8 Islands Cycling Challenge: een epische uitdaging

Een uniek avontuur langs de 8 Canarische Eilanden

Ontdek een ongeëvenaarde fietsuitdaging: 900 km, 8 dagen, 21.600 hoogtemeters en de adembenemende schoonheid van de Canarische Eilanden op een racefiets. Begin aan deze spannende reis door unieke landschappen en geniet van het beste weer - Wil je zien waar we het over hebben? Begin oktober 2023 voltooiden fietsers Pol Tarrés en Lina Bo de 8 Islands Cycling Challenge - maak je klaar voor een ongeëvenaard fietsavontuur in het midden van de Atlantische Oceaan!

00:00
Título
Video-samenvatting 8 Islands Cycling Challenge
Vídeo
Póster
Portada video resumen 8ICC
Portada video resumen 8ICC
Tipo
Ancho completo
Contenido

De Canarische Eilanden oversteken op de racefiets - heb je er ooit over nagedacht? Stel je voor dat je jezelf uitdaagt tot een ongeëvenaarde prestatie over de acht Canarische Eilanden, een uniek gebied vol contrasten en adembenemende landschappen dat het voorrecht heeft om tijdens de Europese winter het beste klimaat ter wereld te hebben. Dit betekent dat je onder ideale omstandigheden kunt fietsen, zonder je zorgen te hoeven maken over extreme kou of guur weer, zodat je de adembenemende schoonheid van de Canarische Eilanden kunt verkennen terwijl je geniet van milde, zonnige temperaturen.

Contenido

Ga op een uniek avontuur van 900km en meer dan 21.600 hoogtemeters. Van La Palma naar La Graciosa in 8 dagen. Je zult de geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van elk eiland in je opnemen. Je beleeft een fietservaring waarbij je je fysieke grenzen opzoekt, maar die je ook ontzag inboezemt voor de diversiteit en aantrekkingskracht van de Canarische Eilanden, van magische weelderige bossen tot adembenemend vulkanisch terrein.

Bereid je voor op een spannende en extreme racefietstocht vol uitdagingen en beloningen in dit fietsparadijs in het midden van de Atlantische Oceaan.

Imagen
8IC La Palma
8IC La Palma
Contenido

Santa Cruz de la Palma – Roque de los Muchachos – Santo Domingo – Tazacorte – Los Canarios – Santa Cruz de la Palma

 • Afstand: 154km 
 • Geschatte tijd: 7.30 uur
 • Hoogste punt: 2.312m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 3.909m

Als La Palma een kleur zou zijn, dan zou het groen zijn, in al zijn schakeringen. Het is het groen van de pijnbomen van de Canarische Eilanden en ook het groen van de verschillende soorten laurierbossen die het Isla Bonita herbergt. 

De hoofdstad Santa Cruz de la Palma is het begin- en eindpunt van een 154km lange tocht die bijna het hele eiland beslaat. Van de hoofdstad La Palma naar de Roque de los Muchachos, dan verder naar Santo Domingo, naar beneden naar Tazacorte en verder naar Los Canarios, het hoogste punt in het zuiden van het eiland. En vandaar terug naar Santa Cruz de La Palma.  

Het avontuur naar de Roque de los Muchachos, het hoogste punt van de route en van het eiland, begint bij de jachthaven van La Palma, in Santa Cruz, vlakbij het historische centrum van de hoofdstad. In het verschiet ligt de langste klim van de hele uitdaging, 32km met 2.400m hoogteverschil. Het is een spannende maar uitdagende klim met stijgingspercentages tot 16% die je uithoudingsvermogen en fietsvaardigheden op de proef zal stellen.

Contenido

Dit is een van de zwaarste routes voor fietsliefhebbers, maar ook een van de meest emblematische. Het landschap verandert volledig tijdens de beklimming, van weelderige dennenbossen tot spectaculaire vulkaanlandschappen, met unieke rotsformaties en indrukwekkende kraters. En eenmaal boven wacht je een adembenemend uitzicht op het Nationaal Park Caldera de Taburiente, het meest representatieve natuurwonder van La Palma. 

