Sterren kijken vanaf de vuurtoren van Orchilla

Observatorium tegenover de zee op de plek waar vroeger de nulmeridiaan liep.

De vuurtoren van Orchilla ligt in het westen van het eiland El Hierro en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Het is een natuurlijke locatie om de hemel te bekijken tegenover de rust van de Atlantische oceaan op een plek waar weinig lichtvervuiling te zien is. Naast de belangrijke astronomische waarde, is deze route ook de moeite waard in historisch opzicht: in de 17e-eeuw was dit het referentiepunt van de nulmeridiaan, tot deze in 1885 verplaatst werd naar het Engelse dorp Greenwich.

Bekijk het sterrenbeeld Stier, dat het einde van de herfst aankondigt

In de vroege uren van de nachten in november, kijkend richting het oosten, met de zee in de rug en de vuurtoren aan de linkerkant, kan men in Orchilla een sterrenbeeld zien dat het einde van de herfst aankondigt. Het gaat om Stier, met zijn karakteristieke vorm van een kop met lange gelijke hoorns. In deze kop die gevormd is door een letter V van sterren, schittert één ster helderder dan de anderen. Het is Aldebaran, een Arabische naam, die "volger" betekent. Het lijkt namelijk of Aldebaran de sterrenhoop van de Plejaden volgt op zijn route door de hemel. Deze sterrenhoop lijkt op het eerste gezicht een piepkleine komeet, maar door een prismakijker of een grootbeeldtelescoop laat het zich schitterend zien.

Altitude
132 m
Protected sky
Zone met goede zichtbaarheid
Parking
Protected natural space
Localidad
Punta de Orchilla

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Duurzaamheid
Sostenibilidad
- Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
- Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
- Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
- Doof de koplampen van uw auto en gebruik geen zaklampen. Dit helpt de lichtvervuiling van de hemel tot een minimum te beperken.
- Respecteer en behandel de verschillende elementen (informatieborden, leuningen, zitplaatsen, verrekijkers en telescopen, enz.) als u zich op een sterrenwacht bevindt.
- Wees zo stil mogelijk of spreek zachtjes. Dit maakt de ervaring plezieriger.
7
9
262
10045