De passaatwinden, de motor van de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden bieden door zijn geografische ligging en goede klimaat uitzonderlijke omstandigheden om te zeilen. De kenmerken van het klimaat en de wind worden bepaald door de invloed van de passaatwinden, die de archipel voorzien van een constante wind uit zee die het hele jaar door ideaal is om te zeilen.

Contenido

De Canarische Eilanden hebben een van de beste klimaten ter wereld, met zachte temperaturen in de wintermaanden en niet al te hoge temperaturen in de zomer. Als het op zeilen aankomt, is goede wind echter bijna net zo belangrijk als lange zonnige dagen en goede temperaturen. Terwijl het in veel Europese landen niet mogelijk is om het hele jaar door te zeilen vanwege de lage temperaturen of het ontbreken van wind, is het op de archipel mogelijk om 365 dagen per jaar te zeilen dankzij de passaatwinden.

Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt bepaald door de invloed van deze winden en de anticycloon van de Azoren. De combinatie van deze twee meteorologische bijzondere omstandigheden zorgt voor een klimaat dat zich onderscheidt door heldere en onbewolkte luchten met weinig neerslag en gematigde temperaturen, zowel in de zomer als in de winter, dankzij de frisse en vochtige lucht die wordt aangevoerd. Het is een ideale wind om te zeilen vanwege de regelmaat, waardoor je kunt genieten van ontspannen zeiltochtjes met het gezin of tochten in een meer extreme vorm waarbij je de snelheid gewaar wordt. En dit komt omdat de passaatwinden verschillende sterktes hebben, afhankelijk van de zone van het eiland waar we ons bevinden.

Contenido

De naam van de passaatwinden (in het Spaans vientos alisios) komt van het Latijnse woord ‘alis’, wat glad betekent, en geeft deels hun stabiele en gematigde karakter aan. Deze luchtstromen komen overal op aarde voor en niet alleen op de Canarische Eilanden. Het zijn koele, vochtige zeewinden die vrijwel continu van oost naar west waaien vanaf de subtropische hogedrukgebieden naar de lagedrukgebieden rond de evenaar. Op het noordelijk halfrond waait hij van noordoost naar zuidwest en op het zuidelijk halfrond van zuidoost naar noordwest.

In de 15e eeuw waren deze winden bepalend voor de zeilscheepvaart en het ontstaan van de handelsroutes. De Portugezen, grote zeevaarders en ontdekkingsreizigers, gebruikten de bijzondere omstandigheden van deze winden al voor hun zeilroutes, zowel in het noorden als in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Om van West-Afrika naar Europa terug te keren, gebruikten ze de passaatwinden om verder de Atlantische Oceaan op te varen en vervolgens weer omhoog naar de Azoren te varen om het Europese continent te bereiken.

Christoffel Columbus was een andere zeevaarder die gebruik maakte van de passaatwinden toen hij een nieuwe route naar Indië wilde ontdekken via de Atlantische Oceaan, zonder om Afrika heen te hoeven varen. Deze winden brachten zijn expedities naar de Canarische Eilanden, die hij als basishaven gebruikte voordat hij aan het grote avontuur begon dat tot de ontdekking van Amerika zou leiden.

Contenido

Hoewel je dankzij de passaatwinden vrijwel het hele jaar door op de Canarische Eilanden kunt zeilen, is het waar dat hun invloed tijdens de zomermaanden groter is. De overheersende luchtstromen verplaatsen zich met een regelmatige snelheid van ongeveer 20 km/u, een windsnelheid die uitnodigt tot het beoefenen van elke vorm van recreatief varen. Zeilers, recreatievaarders, windsurfers en kitesurfers kunnen genieten van vele uren plezier op zee.

Een ander bijzonder kenmerk van de invloed van de passaatwinden komt voort uit het feit dat de archipel uit eilanden bestaat. De wind versnelt in sommige gebieden wanneer deze in contact komt met de kust. Dit verschijnsel doet zich voor op vrijwel alle eilanden, maar is vooral aantrekkelijk voor extreem zeilen in het oosten van Gran Canaria en Lanzarote, en in het zuidoosten van Fuerteventura.

Deze drie gebieden staan wereldwijd bekend om de extreme windomstandigheden in juni, juli en augustus, die de aanleiding vormden tot het organiseren van belangrijke internationale regatta's en kampioenschappen. In het geval van Gran Canaria is het strand van Pozo Izquierdo al meer dan dertig jaar het scenario van een van de belangrijkste wedstrijden voor het PWA-wereldkampioenschap windsurfen. En Fuerteventura is in heel de wereld bekend vanwege een andere wedstrijd van het PWA-circuit, die sinds bijna 40 jaar plaatsvindt op het strand van Sotavento.

Contenido

De passaatwinden maken de oversteek van de Atlantische Oceaan vanuit Europa per boot mogelijk. En de Canarische Eilanden zijn de natuurlijke vertrekhaven voor deze overtocht. Vanuit elke haven op de archipel kun je deze winden benutten om de andere kant van de oceaan te bereiken. Maar het is niet aan te raden om dit op elk moment van het jaar te doen. De ideale periode om de oversteek te maken is tussen november en januari, zodat je het storm- en orkaanseizoen in het Caribisch gebied kunt mijden.

Maar de passaatwinden zijn ook de 'motor' voor boten die van het Caribisch gebied naar Europa willen terugkeren. In dat geval moet de Atlantische Oceaan tussen april en juni worden overgestoken en de meest gebruikelijke route is langs de Bermuda’s en de Azoren op te varen en vandaaruit naar de verschillende continentale havens.