De route daalt vervolgens af naar Santo Domingo, de gemeentelijke hoofdstad van Garafía en een van de meest pittoreske plekjes van het eiland. Vanaf dit punt gaat de route richting Tijarafe en Tazacorte bij km 104, waar de laatste beklimmingen van de dag je tot Jedey brengen. Ondanks het profiel, hoewel ze erg kort zijn, zijn ze erg zwaar. De daaropvolgende afdaling is een traktatie voor fietsers. Tijarafe, ’op ongeveer 640 meter boven zeeniveau, biedt onvergetelijke panoramische uitzichten en als je door Tazacorte rijdt, kun je de zwarte zandstranden bewonderen. 

Een lichte klim van ongeveer twee uur brengt je naar het hoogstgelegen gebied in het zuiden van La Palma, Los Canarios. Dit landschap ligt op 750 meter hoogte en wordt gekenmerkt door de indrukwekkende vulkaan Teneguía, de vuurtoren en de zoutpannen van Fuencaliente. En vandaar terug naar het startpunt, Santa Cruz de La Palma. Een laatste route tussen kleine huisjes van iets meer dan een uur waar je kunt genieten van de landschappen van de oostkust van La Palma voordat je de finish bereikt. 

Imagen
8IC La Gomera
8IC La Gomera
Contenido

San Sebastián de La Gomera – Hermigua – Agulo – Parque Nacional de Garajonay – Arure – Alto del Garajonay – San Sebastián de La Gomera

 • Afstand: 98km 
 • Geschatte tijd: 5,30 uur
 • Hoogste punt: 1.363m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 2.763m

San Sebastián is het gekozen vertrekpunt voor een route van 98 km door het hart van La Gomera, gemarkeerd door weelderige laurierbossen, diepe ravijnen en steile kliffen, imposante rotsen, valleien gekoloniseerd door weelderige palmbomen, kleine wilde stranden... zo zien de landschappen van La Gomera eruit.

Het avontuur begint in de hoofdstad en wordt gekenmerkt door een mooie en geleidelijke klim op weg naar Las Poyatas. Het dorre landschap dat deze eerste uitdaging vergezelt, verandert in een groen en kleurrijk landschap wanneer je de tunnel oversteekt die naar de Hermigua-vallei leidt. Vanaf daar heb je ongeveer 30 minuten nodig om in noordelijke richting Agulo te bereiken, een charmant dorpje met geplaveide straatjes en gerestaureerde huizen, ook wel bekend als ’El bombón de La Gomera’ (het snoepje van La Gomera). Onderweg vind je op sommige punten hellingen met een stijgingspercentage tot 16% die je fysieke conditie op de proef zullen stellen. Maar je inspanningen worden beloond. Een immens uitkijkpunt met uitzicht over de Atlantische Oceaan wacht op je, getint door het groen van de gewassen. 

En vandaar naar het indrukwekkende Nationale Park Garajonay, een natuurlijke schat die door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Een steile maar gematigd hellende route met een helling van ongeveer 800 m brengt je in de dichte en vermaarde laurierbossen. Het is de moeite waard om geen enkel detail uit het oog te verliezen, want onderweg word je ondergedompeld in een magische, mysterieuze en vochtige sfeer.

Contenido

De route gaat verder met een aangename afdaling naar Arure, een dorp in het bovenste deel van het Valle Gran Rey-ravijn dat een andere charme van La Gomera verbergt: de waterval van Arure, een must-see als je genoeg tijd hebt. Eenmaal daar moet je weer op krachten komen om de Alto de Garajonay aan te pakken. 

De gewaagdere fietsers zullen genieten van een epische klim met lange beklimmingen en steile hellingen, soms met een stijgingspercentage van meer dan 10%. Je zult 1.300 meter bereiken, het hoogste punt van deze route, waar je ongelooflijke en onvergetelijke uitzichten kunt bewonderen. Je doorkruist de dorpen Las Hayas, El Cercado en Temocodá, waar je kunt stoppen om je batterijen op te laden, iets te eten en je waterfles bij te vullen. Vanaf dit punt tot het einde van de route is er slechts één bar-restaurantdatzich naast het uitkijkpunt Degollada de Peraza bevindt.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is genieten van wat je hebt bereikt in een aangename afdaling van ongeveer 26 km naar de hoofdstad, waar het einde van het avontuur in La Gomera ligt.

