7 magische routes voor wandelliefhebbers

Boven de wolken of op zeeniveau, de Canarische Eilanden kunnen ook te voet worden verkend.

Contenido

Er zijn paden die beroemd zijn, zoals dat van Machado bezongen door Serrat. Er zijn andere routes die pelgrims uit de hele wereld aantrekken, zoals de Camino de Santiago. Er zijn ook historische, zoals de Camí de Cavalls, in Menorca, die dateert uit 1330. Sommige zijn voor professionals, andere voor beginners; sommige liggen aan zee of in de bergen. Op de Canarische Eilanden vind je voor elk wat wils: historisch, kindvriendelijk of voor de avonturiers die u naar het strand of naar de top van een berg brengen. We verkennen de eilanden van de eeuwige lente aan de hand van hun wandelpaden.

Contenido

Tot enkele jaren geleden leefde hier een kolonie zeeleeuwen (vandaar de naam van het eilandje). Sinds 1865 wonen er ook mensen. In verband met het behoud van het eilandje is nu echter een bezoekvergunning vereist, die maximaal drie dagen van tevoren moet worden aangevraagd en waarmee de bezoeker vier uur op het eilandje mag blijven, 's ochtends of 's middags. Dit is voldoende tijd om langs de paden te wandelen en de zoutpannen van Marrajo, de vuurtoren van Punta Martiño en Puertito, een klein vissersdorpje dat niet meer bewoond wordt, te bezoeken. De route is eenvoudig, vrijwel vlak, met een hoogteverschil van 22 meter, dus hoewel hij zeven kilometer is, kan hhijet in twee uur worden afgelegd.

Contenido

Duur: 2 uur (7 km)
Hoogteverschil: 22 meter
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Contenido

Deze drie uur durende route, anderhalf uur heen en terug, voert ons door een spectaculair landschap langs de route die de bewoners van het naburige eiland La Graciosa vroeger dagelijks namen van en naar Lanzarote. Hij is 3,5 kilometer lang, met een hoogteverschil van 358 meter en een middelhoge tot hoge moeilijkheidsgraad, want de Riscos de Famara zijn helemaal niet eenvoudig en de bodem bestaat uit los grind dat de afdaling bemoeilijkt. Aan het begin van het pad, dat vertrekt vanuit Yé, op weg naar Guinate, zie je het kustgebied van het noorden van Lanzarote en de zeestraat die het scheidt van La Graciosa, bekend als El Río. Zodra je de kronkelige paden begint af te dalen, zie je de inheemse soorten zien, waarvan er vele beschermd zijn. Beloon jezelf met een heerlijke duik in zee wanneer je het strand bereikt, om vervolgens de terugreis aan te vatten.

 

Contenido

Duur: 3 uur (7 km)
Hoogteverschil: 358 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld-hoog

Contenido

Voordat er wegen bestonden, gebruikten de eilandbewoners deze wegen om zich van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, en ook om de kuddes en vee te verplaatsen op zoek naar nieuwe weidegronden. Met het verstrijken van de tijd werd deze weg, die meer dan een eeuw oud is, niet langer voor deze doeleinden gebruikt en wordt hij nu alleen nog gebruikt voor trektochten, wandelingen en pelgrimstochten. Hierdoor is de route goed bewegwijzerd. Onderweg worden we vergezeld door de fabelachtige Canarische dennen, tajinastes en verodes. De 13 kilometer lange route is afwisselend geplaveid met kasseien, bospaden en asfalt. De wandeling kan worden afgelegd in minder dan vijf uur, met een hoogteverschil van 838 meter en een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Onder de spectaculaire landschappen die langs de route te zien zijn, bevindt zich Roque Nublo, een imposante vulkanische monoliet, een van de grootste ter wereld, in het hart van het eiland. Het pad leidt, op een hoog punt, naar wat bekend staat als het "venster van Nublo", een rotsformatie van waaruit onvergetelijke vergezichten te bewonderen zijn.

Contenido

Duur: 5 uur (13 km)
Hoogteverschil: 838 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Contenido

De hoogste berg van Spanje (3715 meter) en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld bevindt zich op Tenerife. De Teide, door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, maakt deel uit van het Nationaal Park met dezelfde naam. De beklimming van de top kan te voet, via een bewegwijzerd pad, of met de kabelbaan. Er zijn ook verschillende wandelroutes door het spectaculaire omringende landschap, ideaal voor het hele gezin. De route naar de voet van de laatste top duurt zes uur, met een maximale stijging van 1194 meter en een afdaling van 812 meter. Het is alleen aan te bevelen voor mensen in goede fysieke conditie en zonder hartproblemen, want naast de klim moet ook rekening worden gehouden met de grote hoogte. In de Altavista Refuge, die bijna op de top ligt, kun je met een vergunning een nacht verblijven en de zonsopgang vanaf het hoogste punt van het land bekijken. Het is aan te bevelen warme kleren mee te nemen voor de nacht. Zowel bij zonsondergang als bij zonsopgang zie je de schaduw van de torenhoge vulkaan die over het eiland en in zee wordt geworpen. Deze ervaring alleen al maakt de wandeling de moeite waard.

