Colivings op Gran Canaria en Tenerife: Werken en wonen met andere telewerkers

Kenmerken en wetenswaardigheden over gedeelde ruimtes op Gran Canaria en Tenerife.

Op de eilanden Gran Canaria en Tenerife vinden we het grootste aantal colivings van de Canarische Eilanden, met meer dan de helft van de colivings die momenteel op de eilanden bestaan. Coliving is een vorm van wonen waarin verschillende voorzieningen zoals een werkruimte worden gedeeld. Deze vorm heeft zich de afgelopen jaren op de Canarische Eilanden geconsolideerd als gevolg van de toename van het aantal telewerkers op de archipel en is een uitbreiding op de al bekende coworkings.

Contenido

Het zijn gedeelde woningen waar telewerkers niet alleen een ruimte vinden die is uitgerust voor telewerken, maar ook een plek waar ze kunnen samenleven met andere professionals die op afstand werken en in contact komen met de bestemming. Dit is een basisoptie voor het uitwisselen van werk- en levenservaringen en een manier om hun verblijf op de eilanden te verrijken. 

Op de archipel zijn er meer dan 40 colivings, verdeeld over 5 van de 8 eilanden. De meeste bevinden zich op de twee eilanden met de meeste bevolking, Tenerife en Gran Canaria.

Contenido

Het eiland Tenerife heeft de afgelopen jaren een geleidelijk toenemende groei doorgemaakt met betrekking tot de gemeenschap telewerkers die besluiten om hier enige tijd door te brengen. Het eiland is zich bewust van de behoeften van dit nieuwe type reiziger en heeft zijn netwerk van coworkings en colivings uitgebreid waar de bewoners kunnen telewerken en huisvesting hebben. 

Tenerife staat niet alleen bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en benijdenswaardige klimaat, maar is ook uitgegroeid tot een epicentrum van innovatie en samenwerking. Dit Canarische paradijs biedt niet alleen een inspirerende omgeving maar ook uitzonderlijke mogelijkheden voor het genereren van professionele synergieën die het resultaat zijn van de relaties die ontstaan in de verschillende colivings en collaboratieve werkruimtes. Op dit moment heeft het eiland meerdere gedeelde accommodaties verdeeld over drie belangrijke zones: het noorden, het zuiden en het hoofdstedelijke gebied. Hieronder worden er een aantal uitgelicht:

Contenido

Nine Coliving is een coworking en coliving die zich in de omgeving van La Orotava (in het noorden van Tenerife) bevindt. De diensten die worden geboden zijn onder andere snel internet, eenpersoons- of gedeelde kamers voor maximaal 4 personen en recreatieve activiteiten (zoals yogalessen of barbecues) om het gemeenschapsleven te bevorderen.

Contenido

Amarilla Coliving is de enige coliving op Tenerife met locaties in het zuiden en noorden. Naast het aanbieden van een coliving-ruimte in Costa San Miguel en in Los Realejos, bieden ze hun gasten ook de keuze uit accommodatie of woningen voor particuliere groepen en retraites. Daarnaast hebben ze zowel in het zuiden als in het noorden verschillende coworking-ruimtes met extra kortingen voor de bewoners.

Contenido

Ahora Living wil een hub zijn voor groei en bewuste coliving. De oprichter creëerde deze ruimte met het idee om een gemeenschap op te bouwen die een bewuste en duurzame levensstijl promoot. Het is gericht op gezonde leefgewoonten, ervaringen en gepersonaliseerde retraites die de persoonlijke groei en de relatie met anderen en met de natuur zelf stimuleren.

De coliving-ervaring doet de grenzen tussen werken en leven vervagen en helpt een balans te vinden tussen productiviteit en aanwezigheid. Het centrum heeft een programma waarin ze tot 15 mensen ontvangen voor 2-4 weken om verschillende activiteiten te doen om lichaam, geest en ziel te voeden terwijl ze op afstand werken.