Imagen
8IC El hierro
8IC El hierro
Contenido

Puerto de la Estaca – Villa de Valverde – Frontera – Isora – Timijiraque – Puerto de la Estaca

 • Afstand: 103km 
 • Geschatte tijd: 6 uur
 • Hoogste punt: 1.341m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 3.113m

Kan een eiland een ziel hebben? Om deze vraag te beantwoorden, moet je El Hierro bezoeken, het jongste van de Canarische Eilanden. Het is moeilijk om de magie van dit kleine Atlantische en vulkanische eiland uit te leggen, een hoek van rust en kalmte om de drukte en stress te vergeten die je tijdens de meer dan 100 km lange route zult ontdekken.

Puerto de la Estaca, de start van het El Hierroavontuur ligt op iets meer dan 14 km van Villa de Valverde in het noordwesten, de hoofdstad van het eiland en de eerste bestemming op deze route. Met zijn vulkanische landschappen, weelderige natuur en de bijna voortdurend spectaculaire uitzichten op de Atlantische Oceaan, zal dit fietsparadijs je vanaf het begin ademloos achterlaten. Dat geldt ook voor het stijgingspercentage. 

Het eerste deel van de route tot aan het dorp Valverde gaat langs een 8 km lange pas, met flauwe bochten en gematigde hellingen, perfect om je spieren op te warmen tijdens de eerste kilometers van de route. In de volgende 4 km kom je twee dorpen tegen, El Mocanal en Guarazcoa, waar we je aanraden de eerste stop van de dag te maken, omdat je pas in Tingaday, 32 km later, de kans krijgt om bij te tanken.

Daarna komt het meest ingewikkelde deel van de route van El Hierro. Om van de hoofdstad van het eiland naar Frontera te gaan, moet je niet alleen versteld staan van het uitzicht op de El Golfo-vallei vanaf het uitkijkpunt Mirador de La Peña, maar ook de meer dan 1.300 m boven zeeniveau rond de Tenerista-piek bedwingen. De delen met een hoogteverschil van meer dan 12% worden beloond met een aangename afdaling met adembenemende panoramische uitzichten.

Contenido

De terugkeer naar het meridiaaneiland gaat verder langs de kust tot je het noordoostelijke uiteinde van El Hierro bereikt, bijna op het noordelijkste puntje van het Iberisch Schiereiland. Na het bewonderen van de iconische door de wind verwrongen sabina’s, begin je aan een klim van ongeveer tweeënhalf uur. Je gaat rond de bergen Tenaca, Tembárgena en Tomillar en de Montañita del Guanche de Arriba om een klim naar 1.100 m boven zeeniveau naar Isora te trotseren, een plek om je batterijen op te laden en energie te tanken.

Vanaf hier scheiden ongeveer 8 kilometer bergafwaarts je van Timijiraque, waar natuurliefhebbers kunnen genieten van het vrijwel maagdelijke strand. De volgende halte is opnieuw Puerto de la Estaca, het einde van een prachtige route door een raadselachtig eiland, gehuld in een mystiek aureool en dat destijds het einde van de bekende wereld betekende.

Imagen
8IC Tenerife
8IC Tenerife
Contenido

Los Cristianos – Guía de Isora – Icod de los Vinos – La Orotava – La Laguna – Parque Rural de Anaga – Santa Cruz de Tenerife

 • Afstand: 150km  
 • Geschatte tijd: 7 uur
 • Hoogste punt: 1.143m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 3.459m

Tenerife is het eiland van duizend ervaringen. Duizend plannen die op elk moment van het jaar mogelijk zijn dankzij het milde klimaat en het enorme aanbod aan activiteiten dat het grootste van de Canarische Eilanden biedt.

De route op Tenerife, een van de meest veeleisende, begint in het zuidwesten van het eiland, in Los Cristianos, een kustplaats die bekend staat om zijn kenmerkende maritieme energie. Dit is het begin van een route van 150 km vol plaatsen om weer op krachten te komen, even veeleisend als ongelooflijk in het noorden van de grootste van de Canarische Eilanden. Het fetisj-eiland voor professionele wielrenners vanwege de diversiteit van het terrein, de orografie en hoogte ervan, fundamenteel voor training op hoogte en om prestaties naar het hoogste niveau te tillen.

