Canarisch banketgebak

Cultuur en identiteit in hapjes

Amandelen, kaneel, kaas, citroen en zelfs zoete aardappelen. Dit zijn slechts enkele van de ingrediënten die gebruikt worden om Canarisch gebak te maken. Recepten met een lange geschiedenis die, generatie na generatie, de smaakpapillen hebben weten te veroveren en een kenmerk van de eilandengroep zijn geworden. Zonder twijfel is het proeven van een van deze typische nagerechten een culturele ervaring met de volle smaak van de Canarische traditie!

00:00
Título
Canarisch banketgebak
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Repostería
Imagen poster - Producto Canario - Repostería
Tipo
Ancho completo
Imagen
Contenido

Dit is een typisch dessert dat bekend is op de Canarische Eilanden met als hoofdingrediënt de kaas van El Hierro. Het dessert met zijn karakteristieke bloemvorm wordt in een houtoven bereid. Eerst wordt de kaas verkruimeld, dan gemengd met eieren, meel, suiker, anijs, citroen en kaneel, en daarna uitgesmeerd op een laagje bladerdeeg. Het proeven van deze gastronomische lekkernij en symbool voor het eiland El Hierro is een heerlijke manier om te ontdekken hoe de Canarische traditie smaakt.


 

Imagen
Contenido

Dit Canarische dessert is traditioneel in La Palma op Gran Canaria, en met name in de plaats Tejeda. Het bestaat uit een zoete pasta van eierdooiers, suiker, kaneel en heerlijke amandelen uit de omgeving. Deze noten worden al sinds de 15e eeuw op Gran Canaria geteeld en de uitzonderlijke smaak ervan vinden we terug in veel recepten van de gastronomie van het eiland.

Met een dikke, romige textuur wordt de 'bienmesabe' (smaakt me goed) gebruikt in combinatie met andere desserts, zoals pudding en ijs, een heel zoete manier dus om een vleugje Canarische traditie aan de toetjes toe te voegen.


 

Imagen
Contenido

Suikerriet is van oudsher op de Canarische Eilanden verbouwd en groeide na de Spaanse verovering uit tot een van de motoren van de Spaanse economie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kwaliteit van dit inheemse ingrediënt is verwerkt in tot tal van heerlijke lokale desserts. Een daarvan is de 'rapadura palmera', waarin suiker wordt gecombineerd met andere typische ingrediënten zoals gofio, palmhoning en amandelen.

Dit Canarische nagerecht heeft een karakteristieke vorm van een hoorntje en is in doorzichtig papier gewikkeld zodat het gemakkelijker vast kan worden gehouden. De traditie vertelt dat dit nagerecht door veel palmarbeiders als ontbijt samen met een stuk brood werd gegeten. Ongetwijfeld een heel zoete en Canarische manier om de dag te beginnen. 


 

Imagen
Contenido

Misschien heeft de naam van dit typisch Canarische gebak ertoe geleid dat mensen het verwarren met een visgerecht. Niets is echter minder waar: 'truchas fritas' zijn zoete gebakjes gevuld met amandelen en cassave, een zoete aardappel die van oudsher op Lanzarote, La Palma en het noorden van Tenerife wordt geteeld.

Dit nagerecht wordt vooral tijdens de kerstperiode gemaakt en steekt de 'polvoron' en de 'turrón' (amandel-zandkoekjes en noga) naar de kroon. Hoewel het ook gevuld kan worden met pompoensjam, room of chocolade, zal elke Canarische bewoner aanraden het recept die met zoete aardappelen te proberen, echt op zijn Canarisch!


 

Imagen
Contenido

Amandelen, eieren en suiker. Drie ingrediënten die, wanneer ze gecombineerd worden, elke zoetekauw kunnen verleiden. Deze typische zoetigheid wordt in Canarische ambachtelijke ateliers gemaakt met heerlijke amandelen uit de omgeving en suiker. De kwaliteit van deze lokale producten geeft dit bekende dessert een uniek karakter.



Contenido

Het banketgebak is zonder twijfel een kenmerk van de Canarische identiteit en de verscheidenheid ervan laat niemand onverschillig: er zijn vele andere nagerechten op de eilanden, zoals de 'Príncipe Alberto', 'huevos mole' (een romige pudding), gofio-mousse... unieke recepten op basis van plaatselijke ingrediënten rijk aan traditie en cultuur. Het is duidelijk dat een bezoek aan de eilanden vergezeld dient te gaan van zo’n Canarische lekkernij.