Club Natación Metropole en Tenerife Top Training: de gespecialiseerde zwemcentra op de Canarische Eilanden

De kwaliteit van de gespecialiseerde zwemcentra is de reden waarom namen als Ian Thorpe, Adam Peaty of Mireia Belmonte besluiten hun techniek op de Canarische Eilanden te verbeteren.

Contenido

Elke professionele zwemmer weet wat het woord "professional" inhoudt: inspanning, discipline en vele uren training. 

Lange periodes in het water en geplande pauzes, specifieke kracht- en uithoudingsoefeningen buiten het zwembad en het voortdurend zoeken naar de optimale omgevings- en technische omstandigheden om het hele jaar door zonder onderbreking te trainen, zijn slechts enkele van de aspecten om de excellentie in deze tak van sport te bereiken. 

De Canarische Eilanden voldoen aan alle behoeften van deze sporters.Weersomstandigheden om jaloers op te worden, die het hele jaar door trainen in open water mogelijk maken, een bevoorrechte locatie met uitstekende verbindingen met het Europese continent en eersteklas faciliteiten met geavanceerde technologie die aan hun eisen beantwoorden.Wil je er meer over weten?

 

Tenerife Top Training

Imagen
Tenerife Top Training 1 ok
Tenerife Top Training 1 ok movil
Contenido

In het zuiden van Tenerife vind je een van de meest complete sportcentra voor professionele zwemmers:Tenerife Top Training. Meer dan 10.000 atleten van meer dan 60 nationaliteiten hebben van deze faciliteiten gebruik gemaakt sinds de opening in 2008 en deze hebben ook gediend als trainingsstage voor 27 nationale zwemploegen zoals de Canadese, Belgische, Franse, Amerikaanse en Duitse zwemploeg. 

Met buitenbaden van 50 meter en 25 meter en een hydrodynamisch kanaal is het een van de meest competitieve sportcentra die er bestaan."Ik kies voor T3 omdat ik het beschouw als een van de meest complete faciliteiten ter wereld", zegt de Paralympische atleet Miguel Luque, die na hier te hebben getraind het Spaanse medailleklassement in Tokio opende met zijn zilveren medaille op de 50 meter schoolslag.

Contenido

Naast Luque brachten 13 medaillewinnaars van Tokio 2021 en 19 van Rio 2016 een deel van hun voorbereiding in T3 door om 15 gouden, 10 zilveren en 6 bronzen medailles te winnen.Ian Thorpe, Aschwin Wildeboer, Melani Costa, Mireia Belmonte, Adam Peaty, Dmitri Balandin, Pieter Timmers, Florent Manaudou, Pernille Blume... zijn slechts enkele van de zwemmers die in de buitenbaden hier hebben gezwommen of hun zwemtechniek hebben bestudeerd in het hydrodynamisch kanaal.

Deze watertank die uniek voor Spanje is, kan een tegenstroom genereren met een maximale snelheid van 2,5 m/s en stelt zwemmers in staat hun techniek te beoordelen dankzij de verschillende camera's die driedimensionale beelden bieden.Zo kan de beweging vanuit fysisch en biomechanisch oogpunt worden geanalyseerd om een minder goede techniek te corrigeren, wat zich op termijn vertaalt in een aanzienlijke verbetering van de prestaties van de sporter. 

Contenido

Er zijn bovendien ook twee sportzalen, één binnen en één buiten, beide uitgerust met ultramoderne apparaten waar zwemmers hun training buiten het water mee kunnen aanvullen. 

Naast de zwembaden heeft het centrum een speciale zone ingericht voor tonificatie-, stretching- en tubing-oefeningen en een spazone met bubbelbad, sauna en Turks bad, perfect om te ontspannen na de training.

Met het oog op een beter herstel- en revalidatieproces beschikt het centrum over ruimtes voor massages en ijsbaden voor wie daar behoefte aan heeft.

Club Metropole

Imagen
Piscina 50m Club Natación Metropole
Piscina 50m Club Natación Metropole
Contenido

Op Gran Canaria is de Club Natación Metropole een referentiepunt voor topsport, waar enkele van de beste zwemmers en schoonspringers van de eilanden en van buiten de eilandengroep hebben getraind.Het centrum heeft een van de meest gerenommeerde zwemclubs en is een van de weinige clubs in Spanje waar alle activiteiten van de Koninklijke Spaanse Zwembond worden georganiseerd (open water, masterzwemmen, artistiek zwemmen, waterpolo, schoonspringen en baanzwemmen).  

Het is uitgerust met twee zwembaden van 50 meter en een 25-meter bad, en een bad met duikplanken van 3 meter en platforms van 5 en 10 meter.  Er is een fitnessruimte voor kracht- en cardiovasculaire weerstandsoefeningen, een Parque Romano en een hardloopcircuit van 500 meter.

Het biedt sporters ook een restaurantservice met aangepaste menu's en werkruimtes voor studie en videosessies.

Contenido

De besten kiezen elk jaar deze faciliteiten en het team met professionals om zich voor te bereiden op de meest veeleisende wedstrijden, zoals de Franse Olympische medaillewinnaar Marc-Antoine Olivier, die zich heeft aangesloten bij de trainingsgroep van de Club om zich voor te bereiden op de Spelen van Parijs 2024

Olivier won brons in open water op de Spelen van Rio, een discipline waarin het eiland, zoals hij zei, een referentie wereldwijd kan zijn, dankzij de uitstekende klimatologische omstandigheden die het mogelijk maken het hele jaar door te trainen. 

De zwemmer had het geluk in de Club gecoacht te worden door Fred Vergnoux, die samen met Ana Tarrés de coach is die de meeste Olympische medailles voor het Spaanse zwemmen heeft gewonnen (een gouden, twee zilveren en een bronzen) en zwemsters van het formaat van Mireia Belmonte heeft gecoacht. 

Contenido

De Club beschikt ook over wat wordt beschouwd als de beste schoonspringcoaches van Spanje, Quique Martínez, in wiens handen twee van de vier schoonspringers van het nationale team zijn die hebben deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen in Abu Dhabi in 2021 (Carlos Gimeno en Alberto Dévora, high divers van het 27-meter platform).

In de springtoren van de Metropole Club zijn Olympische schoonspringers als Rafa Álvarez, Leyre Eizaguirre, Nico García Boissier of Rubén Santos opgeleid en 31 in CN Metropole opgeleide sporters hebben sinds 1948 deelgenomen aan de Olympische Spelen in de disciplines baanzwemmen, artistiek zwemmen en schoonspringen.

Het zijn namen als Manuel Guerra, Rita Pulido of Thäis Henríquez, die in 2008 zilver won in Peking en brons in Londen 2012, of Boissier zelf, die in 2020 deelnam aan de Olympische Zomerspelen.