Een aangename wandeling van ongeveer 12 km brengt je naar de rustige gemeente Adeje, je eerste doel, waar je een idee zal beginnen krijgen van de panoramische uitzichten op de Atlantische Oceaan waarvan je onderweg zal genieten.

Het terrein begint je benen op de proef te stellen wanneer je Guía de Isora nadert, met hellingen met een hoogteverschil tussen 5% en 7%, tot 600 meter boven zeeniveau. Je laat de dorre landschappen achter je. Vanaf dat moment word je ondergedompeld in weelderige vegetatie en begin je aan een van de favoriete trajecten van de profs

Na 5 km bereik je Chío, een verplichte stop voor Movistar-wielrenster Annemiek Van Vleuten tijdens haar training op Tenerife. Je moet nog een veeleisend stuk van 8 km afleggen dat je naar Santiago del Teide brengt, 930 meter boven zeeniveau. Vanaf daar zul je verscheidene emoties beleven op weg naar El Tanque en Mirabal, met technische afdalingen en beklimmingen die je uithoudingsvermogen op de proef zullen stellen. Je wordt echter al snel beloond met de afdaling naar Icod de los Vinos, waar je, als je daar zin in hebt, de beroemde eeuwenoude drakenboom kunt aanschouwen.

Contenido

De route gaat verder bergafwaarts,bijna tot op zeeniveau, via San Juan de la Rambla en Los Realejos, voordat je naar Puerto de la Cruz gaat, in het noorden van Tenerife. Dit is de perfecte plek om even op adem te komen voordat je de 20 km aan hellingen aanpakt die deze bekende stad scheiden van Tacoronte, het volgende punt op de route. En vandaar naar La Laguna, een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die als opmaat zal dienen voor de uitdaging van het Parque Rural de Anaga. 

Een massief van scherpgerande bergen en diepe ravijnen bedekt met een groene deken van laurierbossen en bezaaid met charmante gehuchten is wat je te wachten staat wanneer je Anaga binnenrijdt. Bereid je voor op 30 km veeleisende beklimmingen, sommige met een hoogteverschil van meer dan 12%, maar ook op ongeëvenaarde panorama's van eeuwenoude bossen en ruige bergen.

Wanneer je El Bailadero bereikt, hoef je jezelf alleen nog maar te laten gaan. Daar begin je aan een duizelingwekkende afdaling naar San Andrés voordat je je epische reis afsluit in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

Imagen
8IC Gran Canaria
8IC Gran Canaria
Contenido

Puerto de las Nieves – Altos de Gáldar – Tejeda – Pico de las Nieves – Las Palmas de Gran Canaria

 • Afstand: 135km  
 • Geschatte tijd: 7 uur
 • Hoogste punt: 1.861m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 3.485m

In het vissersdorp Puerto de las Nieves begint een reis van meer dan 8 uur door Gran Canaria, ook wel bekend als ‘het miniatuurcontinent’ vanwege de uitgesproken contrasten. Op dezelfde dag kunnen we genieten van prachtige stranden omringd door duingebieden en klimmen naar de toppen die bedekt zijn met Canarische dennenbossen, waarvan het groen afsteekt tegen de donkere vulkanische ondergrond.Bereid je voor om van Agaete tot Las Palmas de Gran Canaria te genieten van de rijke natuur en diversiteit aan landschappen, maar ook van de cultuur en geschiedenis.

Deze keer begint de uitdaging bij de start. Een geleidelijke klim van meer dan 32 kilometer, met een kleine afdaling van 4 kilometertussenin naar het binnenland van het eiland toe, door het gebied van de Altos de Gáldar, brengt je naar de eerste rustplaats voor de benen. Je bevindt je dan op 1.200 m boven zeeniveau en je hebt kleine dorpjes zoals Tegueste of Fagajesto achter je gelaten, waar je dankbaar zal stoppen. Na een korte pauze wacht je de tweede piek van de route, deze keer van meer dan 1.500 m met hellingen met een hoogteverschil tot 10% die je naar de Mirador de Pinos de Gáldar brengen, waar je kunt genieten van een weids uitzicht over het noorden en westen van Gran Canaria. 