Contenido

Duur: 6 uur (9 km)
Hoogteverschil: 1194 meter
Moeilijkheidsgraad: hoog

Contenido

Gelegen in het midden van het eiland vind je een krater met een cirkel van toppen op een hoogte van bijna 2.500 meter. Dit gebied werd in 1954 uitgeroepen tot Nationaal Park en is een van de belangrijkste attracties van La Palma. De paden in het park lopen langs de hellingen van de indrukwekkende caldera-wanden, die begroeid zijn met Canarische dennen, en langs de ravijnbeddingen. Het is noodzakelijk geschikt schoeisel, water en zonnebrand mee te nemen, evenals een jas, aangezien de temperatuur op grotere hoogten daalt. De tocht naar de top van de Roque de los Muchachos, het hoogste punt van het eiland op 2.426 meter boven de zeespiegel, duurt ongeveer zes en een half uur. Je kunt er ook met de auto komen en een kortere route nemen naar de voet van de top van La Cruz, die zes kilometer beslaat. Er zijn verschillende bedrijven die de tocht aanbieden, te voet of met voertuigen. De beloning voor het bereiken van de top is het spectaculaire uitzicht dat, als het tijdstip van de dag goed is, de wolkenformatie laat zien die op een uitgestrekte zee lijken. Wanneer de wolken wegtrekken dan is het mogelijk om enkele van de andere eilanden van de archipel zien. Als je goed voorbereid bent, is Roque de los Muchachos een van de beste plaatsen op de planeet om sterren te kijken. Daarom is hier een van de beste astrofysische observatoria ter wereld gevestigd.

Contenido

Duur: 6,5 uur (11,5 km)
Hoogteverschil: 2426 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Contenido

Deze route door het Nationaal Park Garajonay, dat ook op de Werelderfgoedlijst staat, stelt de wandelaar in staat zich voor te stellen hoe de bossen er miljoenen jaren geleden uitzagen. In deze vochtige laurisilva-formatie vinden verschillende plantensoorten, zoals de viñátigo, de laurier of de til, beschutting. Van Contadero naar de beek El Cedro zijn het ongeveer zes kilometer met een verval van 551 meter, die in drie en een half uur kunnen worden gelopen langs goed gemarkeerde paden en een bospad. Dit bos wordt omgeven door een bijna permanente mist en de vochtigheid die door de wolken wordt geleverd en door de bladeren van de bomen wordt vastgehouden maken hier het overleven van dit type bos mogelijk, terwijl het in het grootste deel van de planeet inmiddels is verdwenen. Bijna aan het eind van het pad kom je bij een kluizenaarshut uit 1935. Gezien de relatieve moeilijkheidsgraad van de route is het aan te bevelen geschikt schoeisel en een lange broek te dragen. In het gehucht El Cedro zijn een camping en een landelijk huis waar men kan eten of overnachten.

Contenido

Duur: 3,5 uur (6 km)
Hoogte: 551 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Contenido

Deze acht kilometer lange route, met een hoogteverschil van 885 meter is een flinke uitdaging, waarvoor geschikt schoeisel nodig is, maar het is de inspanning waard vanwege de geologische en botanische waarde. Het pad bestaat uit twee delen: het eerste is zeer moeilijk, omdat het een klif is met stijgingen en dalingen; en het tweede is vrijwel vlak en loopt van de hermitage van La Caridad naar de hermitage van San Andrés. De route duurt ongeveer drie uur en volgt een historisch pad dat werd gebruikt als belangrijke route voordat in het midden van de vorige eeuw de weg werd aangelegd. Er is een stuk waar het uitzicht spectaculair is, en een ander stuk waar wandelaars de door de passaatwinden verwrongen jeneverbessen van dichtbij kunnen bekijken. Dit zijn merkwaardig gevormde bomen die geleidelijk in hun huidige vorm zijn gegoten, en die zich lijken te buigen voor de bezoeker.

Contenido

Duur: 3 uur (8 km)
Hoogteverschil: 885 meter
Moeilijkheidsgraad: moeilijk