365 dagen cultuur op de Canarische Eilanden: dit mag je niet missen

Cultuur het hele jaar door! Hier vind je een het beste cultuuraanbod dat op de Canarische Eilanden te vinden is om bijvoorbeeld musea te bezoeken, van plaatselijke feesten te genieten of nieuwe manieren te ontdekken om de lokale cultuur beter te leren kennen.

Contenido

De Canarische Eilanden zijn een ideale bestemming om het hele jaar door te verkennen, niet alleen vanwege het heerlijke klimaat – hier geniet je van een eeuwigdurende lente -, maar ook omdat het aanbod van activiteiten zo breed en gevarieerd is dat het onmogelijk is om je te vervelen. Het is altijd een goed idee om de geschiedenis, de cultuur en de kunst van elk van de eilanden van de archipel te ontdekken terwijl je door de steden en dorpen slentert en de meest emblematische gebouwen en musea te bezoekt. Bovendien zal je door het bezoeken van de traditionele feesten beter begrijpen hoe de inwoners écht zijn. Dit zijn enkele van de meest iconische musea en festivals waar je 365 dagen per jaar van kunt genieten op de Canarische Eilanden.

Contenido

In het Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) in Las Palmas de Gran Canaria maak je een reis door Afrikaanse, Amerikaanse en Europese kunst. Juist de roeping om de artistieke cultuur van deze drie continenten te omarmen heeft het CAAM tot het referentiemuseum voor hedendaagse kunst op de Canarische Eilanden gemaakt. Een ander bijzonder museum op Gran Canaria is het Néstor Museum, het centrum waar het werk van Néstor Martín-Fernández de la Torre, een van de bekendste Canarische schilders en de belangrijkste vertegenwoordiger van het modernisme op de Canarische Eilanden, wordt tentoongesteld. Februari of maart zijn perfecte maanden om Gran Canaria te bezoeken en van het beroemde carnaval te genieten. Het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria is een van de oudste en meest historische feesten van de hoofdstad, en tevens een van de gezelligste en kleurrijkste van Spanje. Daarom komen vele "carnavalgangers" van over de hele wereld naar het eiland om van dit spectaculaire feest te genieten. Een van de populairste feesten op Gran Canaria is het Fiesta de la Rama in Agaete. Ter ere van de Virgen de las Nieves trekken op 4 augustus duizenden dansers met takken in de lucht zwaaiend door de stad tot zij het heiligdom van de Maagd bereiken. Volgens sommige geleerden is de oorspring van dit feest het inheemse ritueel van de vroegere Canarische Eilanders waarbij zij om regen vroeger door takken vergezeld van bedelzang vanuit de bergen naar de zee te brengen.

Contenido

Fijnproevers moeten een stop maken bij de Casa del Vino y de la Miel in El Sauzal, Tenerife. Dit is een typische Canarische plattelandshacienda van ruim drie eeuwen oud waar je, naast te leren over het productieproces van deze producten, verschillende typische gerechten kunt proeven in het restaurant of in de tasca. Voor reizigers met kinderen is het Museum van Wetenschap en de Kosmos in San Cristóbal de La Laguna een leuke optie voor hen om zich te vermaken. De faciliteiten omvatten een planetarium en bieden tal van interactieve activiteiten voor een leuk dagje uit. Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife, dat is uitgeroepen tot Festival van Internationaal Toeristisch Belang, is het oudste van Spanje. Iedereen gaat de straat op tijdens deze viering, waarbij de optredens van de comparsas, concerten en het dansen tot in de late uurtjes doorgaan. Onder de typische festiviteiten mogen we het Corpus Christi van La Orotava niet vergeten, een groot bloemenspektakel. Tijdens de zogenaamde Donderdag van de Tapijten zijn in de straten van de gemeente meer dan 30 tapijten van natuurlijke elementen vol kleuren en geuren te zien.

Contenido

In het zuiden van Lanzarote - in Playa Blanca, voor de baai van Las Coloradas - bevindt zich het Museo Atlántico, één van de weinige onderwatermusea ter wereld. De meer dan driehonderd sculpturen van de Britse kunstenaar Jason deCaires creëren een dromerige sfeer die alleen kan worden ontdekt door een duik in de zee. Een andere belangrijke culturele attractie op Lanzarote is de César Manrique Stichting. Het gebouw, gebouwd op vijf vulkanische bellen die zijn verbouwd tot kamers, is een goed voorbeeld van de manier waarop de briljante kunstenaar Lanzarote transformeerde, waarbij hij kunst met natuur vermengde en daarbij het landschap en de tradities van het eiland respecteerde.

Contenido

Het Marinemuseum van Santa Cruz de La Palma biedt een intense en opwindende reis door de geschiedenis van de zeevaart. Het museum is gevestigd in de Barco de la Virgen, een exacte reproductie van een karveel die in 1940 werd gemaakt voor de Bajada de la Virgen tijdens de Fiestas Lustrales. Het unieke karakter van de ruimte en de grote historische waarde maken het Marinemuseum tot het meest bezochte museum van het eiland. Daarnaast viert men in La Palma een van de meest geprezen feesten van de archipel, Los Indianos. Elke eerste maandag van carnaval zijn de straten van de hoofdstad in het wit gehuld om de "Indianos" te verwelkomen, de naam die gegeven wordt aan degenen die naar het foutief genoemde Indië, d.w.z. Amerika, zijn geëmigreerd. Sinds het midden van de 19e eeuw worden de Indianos elk jaar met grote vreugde en nieuwsgierigheid onthaald en dan met name vanwege de nieuwe producten, zoals rum en sigaren, die zij met zich meebrachten. Tijdens dit feest kleden de palmeros zich voor de gelegenheid in hun beste Creoolse opsmuk en kleurt de stad wit door de talkpoedergevechten die er traditioneel plaatsvinden.

Contenido

Op El Hierro is het mogelijk om te slenteren door een dorp van oude kolonisten. Hier vind je het Ecomuseum van Guinee, gebouwd op de plaats van een aboriginal nederzetting, waar de woningen van de eerste bewoners van de eilanden die door de kolonisatoren werden gebouwd nog steeds te zien zijn. De archeologische overblijfselen die in het gebied zijn gevonden zijn tentoongesteld zodat bezoekers kunnen zien hoe het dagelijkse leven er in vervlogen tijden uitzag. Naast het eco-museum ligt het El Hierro Giant Lizard Recovery Centre, de beste plaats om deze endemische soort te ontdekken.

Contenido

Een andere mogelijkheid om de geheimen van de aboriginals en de mystiek van de grotbeschilderingen te ontdekken is het Archeologisch Museum van La Gomera. De levensgrote reconstructie van een offeraltaar van de Guanchen is een van de belangrijkste attracties, naast de archeologische vondsten die de levenswijze van de eerste bewoners van de Canarische Eilanden laten zien.

Contenido

Het Museo de Las Salinas del Carmen op Fuerteventura geeft een inzicht in hoe zout van oudsher uit de zee werd gewonnen voordat het een basisingrediënt in elke keuken werd. Je herkent het museum door het indrukwekkende walvisskelet dat naast de zoutpannen staat. Fuerteventura heeft ook een eco-museum, La Alcogida. Dit is een leefruimte waar bezoekers  ambachtslieden van het eiland kunnen ontmoeten en kunnen zien hoe zij werken.