Tijdens de daaropvolgende afdaling kom je door Tejeda, een must-see dorp in een landschap van ravijnen en in de schaduw van Roque Nublo, een van de grootste natuurlijke rotsen ter wereld. Deze vulkanische rots rijst tachtig meter boven zijn basis uit en 1.813 meter boven de zee. Zijn enorme aanwezigheid wordt in hoogte alleen overtroffen door de Pico de Las Nieves, met 1.949 m de hoogste plek op Gran Canaria en het volgende doel van de route, de moeilijkste bergpas van Europa.

Contenido

Een klim van meer dan 10km met een positief hoogteverschil van 1.585 m en hellingen tot 23% brengt je naar de top van de piek van Las Nieves, het hoogste punt van de route. Maak je klaar om van het spektakel te genieten. Voor je ligt het uitgestrekte gebied van het eiland dat door Unesco is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. 

Na deze prestatie, die slechts voor enkelen is weggelegd, geniet je van een steile afdaling richting La Pasadilla door het speciale natuurreservaat Los Marteles. Je daalt af tot op 200m en bereikt Ingenio om richting Las Palmas de Gran Canaria te gaan, het einde van de route, tijdens een aangename wandeling die je de schoonheid en geschiedenis van stadjes als Telde, de oudste stad van het eiland, laat bewonderen.

Imagen
8IC Fuerteventura (2)
8IC Fuerteventura (2)
Contenido

Morro Jable – Costa Calma – Pájara – Betancuria – Tefía – Parque Natural de las Dunas de Corralejo

 • Afstand: 137km 
 • Geschatte tijd: 6 uur
 • Hoogste punt: 586m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 2.017m

De haven van het kleine vissersdorp Morro Jable, de meest zuidelijk gelegen toeristische plaats van Fuerteventura, markeert het begin van deze route, een reis van contrasten die iets meer dan 6 uur duurt langs een van de juwelen van de Canarische Eilanden. Fuerteventura staat synoniem voor kilometers paradijselijke stranden met wit of goudkleurig zand en turquoise water, een idyllisch eiland voor iedereen die graag de zon en de zeebries voelt en verkwikkende baden neemt in kalm, doorzichtig water. 

De reis vanaf Fuerteventura begint op een zeer rustige weg die noordwaarts langs de kust naast het Parque Natural de Jandía loopt in de richting van Costa Calma, de toegangspoort tot de paradijselijke stranden van Sotavento. Een aangename rit van minder dan 1 uur met uitzicht op de Atlantische Oceaan waar het raadzaam is om te stoppen, want zodra je de oase achter je laat in het midden van het dorre landschap van Costa Calma, begint het terrein uitdagend te worden. Op weg naar Pájara, waar je geen voorzieningen vindt, neemt het hoogteverschil toe tot ongeveer 400 m boven zeeniveau en dit gedeelte heeft het grootste hoogteverschil van de route, ongeveer 8%.

Contenido

Betancuria, de dunst bevolkte gemeente van het eiland, is de volgende bestemming, het hoogste punt van het avontuur. Je moet meer dan 600 meter klimmen om de Morro de la Cruz te bedwingen. Vanaf daar geniet je echter van een spannende afdaling waar je benen je dankbaar voor zullen zijn, richting de Valle de Santa Inés en Llanos de la Concepción in de richting van Tefía gedurende ongeveer 17 km tot je de laatste helling van de route bereikt. 

Vanaf dit punt gaat de route terug naar de kust, naar het Parque Natural de las Dunas de Corralejo, de ideale plek om te genieten van de woestijnpracht van het eiland Fuerteventura. Dit 10,5 km lange stuk kust heeft twee harmonieus contrasterende delen. In het zuiden is het landschap vulkanisch, oker en rood van kleur, met ruige en dramatische vormen. In het noorden, naast het toeristenoord Corralejo, de laatste halte op de route, ligt het grootste duingebied van de Canarische Eilanden, een enorme uitgestrektheid van wit zand badend in het turquoise water van de Atlantische Oceaan, de beste plek om te genieten van het einde van het avontuur op Fuerteventura.

