Aloë vera van de Canarische Eilanden

Verzorgende crèmes, gels en sappen

Dankzij het gunstige klimaat en de vulkanische grond kenmerkt de aloë vera die op de Canarische Eilanden groeit, zich door een betere kwaliteit dan in andere gebieden. De oorspronkelijke bewoners kenden de heilzame eigenschappen al: verzachtend, helend, natuurlijk antiseptisch, antiallergisch... Tegenwoordig wordt het op de eilanden in vele vormen op de markt gebracht, waardoor het een symbool op de Canarische Eilanden is geworden voor een betere lichaamsverzorging.

00:00
Título
Aloë vera van de Canarische Eilanden
Vídeo
Póster
Imagen poster - Producto Canario - Aloe Vera
Imagen poster - Producto Canario - Aloe Vera
Tipo
Ancho completo
Imagen
Imagen - Producto Canario - Aloe Vera - 01
Imagen - Producto Canario - Aloe Vera - 01
Contenido

Aloë vera, zoals de plant Aloë barbadensis wordt genoemd, is inheems in Noord-Afrika en de eilandengroepen van Macaronesië, Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira. Sinds de oudheid wordt deze plant vermeld in verschillende verhandelingen, zoals de Ebers papyrus (1500 v.C.) met teksten over de Egyptische geneeskunde, waarin een tiental geneesmiddelen met aloë vera worden beschreven.

Contenido

Het is een van de honderden plantensoorten die op de Canarische Eilanden inheems zijn, en de geneeskrachtige en gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan waren reeds bekend bij de oorspronkelijke bewoners. Na de Spaanse verovering en de daaropvolgende kolonisatie van de archipel werd deze kennis van generatie op generatie doorgegeven dankzij kruidendokters en mensen die, net als de herders, het gebied en de vegetatie perfect kenden.


 

Contenido

Christoffel Columbus zou de plant vanaf de Canarische Eilanden naar Amerika hebben genomen en talrijke Europese reizigers in latere eeuwen namen nota van de plant en vermeldden deze in hun geschriften. De Schotse zeevaarder George Glas prijst in zijn Description of the Canary Islands (1764) het klimaat van de eilanden als "buitengewoon gezond, en de inboorlingen genieten een betere gezondheid en langere levensduur dan in enig ander land ter wereld", en noemt onder de plantensoorten die spontaan en in het wild groeien, "velden met aloë's". De Franse graaf van Poudenx beschrijft naar aanleiding van een wetenschappelijke reis naar de archipel aan het begin van de 19e eeuw het wijnbouwgebied Monte Lentiscal op Gran Canaria naast "vulkanische bergen begroeid met cactussen en aloë's".

Contenido

Deze kleine altijdgroene plant, die het hele jaar door wordt geoogst en 30 cm tot iets meer dan een meter hoog wordt, wordt gekweekt volgens de gebruikelijke biologische landbouwmethoden, vrij van bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers en meststoffen. Hij wordt daarom niet alleen uitwendig gebruikt voor zijn helende en beschermende eigenschappen tegen zonnestraling en brandwonden, maar ook via orale weg ingenomen dankzij het feit dat aloë het cholesterol- en glucosegehalte in het bloed verlaagt en de bloeddruk reguleert. Bovendien zijn de talrijke eigenschappen ervan in de afgelopen jaren bevestigd door wetenschappelijke publicaties, waarin sprake is van een beschermende werking op het maag-darmkanaal.


 

Contenido

Aloë vera bevat 18 van de 22 aminozuren die in het menselijk lichaam aanwezig zijn, waaronder zeven van de acht die als essentieel worden beschouwd. Het bevat ook een natuurlijke celregenerator: acemannan, een polysaccharide met immunostimulerende, antivirale, antineoplastische en gastro-intestinale eigenschappen. De aloë vera op de Canarische Eilanden blijkt hiervan vier keer zoveel meer te bevatten dan zijn voornaamste concurrent, de Amerikaanse aloë vera.

De therapeutische eigenschappen van aloë vera worden bepaald door de gecombineerde werking van zijn 200 bestanddelen. Studies over aloë vera van de Canarische Eilanden hebben aangetoond dat de plant die op de archipel wordt geteeld betere eigenschappen bezit dan planten die elders in de wereld worden gekweekt, dankzij een hoger gehalte aan aloïne.

Imagen
Imagen - Producto Canario - Aloe Vera - 07
Imagen - Producto Canario - Aloe Vera - 07
Contenido

Het aanbod van de farmaceutische en cosmetische bedrijven op de Canarische Eilanden omvat een breed scala aan producten op basis van op de archipel gekweekte aloë vera en zijn gericht op een betere verzorging van ons lichaam. De meest voorkomende producten zijn crèmes en gels met uiteenlopende toepassingen, shampoos, zonnebrandmiddelen en, voor inname, zuiver sap.