Canarische muziek

Traditie en folklore u op de Canarische Eilanden

De traditionele Canarische muziek vindt haar oorsprong in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van de eilanden. In de loop der tijden heeft het echter zijn eigen identiteit gevormd, weliswaar zonder de essentie te verliezen, maar gevoed door talrijke invloeden, waardoor een meer gevarieerde stijl is ontstaan dan het oorspronkelijk was.

Contenido

Muziek is op de Canarische Eilanden altijd een drijvende kracht geweest achter het aanknopen van banden en het verenigen van de volkeren op verschillende momenten in het leven: het ploegen of dorsen op het land, de ranchos de ánimas tijdens bepaalde rituelen of de folías, isas en malagueñas als er gedanst wordt. Geniet ervan tijdens populaire en traditionele feesten, festivals of auditoria om de Canarische cultuur beter te leren kennen.


Contenido

Na meer dan 30 jaar van voortreffelijke artistieke prestaties heeft het Internationale Muziekfestival van de Canarische Eilanden zich gevestigd als een internationaal referentiepunt, dat hoog scoort onder de festivals voor klassieke muziek met orkesten uit de hele wereld. Niet voor niets wordt deze muzikale activiteit elk jaar als eerste in Europa georganiseerd, want het festival begint in januari en duurt tot februari, iets wat op de Canarische Eilanden mogelijk is dankzij de zachte temperaturen die er het hele jaar heersen. 

Contenido

Ook bekend als het Auditorio de Las Palmas de Gran Canaria, draagt het de naam van Alfredo Kraus - de internationaal meest befaamde Canarische tenor en zeer geliefd bij het grote publiek - uit dankbaarheid voor zijn verdiensten in de muziekwereld. Het is ontworpen door de architect Oscar Tusquets en gebouwd op een sokkel van vulkanisch gesteente. Op een oppervlakte van 16.750 m2 bevinden zich 25 zalen waar ook concerten van het Internationale Muziekfestival van de Canarische Eilanden worden uitgevoerd.

Contenido

Voorheen bekend als het Auditorium van Tenerife, is de huidige naam een eerbetoon aan de voormalige president van de Canarische regering, die de bouw ervan heeft gestimuleerd. Het moderne, markante ontwerp met strakke en gebogen lijnen is het werk van de beroemde architect Santiago Calatrava. Een echte toeristische attractie met een programma vol concerten in verschillende stijlen en uiteenlopende podiumkunsten. 

Contenido

De Canarische Eilanden kennen talrijke eigen instrumenten, zoals de chácaras, de pito herreño, de trommels van La Gomera en El Hierro en natuurlijk de koning onder de Canarische instrumenten: de timple. Alle begeleiden zij de parrandas en volksfeesten, zorgen voor het ritme in magische dansen en pelgrimstochten waar het niet ontbreekt aan sirinoques, sorondongos, isas, seguidillas, endechas of siotes.