Imagen
8IC Lanzarote
8IC Lanzarote
Contenido

Playa Blanca – Yaiza – Parque Nacional de Timanfaya – La Santa – Caleta de Famara – Teguise - Órzola

 • Afstand: 113km 
 • Geschatte tijd: 5.45 uur
 • Hoogste punt: 569m hoogte
 • Positief hoogteverschil: 2.038m

Lanzarote is synoniem met vulkanen, lavavelden, zwarte en roodachtige aarde die contrasteert met het wit van de huizen, het blauw van de oceaan en het azuurblauw van de lucht. Het karakteristieke landschap van het meest oostelijke van de Canarische Eilanden is de hoofdrolspeler van deze route, die in het zuiden begint en als doel heeft Órzola te bereiken, aan de andere kant van het eiland.

Het avontuur, dat ongeveer 5 uur duurt, begint bij de jachthaven van Playa Blanca en gaat in de richting van Yaiza, een van de meest karakteristieke dorpen van Lanzarote. Het eerste stuk is aangenaam en duurt ongeveer 50 minuten. Het begint vlak en je kunt er het prachtige landschap bewonderen dat wordt gevormd door de zoutvlakten van Janubio, de grootste van de Canarische Eilanden. Zodra je het gelijknamige uitkijkpunt passeert, merk je hoe het terrein lichtjes begint te hellen tot je aan 340 m boven zeeniveau komt in het Parque Natural de los Volcanes, dat een adembenemend landschap biedt als resultaat van de laatste vulkaanuitbarsting op het eiland. 

Je daalt gedurende ongeveer 20 minuten af om Tinajo te bereiken en terug te keren naar zeeniveau bij La Santa, aan de noordwestkust van het eiland, een van de favoriete plekken voor surfers. De route gaat verder naar Caleta de Famara, een klein dorpje in het Parque Natural del Archipiélago Chinijo. Je hoeft niet van je fiets af te stappen om de spectaculaire Risco de Famara te bewonderen. En vandaar ga je naar Teguise, waar het zwaarste deel van de route begint.

Contenido

Je staat voor een route van ongeveer 25 km, ongeveer anderhalf uur, bergopwaarts, met in sommige gevallen hellingen met een hoogteverschil tot 9% in het laatste deel om 569 m hoogte te bereiken, de hoogste top van het avontuur. Tussen de bergen, in de schaduw van de vulkaan van het Monumento Natural de La Corona, vind je Haría, een oase midden in de pure geologie van het eiland, gelegen in een van de beste palmbossen van de Canarische Eilanden. 

Na een afdaling van ongeveer 30 minuten vanaf Máguez bereik je de Mirador del Río, 500 meter boven zeeniveau, de laatste top op deze route. Vanaf hier kun je de Chinijo-archipel zien met het eiland La Graciosa als kroonjuweel. We hebben het over een spectaculair beeld dat je zal vergezellen tot de laatste afdaling van de uitdaging, 11 km lang, in Puerto de Órzola, waar je een spectaculaire zonsondergang kunt aanschouwen.

Contenido

La Graciosa, het grootste en enige bewoonde eiland van de Chinijo-archipel ten noorden van Lanzarote, is een beschermd natuurpark en is de ideale plek om bij te komen na de uitdaging.  

Klein, rustig, zonder asfalt of vervuiling, omgeven door ongerepte natuur, omringd door paradijselijke stranden met turquoise water en wit zand. Dit is La Graciosa, het kleinste van de 8 eilanden en de laatste halte op dit avontuur, de ideale plek om uit te waaien, uit te rusten en te genieten van de gezonde eigenschappen die de archipel biedt. 

Het aantal uren zon, de samenstelling van het zeewater en de materialen van vulkanische oorsprong die de Canarische Eilanden bezitten, zijn zeer gunstig voor hersteltherapieën. Het is bewezen dat het lichaam na blootstelling aan de zon vitamine D aanmaakt en serotonine afscheidt, een hormoon dat verband houdt met emotioneel welzijn. Bovendien helpt een duik in de zee, die meer dan 80 bestanddelen bevat die in ons lichaam aanwezig zijn, om gifstoffen te elimineren. 

Daarom zal La Graciosa, het grootste zeereservaat in de Europese Unie, een droom zijn die uitkomt in je zoektocht naar ontspanning en absolute verbondenheid met het milieu na het behaalde huzarenstukje. 

Imagen
8IC La Graciosa
8IC La Graciosa