog originele delen uit de 16e eeuw. Alleen al door het te betreden kunt u terugreizen naar de tijd van de grote ontdekkingen en alles te weten komen over wat er gebeurde rond de eerste reis naar Amerika en de invloed van de Canarische Eilanden op deze mijlpaal. 

Contenido

Het Columbushuis in La Gomera is een ideale plek om te zien waarom de Genuese zeevaarder een zwak had voor dit eiland. Dankzij het overvloedige archeologische en historische materiaal dat bewaard is gebleven, kunt u La Gomera in die tijd bezoeken en meer te weten komen over de fundamentele rol die de inwoners van het eiland bij de ontdekking hebben gespeeld. Bovendien is het museum gehuisvest in een prachtig 17e eeuws Canarisch herenhuis, dat met het grootste respect voor het oorspronkelijke ontwerp is gerestaureerd. Het is een uitzonderlijke omgeving om alle geheimen te leren kennen van de ontdekking die de geschiedenis veranderde.

Contenido

Er wordt gezegd dat Christoffel Columbus de eerste keer dat hij voet zette op het eiland La Gomera in vervoering raakte. Er bestaat zelfs een legende die vertelt dat hij in San Sebastián, de hoofdstad van het eiland, zijn liefdesverhaal beleefde met de vrouwe van het eiland, Beatriz de Boadilla. 

Een rondleiding door het La Gomera van Columbus kan nergens anders beginnen dan bij de Torre del Conde, waarvan de eilandbewoners beweerden dat de geliefden elkaar daar in het geheim ontmoetten. Tegenwoordig is het één van de meest bezochte monumenten van het eiland dat een interessante cartografische tentoonstelling huisvest. 

Een paar meter verderop staat het Casa de la Aguada, de eerste woning van de heren van het eiland. Er wordt gezegd dat Columbus het water voor zijn eerste reis uit deze bron haalde en dat hij heel dichtbij, in de kerk van Nuestra Señora de la Asunción, de belangrijkste kerk van La Gomera, ging bidden voor het welslagen van zijn reis.