Cactusvijgen

Een Canarisch supervoedsel met vele voordelen

De Canarische Eilanden zijn van oudsher een belangrijke handelsroute geweest, een kruispunt tussen Europa, Amerika en Afrika. Opvallend is de teelt van de cactusvijg, die in de 15e eeuw uit Amerika werd overgebracht en zich perfect heeft aangepast aan het goede klimaat van de archipel. De cactusvijg heeft talrijke voedingseigenschappen en wordt beschouwd als een caloriearm supervoedsel. De vijgen kunnen rauw, gekookt of zelfs als topping voor bepaalde kazen worden gegeten. Ze worden ook gebruikt in sappen, jam en allerlei recepten: een gezonde en natuurlijke manier om Canarische gerechten kleur te geven.

00:00
Título
De Canarische cactusvijg
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Tuno
Imagen poster - Producto Canario - Tuno
Tipo
Ancho completo
Contenido

De cactusvijg werd gebruikt voor medicinale doeleinden omdat deze het glucosegehalte in het bloed verlaagt en daardoor de opname van suikers in de darm tegengaat. Hij is ook werkzaam tegen geelzucht. In de doctoraalscriptie van de onderzoeker Juan Francisco Loro Ferrer, gepubliceerd door de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, wordt bovendien benadrukt dat er aanwijzingen zijn voor het nut van cactusvijgen bij de behandeling van maag- en darmziekten en leveraandoeningen, en dat ze ook gebruikt worden voor de behandeling van hoest, bronchiale problemen en astma.

Andere lokale Canarische producten zoals de vijgcactus kwamen eveneens van het Amerikaanse continent naar de eilanden, pasten zich aan de dorre gebieden van de archipel aan en werden van oudsher in de volksgeneeskunde gebruikt.


 

Contenido

Het is duidelijk dat de consumptie van cactusvijgen op zich geen enkele ziekte zal genezen, voorkomen of terugdraaien. Indien dit echter gepaard gaat met gezonde levensgewoonten en gecombineerd wordt met een evenwichtige voeding, kan dit grote voordelen voor ons lichaam opleveren.

De cactusvijg wordt zelfs beschouwd als een supervoedsel vanwege de talrijke voedingseigenschappen. De vijgen leveren veel meer kalium, vitamine E, magnesium, calcium en vitamine K dan bananen of dadels. Behalve qua vitamine C, overtreft de cactusvijg deze vruchten voor wat betreft mineralen en vitaminen.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Tuno - 02
Imagen - Producto Canario - Tuno - 02
Contenido

Naast het gebruik in de traditionele geneeskunde, maakt de cactusvijg ook deel uit van het receptenboek van professionele chef-koks op de Canarische Eilanden. Zo staat de cactusvijg op het menu van allerlei restaurants, van heel bescheiden restaurants tot zeer selecte eetgelegenheden die op een Michelin-ster kunnen bogen. In een eenvoudig sapje of jam, in een romige mousse of in een verfrissende, zoetzure gazpacho met vijgen en appelsorbet, verandert dit ingrediënt elk gerecht in een Canarische lekkernij.


 

Imagen
Imagen - Producto Canario - Tuno - 03
Imagen - Producto Canario - Tuno - 03
Contenido

De cactusvijg wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van enkele van de meest karakteristieke producten van de Canarische Eilanden. Zo worden ze gebruikt om kleur en een vleugje smaak te geven aan de wrongel van sommige nieuwe kazen. Ze worden ook gebruikt om de buitenkant van de kaas ermee in te wrijven, zoals gofio of olie bij de meer traditionele kazen.

Wat dranken betreft, kunnen we, afgezien van specifieke voorstellen zoals het vervangen van de tomaat in de bloody mary van chef-kok Alexis Álvarez (één Michelin-ster), de cactusvijg vinden in vele producten die de antioxiderende, diuretische en spijsverteringbevorderende eigenschappen van deze vruchten benutten. Bijvoorbeeld in de vorm van likeur (als aperitief, dessert of cocktail), in infusies en in ambachtelijk Canarische bier op basis van lokaal fruit dat varieert naargelang het seizoen: mango, avocado, banaan en natuurlijk ons hoofdingrediënt. Zonder twijfel is de cactusvijg een zeer originele manier om kleur en smaak te geven aan elk recept met een gezond en 100% Canarisch product.