Las Vegas

Een reis langs de traditionele architectuur van zuidelijk Tenerife

Gelegen in het zuiden van het eiland Tenerife, loopt deze wandelroute tussen de boerenhuisjes van Las Vegas en biedt gelegenheid om de unieke kenmerken van de traditionele Canarische architectuur van dichtbij te leren kennen. Onderweg kunnen ook de waterbronnen en opvangbekkens worden bezocht die de hoger gelegen gedeelten in het zuiden van het eiland van drinkwater voorzien. Dit landelijke gebied staat bekend om zijn Canarische dennen en om de inheemse soorten in het Canarische kreupelhout, waaronder het zonnenroosje en de brem, alsmede om zijn verschillende inheemse vetplant- en Echium-soorten.

Twee uur genieten van een rustige en landelijke wandeling

De wandelroute van Las Vegas is acht kilometer lang en kent vrijwel geen hoogteverschil. Het vertrek- en eindpunt is bij de kluizenarij van Virgen de la Esperanza, waarna de route eerst over de asfaltwegen in en rond Las Vegas en daarna over verharde en onverharde wandel- en bospaden loopt, tot in de buurt van het Nationale Park van La Corona Forestal. Vanwege zijn lage moeilijkheidsgraad kan deze wandelroute in minder dan twee uur worden afgelegd. Het is desalniettemin verstandig om gepaste kleding en geschikt schoeisel te dragen en eten en koude drank mee te nemen.

Lengte
7,7 km
Localidad
Granadilla de Abona
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Circular de las Vegas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Ermita de Nuestra Señora de La Esperanza

Het buurtschap Las Vegas was de eerste nederzetting na de verovering van de eilanden in de gemeente Granadilla. Nog steeds heeft het een landelijk tintje en goede voorbeelden van traditionele architectuur. We vertrekken van de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación, waarvan de klok niet in het gebouw hangt, maar in een pijnboom die op het plein staat.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Water en vuur in de tuf

Net nadat we aan de beklimming begonnen zijn, stoten we op een interessante etnografische plaats, gevormd door een waterreservoir uitgehouwen in tuf rechts en een kleine wasplaats links, ook op de rots. Iets hoger in deze kuil bij de uitgang van het buurtschap een oven gemaakt van hetzelfde materiaal.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Las Vegas

De naam van deze buurtschap komt van de teeltmethode van dit hellende gebied met waterschaarste en weinig kwalitatieve bodems. Kleine beddingen zoeken en daar de waterstroom te onderbreken en deze op te vangen met modder en zo ruimtes te creëren om te zaaien. Dit zijn de zogenaamde "vegas", die verschijnen rondom deze bergrug. Op de heuvel is ook een typische voor het zuiden van het eiland uitgehouwen watertank.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Een gekanaliseerde rivier

Over de lengte van deze route kruisen we een groot aantal waterleidingen. Hier kruisen we het zuidkanaal, dat open is en het stroomt door dit bijna onbewoonde gebied. Het is één van de belangrijkste kanalen van het eiland, dat het water van hooggelegen galerijen verplaatst, om het middels zwaartekracht later over de diverse gebieden te verdelen. Verder op het pad, terwijl we de Lomo Seco beklimmen, ligt aan de rechterkant een in witte tuf uitgehouwen greppel, die water naar de boerderijen uit de omgeving vervoerde.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Tussen tajinastes

Dit is onze tweede kruising met de Barranco Seco, die ondanks haar naam (seco betekent droog) één van de meest belangrijke botanische plaatsen van de route in haar bedding toont. We wandelen de hele tijd door laaggelegen delen van het pijnwoud, terwijl het meest interessante de ondergroei is met zonneroosjes, Teide-brem en vooral in deze ravijn een grote vertegenwoordiging van tajinastes.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Een droge molen

De molenton van het water van Las Vegas is in aanvaardbare staat van conservering behouden, hoewel we de werking ervan in dienen te beelden, omdat de waterleiding en het molenwerk verdwenen zijn. Deze molen benutte het water dat van de bergtop kwam om graan te malen, en het water stroomde verder om de velden te besproeien zonder het water te verkwisten.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Een tunnel langs het pad

Terwijl we naar een nieuwe bedding afdalen, is er langs het pad een klein gat dat toegang geeft tot de lavatunnel, welke op het eiland heel gewoon zijn en ontstaan zijn als gevolg van de lavastromen waarvan de bovenste lagen afkoelen, terwijl de lava binnenin blijft stromen totdat dit stopt en deze vulkanische grotten overblijven. Stop alsjeblieft om erin te kijken, maar ga er niet in. Voor het betreden ervan is een speciale uitrusting nodig en professionele begeleiding.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
De oude grotwoningen

Kunstmatig grotten uithollen, vaak door natuurlijke openingen te benutten, heeft men van de oorspronkelijke inwoners geërfd. Vooral in gebieden zoals deze van Las vegas met tufsteen dat eenvoudig te bewerken is. Aan de rand van het pad zien we een aantal van dit soort woningen. In het zuiden van het eiland was dit heel gewoon.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Water op het hout

Dit houten kanaal dat aan het ravijn ligt, is een voorbeeld van de oude waterkanalen. Een houten kanaal, waarschijnlijk van grenen, dat op stenen stut, steekt het kleine ravijn over. Ongetwijfeld is er een moderne leiding ingelegd voor het behoud van dit soort constructies die heel vroeger heel gewoon waren voordat er leidingen van cement en plastic kwamen.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Het is veiliger om uw huisdier aan de lijn te houden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
1
54784
10 13
262
10045