Wat u niet mag missen op La Palma

Meest bezienswaardige plaatsen op La Palma om van de Canarische Eilanden te genieten

La Palma staat bekend om haar enorme lommerrijke, eeuwenoude bossen, maar de magie van haar natuurgebieden gaat veel verder dan dat. Wandelpaden tussen vulkanen en zeeën van wolken, spectaculaire uitkijkpunten en observatoria van waaruit u de sterrenhemel kunt aanschouwen of zoutvlaktes aan de zee vormen slechts het begin van een tocht die u niet mag missen om de ware essentie van het eiland te leren kennen.

Contenido

Dit immense keteldal met een diameter van meer dan acht kilometer, gelegen in het hart van het eiland en getekend door diepe ravijnen, herbergt iets speciaals, water, dat altijd in de beekjes en kleine watervallen in het Parque stroomt. Maar dat is niet alles. De imposante verticale rotswanden die de caldera omringen, zijn bedekt met het intense groen van de weelderige pijnboombossen, waardoor een prachtig landschap ontstaat dat een blijvende indruk zal achterlaten. Naast de Canarische pijnboom, natuurlijk symbool van het eiland, herbergt dit gebied een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waarvan er vele uniek zijn. 

Een wandeling over de paden van dit natuurwonder stelt ons in staat alle hoekjes en gaatjes te ontdekken, te luisteren naar de vogels en het ruisen van de takken van de bomen. Na de wandeling nodigt het koele water in de beekjes uit om nieuwe energie op te doen en intens van het moment te genieten. 

Contenido

Het is een van de mooiste tochten ter wereld en één van de beroemdste op La Palma, omdat deze in het verleden een belangrijke verbindingsweg vormde tussen de verschillende regio's van het eiland. Ja, het moet gezegd worden dat het een zware tocht is als hij in zijn geheel wordt afgelegd, maar deze route duurt iets meer dan acht uur en loopt door het natuurpark Cumbre Vieja. Zo kunnen we de twee zijden van het eiland, adembenemende landschappen en op heldere dagen de naburige eilanden La Gomera, El Hierro en Tenerife aanschouwen. Spectaculair!

En als we het geluk hebben dit aan het begin van de zomer mee te maken... extra prijs! Het endemische Canarische gewas, de corazoncillo, staat in bloei en de intens gele kleur, samen met het groen van de pijnbomen vormt een prachtig contrast met de donkere vulkanische bodem.

Contenido

Op dit eiland vindt u één van de belangrijkste laurierbossen ter wereld. Los Tiles is een primitief en vochtig bos, dat uit talrijke plantensoorten bestaat die aan het einde van het tertiair tijdperk van andere plaatsen zijn verdwenen. De wandelpaden voeren ons door een enorme uitbundige vegetatie, dat in sommige delen van het woud zelfs het licht niet doordringt. Dankzij dit gebladerte kunnen we echter reusachtige varens, talrijke boomsoorten - waarvan sommige enorme hoogten bereiken -, beekjes, kleine houten bruggetjes tegenkomen en, met een beetje geluk, enkele van de schuwe laurierduiven waarnemen die in deze bossen leven. 

 

Contenido

Op de toppen van het eiland, op een hoogte van bijna 2.500 meter en aan de rand van de spectaculaire Caldera de Taburiente, bevindt zich één van de mooiste sterrenkundige observatoria van de wereld. Het is juist deze hoge ligging, samen met andere factoren zoals de bevoorrechte geografische ligging en een uitzonderlijk stabiele atmosfeer, die de astronomie en de astrofysica wereldwijd naar dit Canarische eiland hebben doen uitwijken om er de beste telescopen van de planeet te installeren. Maar deze bijzondere kwaliteit moet behouden blijven. Daarom kennen de Canarische Eilanden een specifieke wet die de hemel beschermt tegen lichtvervuiling.

Behalve de imposante telescopen waarin de meest vooraanstaande wetenschappers uit meer dan twintig landen onvermoeibaar werken, heeft het hoogste punt van La Palma nog andere verrassingen voor ons in petto. Behalve dat we de indrukwekkende Caldera de Taburiente in al zijn grootsheid kunnen aanschouwen, is er rondom ons een adembenemende vulkanische natuur, schijnbaar zonder activiteit totdat de goudenregen en de brem gaan bloeien... Dan zijn het wit en geel die het landschap domineren.
 

Contenido

De hoofdstad van het eiland is een gezellige en sfeervolle stad waar het leven ongehaast zijn gang gaat. Wandelend door de geplaveide straten in het historische centrum kunnen we de zorgvuldig bewaard gebleven traditionele architectuur bewonderen waarbij de prachtige balkons van de met houtsnijwerk gebouwde herenhuizen opvallen, ongetwijfeld één van de best bewaarde monumenten van de Canarische Eilanden. De Plaza de España is één van de meest bezochte plaatsen van Santa Cruz de La Palma, een mooi voorbeeld van renaissance-architectuur in de Canarische archipel.

In dit kleine stadje worden ook enkele merkwaardige feesten georganiseerd. Een daarvan is de Danza de los Enanos (Dans van de Dwergen), een origineel spektakel dat om de vijf jaar plaatsvindt, of het beroemde feest van Los Indianos, een van de meest unieke feestelijke evenementen in Europa.

Contenido

In het zuiden van het eiland vinden we dit visuele spektakel waar het verblindende wit van het zout en het roze van de plassen afsteken tegen het donkere vulkanische gesteente. Naast de onmiskenbare landschappelijke schoonheid is deze plaats van grote etnografische waarde, omdat er nog steeds traditionele methoden worden gebruikt om het zout te winnen, waardoor een ecologisch product van buitengewone kwaliteit wordt verkregen dat als souvenir mee naar huis kan worden genomen.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de zoutpannen van Fuencaliente uitgeroepen tot Gebied van Wetenschappelijk Belang vanwege het feit dat zij een broedgebied voor trekvogels zijn.
 

 

Contenido

Deze jonge vulkaan, vlakbij de vuurtoren van Fuencaliente, kwam in 1971 tot uitbarsting, waarbij een prachtig landschap van donker zand en lava ontstond en zo de oppervlakte van het eiland vergrootte.

Voor meer informatie over de vulkanologie van het gebied kunnen we een bezoek brengen aan het nabijgelegen Bezoekerscentrum van de vulkaan San Antonio, waarvandaan het wandelpad langs de krater naar een uitkijkpunt leidt. Het uitzicht is onbeschrijfelijk, dus u kunt maar beter hier naartoe te komen om het zelf te aanschouwen.