Parque Natural de Tamadaba

Bossen van Canarische dennenbomen in een biosfeerreservaat

Het Parque Natural de Tamadaba is een van de gebieden op het eiland Gran Canaria die het minst verstoord is door de mens. De 7.500 hectare strekt zich uit van de bergtoppen naar de kust in het uiterste westen van het eiland, in een gebied dat door de Unesco tot Biosfeerreservaat verklaard is. De bezoeker kan kiezen tussen de fabuleuze natuurlijke inheemse Canarische dennenbossen op de bergtoppen, de duizelingwekkende steile rotsen van de bijna ontoegankelijke kust en de rijke biodiversiteit van de ravijnen.

Wat te zien in het Parque Rural de Tamadaba

Op twintig minuten rijden met de auto vanuit Artenara over de GC-216, liggen de bergtoppen van het park. Daar kan men picknicken onder de geurige dennenbomen van het recreatiegebied Llanos de La Mimbre en later kan men uitkijken over dit spectaculaire bos vanaf de piek van La Bandera. Veel lager verbindt de GC-200 la Aldea de San Nicolás met het uitzichtpunt El Balcón, waar men zeekliffen kan zien in de vorm van de staart van een draak of het afgelegen strand van Guayedra met zijn ravijn dat bezaaid is met palmbomen.

Hoogte
45 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Artenara, Aldea de San Nicolas, Agaete

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Het dennenbos van Tamadaba

Het grote Canarische dennenbos van Gran Canaria

Het Parque Natural de Tamadaba heeft een bos van enorm spectaculaire dennenbomen. De 2.000 hectare dennenbos van Tamadaba bedekt een grote geaccidenteerde en diep ingesneden bergketen in het noordwesten van het eiland Gran Canaria. Men heeft toegang tot dit park vanuit de dorpen van Agaete of la Aldea de San Nicolás. Het park is hersteld en opnieuw beplant in de twintigste eeuw en vandaag de dag is dit een van de gezondste dennenbossen van de Canarische Eilanden en een gewaardeerde vrijetijdsbestemming in de natuur op Gran Canaria.

De dennenbomen zijn van een bijzonder soort: de Canarische den, die oorspronkelijk ook van deze eilanden komt. Het is een hoge, symmetrische boom met een groene askleur die bestand is tegen brand. In de koele schaduw van Tamadaba vinden we geurige en kleurrijke bloemen, zoals cistusroos, sint-janskruid en wilde tijm. Bovendien zijn de toppen en stammen het huis van talrijke vogels zoals de levendige spechten en de schaarse maar betoverende blauwe vinken van Gran Canaria.

Imagen
Título
Kampeerterrein van Llanos de La Mimbre

Slapen in een hut of caravan in het dennenbos van Gran Canaria

Een van de lievelingsactiviteiten in de natuur van de inwoners van Gran Canaria is elkaar te ontmoeten onder de schaduw van de dennenbomen, in het Parque Natural de Tamadaba. Misschien bevindt zich daarom een van de meest complete en uitgebreide kampeerterreinen met barbecuevoorzieningen van het eiland in dit dennenbos, gelegen op de bergtoppen in het noordwesten van het eiland. Met ruimte voor 400 personen in hutten of campers, is Los Llanos de La Mimbre, een ideale uitgangsplek om het natuurpark te verkennen.

Dit kampeerterrein en recreatiegebied ligt in het hart van het dennenbos van Tamadaba, dichtbij de grote weg GC-216 die rond de piek van La Bandera loopt. In de buurt van dit terrein vertrekken verschillende interessante wandelpaden zoals het pad dat naar de piek La Bandera omhoog klimt of de klassieke route van San Pedro met een lengte van 20 kilometer, die van bovenaf prachtige uitzichten biedt op de kustplaats Agaete. Om te overnachten in los Llanos de la Mimbre moet men vooraf plaats reserveren.

Imagen
Título
Het ravijn en het strand van Guayedra

Palmbos en ruig strand dichtbij Agaete

Guayedra is een groot ravijn met een bos van Canarische palmen dat stopt bij een ruig strand van zwart zand en keien. Deze plek die niet druk bezocht wordt, ligt op slechts zes kilometer van het dorp en de haven Agaete, in het noordwesten van Gran Canaria. De grote weg GC-200 brengt ons tot in het ravijn op 650 meter wandelen van het strand. Hier eindigt het natuurpark van Tamadaba en begint een dag van ontkoppeling van de lawaaierige wereld.

Van de prachtige palmen aan het einde van het traject tot de pistachebomen die overgebleven zijn van de grote bossen van vroeger. De flora van Guayedra is uitzonderlijk. Hier komen veel inheemse planten voor zoals de schitterende margriet van Guayedra. Een rondwandeling vanuit Agaete maakt het mogelijk om van al deze schoonheid te genieten. En na de wandeling kan de bezoeker zwemmen op het strand van Guayedra. Let wel op de stroming en de golven.

Duurzaamheid
Sostenibilidad
  • Laat nooit afval, van welke aard ook, achter in de omgeving, ook geen sigarettenpeuken. Voedselresten dragen bij tot de verspreiding van knaagdieren en verwilderde katten, die op hun beurt een ernstige bedreiging vormen voor in het wild levende dieren.
  • Respecteer de dieren, val ze niet lastig en voer ze niet. Als u een gewond dier ziet, kunt u het alarmnummer 112 bellen. Pluk geen bloemen of planten.
  • Raap geen stenen of andere voorwerpen uit de natuur op en neem ze ook niet mee. Gelieve ze niet te stapelen om de helaas beroemde "torens" te maken.
  • Wandel niet buiten de toegestane gebieden en respecteer de borden op de paden. Als u van de toegestane paden afwijkt, kan dat schade aan het milieu toebrengen en ook gevaar opleveren voor u en uw medereizigers.
  • Maak geen vuur buiten de toegestane zones en wees extra voorzichtig in de zomermaanden.
  • Probeer de rust van de omgeving niet te verstoren met overdreven lawaai (luide muziek, geschreeuw...).
2
10
262
10045