 

 

Contenido

Cactus Coliving bevindt zich in Valle San Lorenzo. Het gebouw waarin deze ruimte zich bevindt, is een van de oudste gebouwen in het zuiden van Tenerife met een rijke geschiedenis als voormalige gofio-molen, die niet alleen de lokale gemeenschap van gofio voorzag maar ook elektriciteit leverde.  Cactus Coliving heeft niet alleen verschillende kamertypes om in alle behoeften te voorzien, maar ook verschillende werkruimtes en twee vergaderzalen.

Daarnaast is er een uitgebreid activiteitenprogramma om de gemeenschapsvorming te stimuleren. De telewerkers die in Cactus verblijven hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende ervaringen, zoals onder andere wijnproeverijen (ze hebben een eigen wijnkelder) en yoga- en surflessen.

Contenido

Gran Canaria is momenteel een van de topbestemmingen voor telewerkers. Een van de belangrijkste locaties in Europa volgens de prestigieuze reisgids Lonely Planet, die Las Palmas de Gran Canaria voorstelt als een van de meest complete stedelijke bestemmingen als het gaat om huisvesting voor telewerkers.

De kosmopolitische sfeer en uitgebreide digitale infrastructuur, in combinatie met het ̈uitgebreide commerciële en vrijetijdsaanbod, hebben het tot een favoriete locatie gemaakt voor professionele telewerkers van over de hele wereld. Bovendien is Gran Canaria sinds 2016 elk jaar gastheer van Nomad City Gran Canaria, het belangrijkste evenement dat op de eilanden wordt georganiseerd voor telewerkers en digitaal nomadisme.

Maar naast het klimaat, de uitgebreide connectiviteit of de evenementen die met de sector te maken hebben, kiezen telewerkers voor Gran Canaria vanwege de grote beschikbaarheid van coworking- en coliving-ruimtes die het eiland biedt.

 

Contenido

The Mansion is een coliving gelegen in het centrum van de stad Las Palmas de Gran Canaria en heeft 7 onafhankelijke kamers met eigen badkamer. Het biedt de bewoners diensten als onder andere wekelijkse schoonmaak, onbeperkt koffie of gratis toegang tot de coworking-ruimte die zich op 10 minuten afstand van de accommodatie bevindt.

Contenido

Cooliving  is een gedeelde ruimte waar gasten kunnen kiezen tussen zelfstandige kamers of appartementen gedeeld met andere bewoners. Deze coliving ligt in het centrum van de stad Las Palmas de Gran Canaria en heeft ook een groot terras waar telewerkers kunnen socializen of buiten op afstand kunnen werken.

Contenido

Het bevindt zich in het hart van Las Palmas de Gran Canaria, in een gebouw dat als Historisch Erfgoed van de Canarische Eilanden is gecatalogiseerd en dat dateert uit 1907. Het heeft volledig uitgeruste een- en tweepersoonskamers, een keuken en ruimtes die speciaal zijn ontworpen om de gemeenschapsvorming tussen de gasten te bevorderen.

Contenido

El Cabo Coliving ligt in Agaete, een schilderachtig vissersdorpje dat ook het startpunt is van een aantal indrukwekkende wandelroutes op het eiland. Het heeft 31 kamers met eigen badkamer en een persoonlijke werkruimte voor momenten waarop extra concentratie vereist is. Daarnaast zijn de gemeenschappelijke ruimtes uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete werkervaring op afstand.

Er is ook een spectaculair terras waar telewerkers kunnen ontspannen terwijl ze naar een prachtige zonsondergang kijken, samen met de andere bewoners kunnen barbecueën of zelfs hun laptop mee naartoe kunnen nemen om in een rustige omgeving te werken. 

De colivings zijn veel meer dan alleen huisvesting voor remote workers. Het zijn plekken waar ze werk- en levenservaringen kunnen delen die hun verblijf op de eilanden verrijken, en meer in contact komen met de plaatsen waar ze naartoe reizen, waardoor ze nieuwe kansen krijgen. Dat thuis dat hen vergezelt als ze ver van huis zijn, waardoor ze zich "gewoon een Canarische inwoner" voelen.